Temmuz'da Gezi Parkı, Mısır'daki Darbe ve Çözüm Süreci Konuşuldu

Temmuz ayında siyaset gündemi, Taksim Gezi Parkı, Mısır'daki darbe ve çözüm süreci etrafında kilitlenirken, Türkiye yine yoğun bir ay yaşadı.

  • 518
Temmuz'da Gezi Parkı, Mısır'daki Darbe ve Çözüm Süreci Konuşuldu
TAKİP ET Google News ile Takip Et

TEMMUZ’DA GEZİ PARKI, MISIR’DAKİ DARBE VE ÇÖZÜM SÜRECİ KONUŞULDU

Temmuz ayında siyaset gündemi, Taksim Gezi Parkı, Mısır’daki darbe ve çözüm süreci etrafında kilitlenirken, Türkiye yine yoğun bir ay yaşadı. Medyada en fazla konuşulan siyasi isimler Başbakan Erdoğan ve Mısır’ın devrik cumhurbaşkanı Muhammed Mursi oldular. İşte, Medya Takip Merkezi (MTM)’nin verileri ile ayın siyaset gündemi…

Ay boyunca üç bini aşkın gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitesinde yapılan inceleme sonucu 84 bin 999 haber ve yazıda yer alan Taksim Gezi Parkı, medyada ayın en fazla konuşulan konuları arasında ilk sırada yer aldı.

Dünya Mısır’daki darbeyi konuştu

Medya Takip Merkezi’nin aynı araştırmasına göre, Türk medyasında en fazla yer alan bir diğer konu Mısır’daki darbe oldu. Mısır’ın seçimle göreve gelen ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’ye karşı yapılan askeri darbe, bir anda dünya medyasının üzerinde en çok konuştuğu olaylar arasına girdi. Türk hükümeti darbeyi kınarken, hükümet sözcüleri Türkiye’nin Mısır’ın cumhurbaşkanı olarak Mursi’yi tanıdığını açıkladılar. Mısır’daki yönetim değişikliğinin ardından yeni yönetime ilk mesajı Cumhurbaşkanı Gül, Mısır Büyükelçisi aracılığıyla verirken; mesajda, Mısır’da bir an önce demokrasiye dönülmesinin arzu edildiğine vurgu yapıldı. Mısır'da güvenlik güçleri tarafından darbe karşıtı protestoculara silahla müdahale edilmesi sonucu yaşanan çatışma Ankara’nın tepkisine yol açarken, Mısırdaki darbe Türk medyasında 82 bin 980 haber ve yazı ile gündeme geldi.

Çözüm süreci gündemdeki yerini korudu

Çözüm süreci, ay boyunca medyanın en fazla söz ettiği olaylar arasındaydı. Çözüm süreci temasları çerçevesinde Kandil’e giden BDP heyeti aracılığıyla verdiği mesajla Öcalan, süreçte 2. aşamaya geçilmesi gerektiğini söylerken, Başbakan Erdoğan terör örgütünün sadece yüzde 15’inin çekilmiş olması nedeniyle 2. aşamaya geçilemeyeceği açıkladı. Süreç, toplam 31 bin 787 haber ve yazıya konu edildi.                                                                                                                      

SİYASET GÜNDEMİ


Medya Takip Merkezi’nin Temmuz ayını kapsayan siyaset gündemi araştırmasına göre, haberlerinde azalma yaşanmasına rağmen Adalet ve Kalkınma Partisi, ay genelinde medyanın en çok yer verdiği siyasi parti oldu. Daraltılmış bölge seçim sistemine yönelik çalışmaları ile adından söz ettiren parti,  Mart 2014’te yapılması planlanan yerel seçimlerle ilgili çalışmalara başlaması ile haberlere konu oldu. AKP, toplamda 119 bin 182 haber ve yazıda yer aldı.

Geçtiğimiz ay medyanın en çok konuştuğu diğer siyasi parti, Cumhuriyet Halk Partisi oldu. 3. havalimanı ihalesinin iptali için Danıştay’a başvuran ana muhalefet partisi, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da sivil toplum kuruluşları ve bölge halkının sorunlarına çözüm aramaya yönelik oluşturduğu heyetin Tunceli’de çalışmalara başlamasıyla da gündeme geldi. Anayasa Mahkemesi’nin, Başkan Haşim Kılıç hakkındaki 'reddi hakim talebini' kötü niyetli kullandığı gerekçesiyle disiplin cezası verdiği CHP, ay boyunca 77 bin 435 haber ve yazıya konu edildi.

