"Adliye ve cezaevlerimizde pozitif vaka bulunmamaktadır"

Kastamonu Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Uzun, Kastamonu Adliyesi, mülhakat adliyeler ve ceza infaz kurumlarında alınan tedbirlere ilişkin açıklamada bulundu.

  • 1188
&quotAdliye ve cezaevlerimizde pozitif vaka bulunmamaktadır"
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Tüm dünyayı etkisi altına alan ve ülkemizde de görülmekte olan koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle Kastamonu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Kastamonu Adliyesi, mülhakat adliyeler, Kastamonu E Tipi Kapalı ve Açık Ceza İnfaz Kurumu ile Araç Açık Ceza İnfaz Kurumunda güvenlik önlemleri artırıldı.

Kastamonu Cumhuriyet Başsavcılığı başkanlığında yapılan toplantıda bir dizi tedbirler alındı.

Kastamonu Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Uzun tarafından yapılan açıklamada; “İlk olarak Çin'in Wuhan kentinde 2019 Aralık ayının sonlarında solunum yolu belirtileri ateş, öksürük, nefes darlığı ile gelişen ve 13 Ocak 2020'de tanımlanan koronavirüsün (2019-nCoV), mevcut durumda insandan insana bulaşarak tüm dünyayı etkisi altına alan bu salgın ile ilgili tedbirlerin alınması önem arz etmiş, bu kapsamda Adliyemizde ve Ceza infaz kurumlarının toplu yaşanan yerler olması ile insan sirkülasyonun fazla olması nedeniyle bulaşıcı hastalıkların önlenmesine yönelik olarak Cumhuriyet Başsavcılığımız başkanlığında ilgili kurum yetkilileriyle 13/03/2020 tarihinde toplantı yapılmış ve bu toplantıda bir dizi tedbirler alınmıştır.

Bu kapsamda; Adliyemizde alınan tedbirlere ilişkin olarak, ortak kullanım alanı olan tuvaletler, koridorlar, duruşma salonları ve giriş holleri düzenli olarak çamaşır suyu ve dezenfekte özelliği olan maddelerle hijyenine dikkat edilerek temizlenmiştir. Adliyenin tüm odaları ile ortak kullanım alanlarında hafta en az iki kez ilaçlama çalışması yapılmaktadır. Girişlerde üst aramalarında görevli tüm personel eldiven ve maske ile çalışmakta, ayrıca ateş ölçer cihazı ile adliyemize gelenlerin ateşlerinin ölçümü yapılmaktadır. Bina girişine ve uygun yerlere dezenfektan cihazları konulmuş olup, binaya girenlerin bu cihazları kullanmalarının yaygınlaştırılması amacıyla görsel uyarı levhaları asılmıştır. Kişisel hijyene dikkat edilmesi, ellerin düzenli aralıklarla yıkanması vb. farkındalık yaratacak kişisel ve genel önlemleri içeren broşür ve afişler temin edilerek herkesin görebileceği alanlara asılmıştır. Kurumlarımıza dışarından gelen şahıslarla muhatap olan her personelin kişisel koruyucu ekipman ve malzeme kullanması amacıyla tüm personele maske, eldiven ve el dezenfekten dağıtımı yapılmış olup, kurum araçlarına her kullanımdan sonra dezenfekte işlemleri yapılmaktadır. İnsan sirkülasyonunun fazla olduğu ve elle dokunulma potansiyeli yüksek alanlarda, düzenli temizlik yapılmakta olup bu alanlar dezenfekte edilmektedir.

Yine alınan tedbirler kapsamında, virüsün cezaevinde bulunan personelimiz ile kurumlarımızda barındırılan devletimizin bizlere emaneti hükümlü ve tutuklularımızın bu salgından etkilenmemeleri için, hijyen kurallarına bağlı olarak tüm hükümlü ve tutukluların bu salgın hakkında bilgilendirilmeleri sağlanmış, oda ve koğuşlara yeteri kadar düzenli olarak temizlik maddesi verilmeye başlanmış, tüm kurumun çamaşır suyu ile dezenfekte edilmesi sağlanmıştır. Tüm taşıtlarımız, araç-gereçlerimiz, koğuşlar ve ortak kullanım alanlarının dezenfeksiyonu sağlanarak kapalı ortamların sık sık havalandırılması sağlanmaktadır. Ayrıca koğuşlarda çamaşır suyu vb. temizlik maddeleri ile kişisel temizlik için sıvı sabun bulundurulması sağlanmıştır.

Ziyaretçi girişlerine, ziyaretçi mahallerine ve uygun görülen alanlara el dezenfektanları konulmuş ve kullanımının takibi yapılmaktadır.

Kurum personeli ile hükümlü ve tutukluların bilinçlendirilme çalışmaları kapsamında, İl Sağlık Müdürlüğü ile koordineli olarak eğitim verilmekle birlikte, tüm personelimize, hükümlü ve tutuklularımıza hijyen bilgilendirilmesi yapılmıştır.

