CHP'li Kadınlardan 'müftülere nikah' tepkisi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kastamonu Kadın Kolları üyeleri müftülere resmi nikah kıyma yetkisi verilmesi yönündeki düzenlemeye tepki gösterdi. 

  • 2167
CHP'li Kadınlardan 'müftülere nikah' tepkisi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

CHP Kastamonu Kadın Kolları üyesi bir grup, Başbakan Binali Yıldırım'ın ‘Muhtarları ve müftülerine resmi nikah kıyma yetkisi verilecek’ açıklamasına tepki gösterdi. CHP’li Kadınlar muhtarların ve müftülerin nikah kıyabilecek olmasına dair düzenlemeyi, dini yaşamı dizayn etmenin bir parçası olarak değerlendirdi.

CHP İl binasında yapılan basın açıklamasında konuşan CHP İl Kadın Kolları Başkan Yardımcısı Güler Çarıkçıoğlu, AK Parti iktidarının son dönemde "sıcak aile söylemi" adı altında yaptığı düzenlemelerin, dini yaşamı tesis etmek için gerçekleştirilen alt yapı çalışmalarına hizmet ettiğini söyledi. Muhtar ve müftülerin nikâh kıymalarının önünün açılmasını da eleştiren İl Kadın Kolları Başkanı Güler Çarıkçıoğlu, kadın cinayetlerine, taciz ve tecavüzlerine çözüm bulunmadan, nikâhı kimin kıyacağı konusunun sorun olarak ileri sürülmesini gerçekleri çarpıtma olarak değerlendirdi.

TÜRKİYE’NİN TEK SORUNU NİKÂH KIYMA YETKİSİ Mİ? 
İl Kadın Kolları Başkan Yardımcısı Güler Çarıkçıoğlu, söz konusu düzenlemenin doğuracağı sonuçlara dair şunları söyledi: 
"Resmi nikâhın "tercih" haline getirilerek, imam nikâhını tekleştirmeye özendirecek uygulamalara, evlilik yaşının Medeni Kanun yok sayılarak daha düşürülmesine, bunun sonucunda erken yaşta ve zorla evliliklerin daha da artmasına, özellikle küçük yerlerde akraba evliliklerinin fazlalaşmasına, çocuk gelinlerin artmasına, kadını kolaylıkla evlendirmeye, eve kapatmaya, gereken yaşta özgür iradesiyle eş seçimini engellemeye, kadınların evlilik, miras ve boşanma gibi hakları açısından güvencesiz bırakılmasına, kadını yok sayarak aile içerisinde sadece bir figüre indirgemeye yol açacak. Aynı zamanda böylesi bir düzenleme inanan ve inanmayan özgürlüğü bakımından tek bir mezhebin din adamlarına verilecek yetki anayasal bir hakkı da ortadan kaldıracaktır. Kısaca bu uygulama kadını eşit vatandaşlık haklarından mahrum etme uygulamasıdır.”

İlgili uygulamaların laiklik ve Cumhuriyet karşıtı olduğunu belirten İl Kadın Kolları Başkan Yardımcısı Güler Çarıkçıoğlu, uygulamalara alışmayacaklarını ve karşı duracaklarını sözlerine ekledi.

Kazım BOLAT