"Avukat demek, hakim demek, hukukçu demek değildir"

Avukatlık stajlarını tamamlayan Reyhan Şengül ve Burakhan Kartal için Kastamonu Baro Başkanlığında yemin töreni düzenlendi.

  • 2435
&quotAvukat demek, hakim demek, hukukçu demek değildir"
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kastamonu Adliyesinden emekli Murat Şengül'ün kızı Reyhan Şengül ile Abdurrahmanpaşa Lisesi Müdür Yardımcısı Harun Kartal'ın oğlu Burakhan Kartal, avukatlık stajlarını tamamlayarak avukatlık cübbesini giymeye ve avukatlık ruhsatını almaya hak kazandılar.

"Avukatlık, ahlaka da uygun davranmaktır"

vukatlık yeminindeki bir kelimeye dikkatleri çeken Kastamonu Barosu Başkanı Av. Özgür Demir; "Bugün iki arkadaşımızın yemin törenini icra edeceğiz. Biraz sonra iki genç meslektaşımızın dilinden dökülecek yemin metnindeki bir kelimeye dikkat çekmenizi istiyorum. Ahlaka uymak noktasında da arkadaşlarımız yemin edecekler. Avukatlık meslek yemininin en önemli yerlerinden bir tanesi. Hukuka uygun davranmak her zaman toplum vicdanında karşılığını bulamayabilir. Hukuka ve mevzuata uygun davranmaya yemin etmek yanında avukatlık yemininde ahlaka da uygun davranmaya yemin edilmektedir. Bu husustaki hassasiyetimi meslek hayatım boyunca yerine getirdim. Stajları boyunca arkadaşlarımla müşahade ettim, birlikte stajlarını geçirdik ve bu noktada bu kelimenin de anlamını kavrayabilecekleri, bu yeminin de gerçekten gereğini yerine getirebileceklerine inancım tam." dedi.

"Avukat demek, hakim demek, hukukçu demek değil"

Yargı görevini yapmadığında, yargı düzgün hareket etmediğinde o unsurun bölünmez bir parçası olan avukatların devreye girdiğini belirten Av. M. İhsan Darende; "Çok zor bir dönemde çok zorlu bir sürecin içerisinde bu mesleğe girmişsiniz. Ama pırıl pırıl da yetişmişsiniz, görüyorum. Adalet dendiği zaman bizde sadece yargılama süreçleri düşünülür ama adalet aslında toplumun olmazsa olmaz temeli, harcı, insanları toplumsal yaşamda bir arada tutan harç; nimetlerin ve külfetlerin hakça bölüşülmesi demek ve o hakkın ne olduğunu belirleyecek olan da yine toplumdaki insanların vicdanı. Bireysel vicdanlar değil, toplumsal vicdan ki neyi haketti ne kadar verilmeli hangi külfetler nasıl yüklenmeli, adalet en başta bu dağıtımla başlıyor. Bu elbette bir taraftan yürütmenin yani iktidarın, öbür taraftan parlamentonun yani kanunları yapan organların görevi, öncelikle onların görevi ama onlar bu görevlerini doğru yapmadıklarında ya da doğru yapmadıkları iddia edildiğinde işte o zaman yargı devreye girip adaletin terazisini orada doğru tutmak zorunda ve bu gerçekleştirilirken eğer bunda bir sapma olursa; yürütmenin hatasını yargı düzeltir, yasamanın hatasını yargı düzeltir ama yargı hata yaparsa, bilerek yada bilmeyerek adaletsiz davranırsa bunu kim düzeltecek, yok başka makam ve öyle bir dönemden geçiyoruz ki çok şükür birazcık olsun yere basmaya başladı ayaklar ama değişik yargılama süreçleri elbette hain bir darbe girişimi onun arkasından gelen işte taraflı tarafsız yargı süreçleri. Yargı görevini yapmadığında yargı düzgün hareket etmediğinde o unsurun bölünmez bir parçası olan avukatlar devreye giriyor işte asıl önemli olan tarafı bu. Toplumun yargının adalet dağıtması için ayakların üzerinde durduğu ve ürettiği mekanizmadır ve avukatlar işte bu mekanizmanın topluma yansıyan yüzüdür. Böyle bir zor dönemde böyle bir zor göreve talip oldunuz ikinize de sonuna kadar başarılar dilerim.Sizin gibi genç dinamik ve inançlı ve biraz evvel ettiğiniz yemindeki gibi sadece hukuka değil aynı zamanda ahlaka uygun davranan hukukçulara ihtiyacı var mesleğimizin. Bakın avukat demek hakim demek hukukçu demek değil, hukukçuya ihtiyacımız var. Genç meslektaşlarım pırıl pırıl hepsi birbirinden iyi. Onun için geleceğimizden çok umutluyum ve siz o geleceğimizin umudunun en önemli parçalarısınız şu anda. Tebrik ediyorum hayırlı uğurlu olsun diyorum." dedi.

Yeminlerini eden Av. Reyhan Şengül'e avukatlık cübbesini staj avukatı Av. M. İhsan Darende giydirerek Türkiye Barolar Birliği tarafından gönderilen Avukatlık Ruhsatnamesini teslim etti. Av. Burakhan Kartal'a ise avukatlık cübbesini staj avukatı Av.Burak Tamel giydirdi ve Türkiye Barolar Birliği tarafından gönderilen Avukatlık Ruhsatnamesini teslim etti.

Törene; Kastamonu Barosu Başkanı Av. Özgür Demir, Av. Reyhan Şengül'ün staj avukatı Av. M.İhsan Darende, Av. Burakhan Kartal'ın stajı avukatı Av.Burak Tamel, Kastamonu Barosu Yönetim Kurulu Üyeleri, Avukatlar ve Av. Reyhan Şengül ile Av. Burakhan Kartal'ın aileleri ve yakınları katıldı.

Kastamonu Güncel olarak her iki avukat arkadaşımıza meslek hayatında başarılar dileriz.