Gölköy mezunları Kastamonu'da bir araya geldi

Gölköy Mezunları her yıl gerçekleştirdikleri geleneksel buluşma toplantısı çerçevesinde hafta sonu Kastamonu'da bir araya geldi.

  • 3659
Gölköy mezunları Kastamonu'da bir araya geldi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yoğun katılımın olduğu geleneksel Gölköy mezunları buluşmasında ilk olarak Atatürk ve Şehit Şerife Bacı Anıtı’na çelenk sunuldu. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından halkoyunları gösterileri gerçekleştirildi.

Yıllardır görüşemeyen, en son bir önceki buluşmada bir araya gelme fırsatı bulan mezunlar eski arkadaşlarıyla hasret giderdi. Birlikte çektirilen hatıra fotoğrafının ardından çelenk sunma programı sona erdi. Mezunlar daha sonra Halk Eğitim Merkezi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya katıldı.

Köy Enstitülerinin Cumhuriyetin en önemli devrimlerinden biri olduğuna dikkat çeken Gölköy Mezunları Kastamonu İl Temsilcisi Muzaffer Bıyıklı, Gölköy’ün Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren çağdaşlaşmanın öncüsü görevini ifa ettiğini belirterek bu okullardan mezun olan ve yolu Gölköy’den geçenler için düzenlenen buluşma, tanışma toplantısına katılanlara teşekkür etti.

HASAN BALTACI: “BİZ NE ZAMAN ÖĞRETMEN İSTESEK İNŞAAT HALİNDEKİ OKULLARI GÖSTEREN AKP ŞAPKASINI ÖNÜNE KOYMALIDIR”

Buluşma kapsamında Kastamonu’ya gelen Gölköy mezunlarını bu önemli günde Göl Öğretmen Lisesi mezunu olan Cumhuriyet Halk Partisi Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı da yalnız bırakmadı. Çelenk töreninin yanı sıra Halk Eğitim Merkezi’nde gerçekleştirilen programa da katılan Milletvekili Baltacı, burada yaptığı konuşma da Kastamonu’nun eğitimde yaşadığı problemlere dikkat çekti.

Geçen yıl LGS’de iller arası başarı sıralamasında 42’nci olan Kastamonu’nun bu yıl 44’üncü sıraya gerilediğini, Kastamonu’nun 2018-2019 eğitim öğretim dönemini 815 öğretmen açığıyla kapamak zorunda kaldığını belirten Milletvekili Baltacı, “Göl Anadolu Lisesi, Göl Öğretmen Lisesi, Göl İlköğretmen Okulu, Gölköy Köy Enstitüsü ve Gölköy Eğitmen Kursu… Kökleri 1938’e uzanan 81 yıllık bir serüven. Yüzyılın belki de tüm dünyadaki en büyük eğitim reformunun adı olan Köy Enstitüleri çok sayıda öğretmen ve eğitmen yetiştirmenin, o dönemin zor koşullarında köy çocuklarına öğrenim olanağı sağlamanın yanı sıra Türkiye’nin kültür yaşamına damgasını vuran 'köy kökenli aydın kuşağı' yaratmış ve bütün eleştirilere, karalama kampanyalarına karşın Türkiye eğitim sisteminde kalıcı bir iz bırakmayı başarmıştır. Fakir Bayurtlar, Mahmut Makallar, Tahsin Yüceller yetiştiren Köy Enstitüleri’nin en önemli özelliklerinden birisi, günümüz Türkiye’sinin bir türlü kurtulamadığı ezberci, kurs ve sınav merkezli eğitim sistemine değil, gerçek anlamda öğrenci merkezli, öğrencilerin yaparak ve yaşayarak öğrenme sürecini ilke edinen bir eğitim-öğretim ortamı yaratmış olmasıdır. Bir zanaat eğitimi yanında 1930'larda bütün ülkelerde ancak üniversitelerde okutulan yazarları, lisedeki çocuklara öğretebilen, köy çocuklarına bu derece iyi eğitim vermekle hem toprak reformunun hem de eğitim reformunun bir arada yapılmasının en önemli adımı olan Köy Enstitüleri’ni kapatan ve yarattığı tüm olumlu izleri silmeye çalışanlar, bugün de laik bilimsel eğitimle savaşlarını sürdürmekte, karma eğitim karşıtlığı ve dini değerler eğitimi dayatmasıyla eğitim sistemini kendi ideolojik hedefleri doğrultusunda biçimlendirme gayretlerini ısrarla devam ettirmektelerdir. Bu ısrarın Türkiye’yi eğitimde getirdiği nokta maalesef ortadadır. 2018 yılında Liselere Geçiş Sınavı’nda 42’nci sırada olan Kastamonu, bu sene 44’üncü sıraya geriledi. Kastamonu maalesef eğitimde Türkiye ortalamasının altında kaldı.  815 öğretmen açığıyla dönemi kapatan Kastamonu’da biz ne zaman eğitim sorunlarına değinsek, öğretmen istesek inşaat halindeki okul binalarını gösteren iktidar şapkasını önüne koyup düşünmelidir. Kastamonu’da çocuklarımız matematik öğretmeni beklerken Matematik bölümünden sınıf birinciliğiyle mezun olan ve kutsal saydığımız öğretmenlik mesleğine başlayacağı, öğrencilerinin karşısına çıkacağı o günü hayal etmekten yorulan gencecik kardeşlerimiz canına kıyıyor. KPSS’de Türkiye birincisi olan gencimiz mülakatla elenirken, birileri utanmadan sıkılmadan sadece kızı için adrese teslim iş ilanı açıyor. İşte bu nedenle Köy Enstitüleri’nin aydınlanmacı geleneğine sahip çıkacak, toplumcu eğitim felsefesinin daha da geliştirilerek tüm eğitim kurumlarında uygulanması için mücadelemizi sürdüreceğiz.” diye konuştu.