Cide'de Rıfat Ilgaz'ın ismi Meslek Yüksekokulu'ndan siliniyor

Kastamonu Üniversitesi Senatosu, Cide Rıfat Ilgaz Meslek Yüksekokulu'ndan Hababam Sınıfının Yazarı olan Rıfaz Ilgaz'ın isminin silinmesine karar verdi.

  • 2714
Cide'de Rıfat Ilgaz'ın ismi Meslek Yüksekokulu'ndan siliniyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kastamonu Üniversitesi Senatosu, Cide Rıfaz Ilgaz Meslek Yüksekokulu’nun talebi doğrultusunda Hababam Sınıfının da yazarı olan ünlü Yazar Rıfat Ilgaz’ın isminin Meslek Yüksekokulu’ndan silinerek Cide Meslek Yüksekokulu olmasına karar verdi. Senato’nun aldığı karar, Kastamonu’da büyük tepkiye neden olurken kesinlik kazanması için Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) tarafından da onaylanması gerekiyor.

Kastamonu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Erkan Yılmaz, Türk Edebiyatı’nın unutulmaz isimlerinden, Basın Şeref Kartı sahibi Rıfat Ilgaz’ın adının, doğduğu yer olan Cide Meslek Yüksek Okulu’ndan silinmesine yönelik Kastamonu Üniversitesi Senatosu tarafından alındığını öğrendikleri kararın kendilerini derinden üzdüğünü belirterek, şunları kaydetti: “Rıfat Ilgaz Kastamonu Cide doğumludur. Kastamonulu olmasıyla da her zaman için gurur duymuşuzdur. Doğduğu ve yetiştiği kent olan Kastamonu’ya bağlılığını her fırsatta dile getiren Rıfat Ilgaz, memleketini o kadar çok seviyordu ki; Soyadı Kanunu’yla bu kentin en büyük simgesi olan Ilgaz Dağları’nın ismini 1934’de kendi soyadı olarak seçti. Özellikle doğduğu Cide’nin kültürüne, insanına yapıtlarında geniş yer verdi. Sarı Yazma, Yıldız Karayel, Halime Kaptan ve Karadeniz’in Kıyıcığında gibi romanlarında bu yöreyi tema olarak aldı. Çağrımız; anlaşılması mümkün olmayan bu şok kararı onay için YÖK’e gönderen, her defasında ‘Dünya Üniversitesi’ olma sloganını öne çıkararak, emanetçisi olarak görev yaptıkları şehrin büyük değerini göz ardı ederek, aslında bu ülkenin ve bu şehrin insanına ne kadar saygılı olduklarını gösteren Kastamonu Üniversitesi Senatosu’na değildir, kararın üst onay için gönderildiği YÖK’edir. YÖK’ün ‘akıl tutulması’ olarak adlandırdığımız bu kararı ret edeceğine olan inancımız sonsuzdur”