Milliyetçi Hareket Partisi, Temmuz ayında medyanın en çok yer verdiği bir diğer siyasi parti oldu. Yeni Anayasa yapımında 48 maddelik uzlaşmayı önemli bulduklarını dile getiren parti, ay boyunca 34 bin 707 haber ve yazıda yer aldı.

AYIN EN ÇOK KONUŞULAN SİYASİ PARTİLERİ

No

Siyasi parti

Haber adedi

Artış (%)

1

AKP

119.182

-22

2

CHP

77.435

-12

3

MHP

34.707

4

4

BDP

31.609

4

5

SP

5.229

8

Türk medyası en çok Başbakan Erdoğan ve Muhammed Mursi’yi konuştu

MTM’nin aynı araştırmasına göre Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Temmuz ayında da medyanın en çok konuştuğu siyasi isim oldu. Erdoğan ay genelinde 83 bin 907 haber ve yazıya konu edildi.

Türk medyasının ay boyunca en çok söz ettiği ikinci siyasi isim, Mısır’ın devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi oldu. Mısır tarihinde özgür seçimle göreve gelen ilk Cumhurbaşkanı Mursi’ye yönelik yapılan askeri darbe şok etkisi yaratırken, darbeyi gerçekleştiren Genelkurmay Başkanı Abdülfettah Sisi ile geçici cumhurbaşkanı olarak atanan Adli Mansur’un, bizzat Mursi tarafından göreve getirilmiş olmaları ise dikkat çekti. Muhammed Mursi, toplamda 31 bin 334 haber ve yazı ile Türk medyasında gündeme geldi.

AYIN EN ÇOK KONUŞULAN SİYASİ İSİMLERİ

No

Siyasi isim

Haber adedi

Artış (%)

1

Recep Tayyip Erdoğan

83.907

-45

2

Muhammed Mursi

31.334

6

3

Kemal Kılıçdaroğlu

15.347

-24

4

Abdullah Öcalan

14.992

10

5

Ahmet Davutoğlu

13.535

13

Veriler, MTM Medya Takip Merkezi'nin, Temmuz 2013'te 3 bini aşkın gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitelerinde yaptığı medya takibi sonuçlarından derlenmiştir.

MTM'nin derlemesiyle ayın dikkat çeken diğer gelişmeleri:

·         Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesud Barzani'nin görev süresi 2 yıl uzatıldı.

·         Darbelere kaynaklık ettiği ileri sürülen TSK İç Hizmet Kanunu 35'inci maddesi Milli Savunma Komisyonu'nda kabul edildi.

·         Sivas'ta 2 Temmuz 1993'te çıkan olaylarda yaşamını yitiren 37 kişi, düzenlenen programda anıldı.

·         Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanlığına ikinci kez Cemil Çiçek seçildi.

·         Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) genel kurul toplantısı İstanbul'da gerçekleşti.

·         Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, Mısır'daki askeri darbeyi kınayan bildiri yayınladı.

·         Türkiye'yi ziyaret eden Tayland Başbakanı Yingluck Shinawatra ve beraberindeki heyet, Maymaray Projesi'ni inceledi.

·         Ermenistan Başsavcısı Agvan Ovsepyan, Türkiye'den toprak talebinde bulundu.

·         Türkiye, Güneydoğu Asya ülkesi Brunei'de büyükelçilik açacağını bildirdi.

·         Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Mısır'daki darbeyi evrensel suçlar kapsamında kabul ederek soruşturma başlattı.

·         TBMM Genel Kurulu'nda TSK'nın İç Hizmet Kanunu'nun 35. maddesini değiştiren Sözleşmeli Erbaş ve Er Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı kabul edildi.

·         Saadet Partisi İstanbul İl Başkanlığı tarafından Kazlıçeşme Meydanı'nda "Darbelere Hayır, Mısır Halkına Destek" mitingi düzenlendi.

·         Balyoz Darbe Planı davasının temyiz duruşmasını takip edenlerin arasından ayrılan 15 kişilik bir grup, Genelkurmay Başkanlığı önünde 'Duran adam' eylemi yaptı.

·         Lefkoşa'da Kıbrıs Barış Harekâtı'nın ve 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı'nın 39'uncu yıldönümü çerçevesinde Dr. Fazıl Küçük Bulvarı'nda bir tören düzenlendi.

·         TBMM’nin geride bıraktığı 24. Yasama Dönemi 3. Yasama Yılı’nda en fazla mesai yapan ihtisas komisyonu, İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu oldu.

·         Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanlığına üçüncü kez Prof. Dr. Davut Dursun seçildi.

·         CHP Grup Başkan Vekili Akif Hamzaçebi, yurtdışına çıkış yapan vatandaşlardan harç alınmaması için kanun teklifi verdi.