"Gençliğe örnek şahsiyet: Muhsin Yazıcıoğlu" konferansı

Kastamonu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Doktor Öğretim Üyesi Veysi Erken "Muhsin Yazıcıoğlu bütün darbelere, bütün zalimlere karşı çıktı, onlara karşı dik durdu. 12 Eylül döneminde Kenan Evren'e yazdığı bir mektup var. O mektupta ne kadar dik durduğunu, karşı çıktığını, işkencecilere meydan okuduğunu biliyoruz" dedi.

  • 908
&quotGençliğe örnek şahsiyet: Muhsin Yazıcıoğlu" konferansı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Erken, Kastamonu Üniversitesi İnsani Yardım Topluluğu tarafından Bilgehan Bilgili Kütüphanesi Konferans Salonu'nda düzenlenen "Gençliğe örnek şahsiyet: Muhsin Yazıcıoğlu" konferansında, Yazıcıoğlu'nun çok yardımsever birisi olduğunu söyledi. 

Yazıcıoğlu ile bir dönem siyaset yaptıklarını aktaran Erken, "14 yaşında siyasete atıldı ama bunu şu anda kullandığımız politika anlamında yapmadı. Hayalini gerçekleştirmek için yaptı. Türk-İslam coğrafyasında birliği sağlamak için siyaseti gerekli görüyordu ve bu yüzden siyasete girdi. Davayı, Allah'ın adını her anlamda yüceltmek olarak görüyordu." ifadelerini kullandı.

Muhsin Yazıcıoğlu'nun hayalleri için mücadele veren biri olduğunu vurgulayan Erken, "İktidar ve güç için siyaset yapmadı. 14 yaşında başladığı siyasi faaliyetlerini 2009 yılına kadar aynı çizgide devam ettirdi. 'Hayali olanlar asla uyumaz' diyordu. Muhsin Yazıcıoğlu da uyumayanlardan biriydi. Türk İslam coğrafyasına özgürlük hayali vardı. Türk-İslam coğrafyasının kalkınmışlık hayali vardı. Muhsin Yazıcıoğlu bunun için siyasetle uğraşmıştı. Siyasetin ahlaklaştırılması düşüncesindeydi." diye konuştu.

"Darbelere karşıydı"

Erken, Yazıcıoğlu'nun darbelere karşı durduğuna işaret ederek, "Muhsin Yazıcıoğlu bütün darbelere, bütün zalimlere karşı çıktı, onlara karşı dik durdu. 12 Eylül döneminde Kenan Evren'e yazdığı bir mektup var. O mektupta ne kadar dik durduğunu, karşı çıktığını, işkencecilere meydan okuduğunu biliyoruz. Özellikle 28 Şubat'ta kullandığı bir ifade var. 'Namlusunu halka çevirmiş tanka selam durmam.' ifadesi tarihe kazınmıştır. 28 Şubat'a en fazla karşı çıkan liderlerden biriydi." diye konuştu.

Yazıcıoğlu'nun Refahyol hükümetine destek vermemesi için tehdit edildiğini anlatan Erken, şunları söyledi:

"O dönem yaptığımız bir görüşmede, 'Türkiye İran, Cezayir olmayacak ama Suriye de olmayacak, yaptırmayacağız.' dedi. O dönem baba Esed vardı. Esed iktidarı öyle bir iktidar ki bir evde 7 kişi varsa her biri başka bir istihbarat örgütünün parçası. O nedenle 'Türkiye'yi Suriye yaptırmayacağız.' dedi. Çünkü 28 Şubatçıların zihniyetinin Esed'in zihniyetinden hiçbir farkı yoktu. 28 Şubat'tan önce Muhsin Yazcıoğlu'nun Refahyol iktidarına destek vermemesi için birini gönderdiler. Refahyol'u desteklememesini isteyip, 'Senin başına bir şey gelir' diye tehdit ettiler. Yazıcıoğlu da 'Darbe yapanlara, darbe yapacak olanlara, Müslümanların iktidarını engelleyecek olanlara karşı direniş gösteririz.' diyerek bu kişiyi odasından kovuyor." 

Erken, Yazıcıoğlu'nun Türk siyasi tarihinde çok önemli bir yeri bulunduğunu, hareketleri, davranışlarıyla her zaman gençlere örnek olduğunu kaydetti.