Danıştay'ın 'Öğrenci Andı' kararına tepki

Eğitim-Bir-Sen'in Kastamonu, Tokat ve Çankırı şubeleri, Danıştay 8. Dairesinin ilköğretim okullarında uygulanan "Öğrenci Andı"nı kaldıran yönetmelik hükmünü iptal etmesini kınadı.

  • 2009
Danıştay'ın 'Öğrenci Andı' kararına tepki
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Danıştay 8. Dairesinin ilköğretim okullarında uygulanan "Öğrenci Andı"nı kaldıran yönetmelik hükmünü iptal etmesine Eğitim-Bir-Sen'in Kastamonu, Tokat ve Çankırı şubelerince tepki gösterildi.

Eğitim-Bir-Sen Kastamonu Şube Başkanı Orhan Sancaktaroğlu, şube binasında düzenlediği basın toplantısında, toplumun büyük çoğunluğunun beklentileri, hukuk devleti olmanın ve demokratikleşmenin gereği üzerine öğrenci andının kaldırıldığını söyledi.

Andın kaldırılmasıyla sivilleşme adına önemli kazanım elde edildiğini aktaran Sancaktaroğlu, gerici, baskıcı, militarist, totaliter zihniyetin ürünü olan öğrenci andının kaldırılmasına toplumsal barışın ve uzlaşının sağlanması, demokratik bir Türkiye'nin inşası adına kendilerinin de destek verdiğini anlattı.

Danıştay 8. Dairesinin idarenin takdir hakkını hiçe sayarak hukuki denetimin dışına çıkıp hiçbir pedagojik ve bilimsel veriye dayanma ihtiyacı duymadan ilköğretim okullarında "Öğrenci Andı"nı kaldıran yönetmelik hükmünü iptal ettiğini dile getiren Sancaktaroğlu, şunları kaydetti:

"Danıştay'ın kararıyla temel hak ve özgürlükler askıya alınmıştır. Darbe dönemi anayasalarıyla şekillenen eski Türkiye'nin ezberlerini gerekçe olarak sunmuş, hukukun evrensel ilkelerini gözardı ederek toplumsal birliğe ağır darbe vurmuştur. Eski Türkiye'nin en önemli vasfı olan toplum mühendisliğinin tezahürü, farklılıkları yok sayan, hatta zor kullanarak değiştiren, tektipleştirme politikasının esas alındığı, militarist toplum kurma özleminin ürünü olan andımızın tekrar hortlatılması sonucunu doğuracak bu kararı kabul etmediğimizi dile getiriyor, itiraz merciinin adaleti ve hukuku tesis edeceğine olan inancımızı koruyoruz."