'Gazete ve radyolarınıza sahip çıkın'

KGC Başkanı Erkan Yılmaz, Kastamonululara seslendi.

  • 878
'Gazete ve radyolarınıza sahip çıkın'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kastamonu Gazeteciler Cemiyeti (KGC) Başkanı Erkan Yılmaz, sektörde yaşanan ve giderek büyüyen sorunlar yumağı nedeniyle gazete ve radyoların sıkıntılı günlerden geçtiğini, bu nedenle Kastamonuluların gazete ve radyoları ilan, reklam ve abone yoluyla desteklemelerinin büyük önem taşıdığını söyledi.

KGC, 10 Ocak Gazeteciler Günü nedeniyle dün Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk ve Şehit Şerife Bacı Anıtı'na çelenk sundu.

Çok sayıda gazetecinin yanı sıra Ak Parti Merkez İlçe Başkanı Faruk Özdemir, Eğitim Bir Sen Başkanı Orhan Sancaktaroğlu ve BİK Şube Müdürü Yaşar Kuru'nun da katıldığı tören de, KGC Başkanı Erkan Yılmaz da bir konuşma yaptı.

Konuşmasına, son bir yıl içerisinde kaybettiğimiz gazeteciler Ahmet Tamel, Mehmet Seyitoğlu ve Fikri Uzun’a bir kez daha Allah’tan rahmet temenni ederek başlayan Yılmaz: “Gazetecilerimizi sadece ölümlerinde değil, yaşarken de şehir olarak onları hatırlamak hepimizin ortak görevi olmalıdır” diye konuştu.

YILMAZ'IN KONUŞMASI

KGC Başkanı Yılmaz, konuşmasında şu cümleleri kullandı: “Bilindiği üzere 10 Ocak 1961, basında çalışanların haklarına ilişkin 212 sayılı yasanın uygulanmaya başlandığı gündür. Bu yasa, basın emekçilerinin sigortalı çalışmasını, işten çıkarılmaları durumunda ihbar ve kıdem tazminatlarının ödenmesini, yıllık ve haftalık olmak üzere belirlenen tarihlerde izin yapmalarını ve belki de en önemlisi gazetecilik faaliyetlerini özgürce yürütmelerini güvenceye bağlamaktaydı. Ancak günümüzde, sektörümüzde yaşanan ve giderek büyüyen sorunlar yumağı nedeniyle gazetelerimiz adeta yaşam savaşı vermektedir. “Resmi ilan fiyat tarifesi artışı”,  yerel basın kuruluşlarından istenen “vadesi geçmiş vergi borcu yoktur belgesi ibrazı” ve “basın çalışanlarının emeklilikteki fiili hizmet süresi indirimi” acil çözüm bekleyen konu başlıklarıdır. “Dövize dayalı kağıt, boya, kalıp ve başkaca sarf malzemelerindeki artış, personel ve işletme giderlerindeki artışların yanı sıra resmi ilanların yayınında düşüşler söz konusudur. Bu zaman zarfında FETÖ hain darbe girişiminin etkisi ile idareler doğrudan alım yolunu tercih etti. Acil alım, doğrudan temin, işleri bölme ya da tek kalemde toplama gibi yollarla ilandan kaçınma yöntemleri maalesef ağırlık kazanmıştır. Özel reklam gelirleri de bu dönemde önemli ölçüde düştü.

Sonuç olarak; kamu görevi icra etmekte olan yazılı basınımızın hayatiyetini devam ettirebilmesi açısından resmi ilan fiyat tarifesinde yapılacak artış büyük önem taşır olmuştur.

Unutulmamalıdır ki; basın çalışanlarımız zor şartlarda ve kısıtlı ekonomik olanaklarla günün 24 saati özveriyle görev yapmaktadır. “Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 40. maddesi dayanak olmak üzere Emeklilik Genel Müdürlüğü’nce yapılan duyuru ile 2,5 yıllık fiili hizmet indiriminden yararlanılacak sürelere izin ve tatil günleri ile rapor ve eğitim dönemlerinin dahil olmadığı açıklanmıştır. Bu açıklama 4 Kasım 2017’de yapılmıştır. Bilindiği gibi meslektaşlarımızın 2008 yılı öncesi 5 yıl olan yıpranma süresi, basın kartı şartına bağlanılarak 2,5 yıla indirilmişti. Şimdi bu sürenin fiilen 2 yılın altına inmesi söz konusudur.

Kastamonu’da yazılı basında halen 100’e yakın fikir işçisi meslektaşımız çalışmakta, bu meslektaşlarımızın dörtte biri sarı basın kartı taşımaktadır. Yapılacak yeni düzenleme ile sarı basın kartı şartının kaldırılarak, 2,5 yıllık süre üzerindeki izin vb. hesap dışı dönemlerin iptalini istiyoruz. 23 Aralık 2017 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan uygulama tebliği ile; Valilik görev alanındaki gazeteler ile birlikte BİK görev alanındaki gazetelere yapılan resmi ilan ve reklam ödemelerinin 2 bin lirayı aşan kısımlarına ilişkin ‘vadesi geçmiş borcu yoktur’ belgesi ibraz etme zorunluluğu getirilmiştir. Buna göre BİK tarafından her ayın 15 ve 30’unda yapılan ödemeler için resmi ilan ve reklam yayımlama hakkını haiz gazeteler, iki kez söz konusu belgeyi ibraz etmek durumunda kalacaktır. Kanun ve bağlantılı olarak tebliğ, kapsam içine giren iş ve işlemlerin hangilerinde bu zorunluluğun aranmayacağını belirleme yetkisini Maliye Bakanı’na veriyor. Bu durumda Maliye Bakanı’nın ‘resmi ilan ve reklam yayını ile alakalı iş ve işlemler kapsam dışıdır’ kararı vermesi, hem kurum şubesi olan yerler hem de valilik görev alanındaki gazetelerimizden ‘vadesi geçmiş borcu yoktur yazısı’ isteme zorunluluğunu ortadan kaldıracaktır. Bu taleplerimiz sonuç verinceye kadar mücadelemizi sürdürme kararlılığındayız. Kastamonu halkından talebimiz; radyo ve gazetelerine sahip çıkmaları, onları ilan, reklam ve abone yoluyla desteklemeleridir. 10 Ocak Basın Bayramı’nı gerçek anlamıyla kutlayabileceğimiz günlere elbirliğiyle ve en kısa zamanda ulaşmak umuduyla; tüm meslektaşlarıma ve programımıza katılan değerli dostlarımıza saygı ve sevgilerimi sunuyorum.” 

HABER MERKEZİ