Engelliler Engelli Hakları İçin Yürüdü

Kastamonu'da engelliler, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nde soğuk havaya aldırmadan yürüyüş yaptı.

  • 622
Engelliler Engelli Hakları İçin Yürüdü
TAKİP ET Google News ile Takip Et

ENGELLİLER ENGELLİ HAKLARI İÇİN YÜRÜDÜ

(İHA) - Kastamonu’da engelliler, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde soğuk havaya aldırmadan yürüyüş yaptı. 

Dernek binası önünde toplanan engellileri, çevredeki vatandaşlar yalnız bırakmadı. Engelli vatandaşlar, ellerinde açtıkları pankart ile dernek binası önünden Cumhuriyet Meydanı'na yürüdü. Engellilerin yürüyüşüne vatandaşlar ve öğrenciler destek verdi. Cumhuriyet Meydanında ilk olarak Atatürk ve Şehit Şerife Bacı Anıtına çelenk sunuldu, saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu. Tören alanında konuşan Türkiye Sakatlar Derneği Kastamonu Şubesi Başkanı Serhat Yolasığmazoğlu, “Gelin hayatı birlikte paylaşalım, engellileri yalnız bırakmayın, şimdi destek zamanı, hayatı paylaşmak için engel yok” sözleriyle yola çıktıklarını söyledi. Gayelerinin, Kastamonu’da engel kalmayana kadar mücadele etmek ve engelsiz Kastamonu’yu hep beraber hayal değil, gerçek olmasını sağlamak olduğunu belirten Yolasığmazoğlu, şöyle konuştu: "Engellerin kalkmasını isteyenler, hayatı birlikte paylaşmak isteyenler, bir tek ortak paydada buluşuyor. Ortak paydamız, insan sevgisidir. Kadını-erkeği, yoksulu- zengini, sarışını- esmeri, beyazı-zencisi, güzeli-çirkini, sakatı-sağlamı neticede insan, yüce yaradan hepimizi farklı yaratmış, kimimize fazla, kimimize az vermiş. Ancak birbirinizi tamamlayın demiş. Yardımlaşın demiş. Farklılıklarınızdan dolayı birbirinizden uzaklaşmayın, beraberce hayatı paylaşın demiş. Yüreğinde insan sevgisi olanlar, biz engellilerden sizlere selam olsun, sizlerle hayatı paylaşmak bizim için özlem değil kalben ve gerçekten olsun.” 

Yolasığmazoğlu, Dünya Engelliler Günü’nde toplumun yüzde 12’sinin yanı her 8 kişiden 1 engellinin yaşamlarının, sosyal ve siyasi anlamda muhasebe edildiğine dikkat çekti. Engellilerin herkesin gönlünde yer alan vicdan tartısında kefeye konduğunu ifade eden Yolasığmazoğlu, şunları söyledi: “Değerli katılımcılar, elbette engelli yaşamını bilmeyenler muhasebe etmekte zorluk çekecektir. Ancak temelde insan hakları açısından bakmakta fayda vardır. İnsan hakları açısından her şeyden evvel her insan eşitse, eşit bir şekilde eğitim görebilmeli, eşit bir şekilde istihdam edilebilmeli ve eşit bir şekilde sosyal yaşamlarını sürdürebilmelidir. Bu eşitliği sağlamak için gerekli tedbirleri almak vicdan tartımızdaki tefenin eşitliğini sağlayacaktır. Kanun koyucular veya idareciler bu eşitliği sağlamaz ve halk bu konuda duyarlı olmazsa ve yaşanan eşitsizliğe seyirci kalırlarsa yine engelliler insan hakları mağduru olarak hayatlarını sürdürmeye çalışacaklardır. Gelin bu eşitsizliğin karşısında beraber duralım, eşitliği beraberce sağlayalım.” 

Ulaşabilirlik kavramının son zamanlar da sürekli dile getirildiğine işaret eden Yolasığmazoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yani ulaşılabilirlik insanların ayrım olmaksızın her türlü hizmete ulaşması anlamını taşır. Ulaşılabilirlik konusunda kanuni tedbirler alınmış ve süreç bitmiştir. Artık ulaşılabilirlik biz engellilerin sorunu ve isteği değil, uygulanması zorunlu olan standartların bütünüdür. Değerli katılımcılar, ortak kullanım alanlarında sağlıktan, eğitime, spordan, sosyal yaşama, insanların hizmet alması için yapılmış tüm bina ve araçlarda artık engellilerin ulaşılabilirliği zorunludur ve uygulanmadığında artık cezaya tabidir. 1997 yılından bu yana var olan imar kanununa rağmen engelli ulaşılabilirliği çözülmemiş ve hatta 2005 yılında verilen 7 yıllık süre tüketilmiş ve Engelli Ulaşılabilirliği ceza hükmü olmadığı için uygulanmamıştır. Tüketilen yıllar engelliler aleyhine olduğundan bu konudaki kanuni haklarımızı en kısa sürede kullanacağımızı ve bu konuyu engelli dostlarının da takip ettiğini bilmenizi isteriz.”

Engellilerin istismar edildiğini vurgulayan Yolasığmazoğlu, sözlerine şöyle devam etti: “Engelliler adına dergi, gazete, boyama kitabı ve benzeri şeyler satılmakta ve hatta köylerimizden buğday, arpa toplanmaktadır. Bunu yapanlar mevcut kanunun açıklarından yararlanmaktadır. Engellilerin son derece onurlarını rencide eden bu kişilere artık tepki verin. Kastamonu’da yerleşik olmadığını bildiğiniz insanlara nasıl güvendiğinizi anlamakta zorluk çekiyoruz. Onlara yapmış olduğunuz her yardım bizlerin onuruna atılan bir kurşundan farklı değildir.”

Kastamonu’yu engellilerin yaşayabileceği bir il haline getirmek için söz isteyen Yolasığmazoğlu, sözlerini şöyle tamamladı: “Gelin el birliği ile güzel Kastamonu’muzu, engellilerinde yaşayabileceği bir il haline getirelim. Gelin Kastamonulular bina engellerine engelliden daha çok tepki gösterin. Meseleye sahip çıkın. Engel gördüğünüz her yerde lütfen tepki verin sorumlulara. Kastamonu’da ‘engel yok’ diyebilmek için, el birliğiyle çalışalım. Şanslıyız ki ilimiz bu konuda diğer illerden ileridedir. Birçok düzenleme yapıldı, Kastamonu engellisine sahip çıktı. Eksiklerimizi beraber giderelim, Kastamonu’da engel yok diyelim, kalan engelleri beraberce kaldıralım. Kastamonu’da engel yok diye haykıralım.”