Hükümlü/tutukluların ziyaret, özel izin, avukat görüşlerinde; genel yazılarda belirtilen talimatlara göre işlem yapılmakta, yine gerekli hijyen (Eldiven, maske, el dezenfektanı) önlemleri alınmaktadır.

Kapalı Ceza İnfaz Kurumunun ziyaretçi kayıt, mahkum kabul, personel giriş ve revir kısmı ile açık cezaevi girişinde 5 adet ateş ölçer cihazı ile personelin, hükümlü/tutukluların, avukatların ve kuruma giriş yapan tüm kişilerin, her girişlerinde ateş ölçümü yapılmaktadır.

Hükümlü/tutukluların izole süreçlerinde gerekli tedbirler alınmakta, suç grubuna bağlı olarak Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda 3 farklı koğuş açılmış, Açık Ceza İnfaz Kurumunda ilimiz AFAD ve DSİ İl Müdürlüğünden temin edilen 3 adet konteyner ile izinden dönen hükümlüler izolasyona ilişkin 14 gün tecrit edilerek hükümlü ve tutuklular ile temas ettirilmemesi sağlanmaktadır.

Cezaevi personellerimiz Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğünün talimatı gereği dış dünyadan izole bir şekilde İl Milli Eğitim Müdürlüğünce tahsis edilen Orta Öğretim kurumlarına ait yurtlarda kalarak evlerine gitmeden nöbet hizmetlerini yerine getirmektedirler.

Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen ve internet sayfasında yer alan broşür ve afişler ilimiz Sağlık Müdürlüğünden temin edilerek kurumun uygun yerlerine asılmıştır.

Bugüne kadar Ceza infaz kurumlarımızda, koronavirüs bulguları olan öksürük, ateş, nefes darlığı ve halsizlik bulguları olan kişi olmamıştır.

Sağlık ve acil haller dışında dışarıdan gelen her türlü eşya 24 saat bekletilip, sonrasında işlem yapılmaktadır. Bu kapsamda mektup, ambar ve kantin malzemesi, gazete, koli vb. herşey 24 saat bekletildikten sonra ilgilisine teslim edilmektedir.

Hükümlü ve tutuklulara koronavirüs ile ilgili önleyici tedbirlere dair, aynı zamanda merkezi yayın sisteminden gerekli duyuru yapılmış ve belirli periyotlarla merkezi yayından duyuru sürekli tekrarlanmaktadır.

Açık ceza infaz kurumuna ilk defa gelen ve Denetimli Serbestlik şartı uyan hükümlüler, diğer hükümlülerle temas kurdurulmadan dilekçesi alınarak Denetimli serbestlik tedbirinden faydalandırılmaktadır.

Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda bulunan tüm hükümlü ve tutuklulara, kapalı ve açık görüşlerin koronavirüs salgını tedbiri kapsamında yaptırılmaması nedeniyle, Bakanlık talimatları gereği haftada 2 kez 10 dakika ilave telefon görüşü yaptırılmaktadır.

Kastamonu Cumhuriyet Başsavcılığı görev alanı içerisinde bulunan ceza infaz kurumlarında barındırılan hükümlü-tutuklulara, personele ve ailelerine KOVİD-19 salgının bulaşmaması için tüm tedbirler Cumhuriyet Başsavcılığımızca alınmış olup, cezaevimizde ve hiçbir kurumumuzda pozitif vaka bulunmamaktadır. Bu kapsamda da, aldığımız tedbirlerin olumlu neticelerini görüyoruz. Kastamonu Açık ve Kapalı Cezaevinde bulunan tüm tutuklu ve hükümlülerin sağlığı bizlere ve Devletimize aittir. Ceza İnfaz Kurumunda bulunan hükümlülerin ve tutukluların sağlıklarının korunması için yoğun çaba gösterilmekte olup, tüm hükümlü ve tutuklu ailelerinin endişe etmemeleri ve bu konuda rahat olmaları temennimizdir.

KOVID-19 salgınının ülkemizde yayılmasını önlemek ve sosyo-ekonomik etkilerini en aza indirmek amacıyla; Adalet Bakanlığımız ve bağlı birimler ile tüm kamu kurum ve kuruluşları tarafından gerekli tüm tedbirlerin alınmasına yönelik çalışmalar yapılmış, Kastamonu Cumhuriyet Başsavcılığımızca da şeffaf bir sürecin yürütülmesi bakımından kamuoyunun sürekli olarak bilgilendirilmesine azami düzeyde gayret gösterilmektedir.

Bu vesileyle, tüm personelin tedbirlere yönelik göstermiş olduğu duyarlılık için teşekkür eder, sağlıklı ve huzur dolu günler dilerim” şeklinde konuştu.