İlk Türk kadın mitinginin 98. yıl dönümü 

Vali Karadeniz "Bize ders verenler bizi hep ataerkil bir yapı olarak tanımladılar. Ama aslında biz ataerkil gibi görünen anaerkil bir toplumuz" dedi.

  • 614
İlk Türk kadın mitinginin 98. yıl dönümü 
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kastamonulu kadınların, ülkenin işgalini ve insanlık dışı vahşetleri protesto amacıyla 10 Aralık 1919'da gerçekleştirdiği ilk kadın mitingi, kadın derneklerinin düzenlediği programla anıldı. 
Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan kadın dernekleri ile siyasi partilerin il kadın kolları temsilcileri, mitingin 98. yıl dönümü dolayısıyla Atatürk ve Şerife Bacı anıtlarına çelenk koydu. 
10 Aralık Kadın Platformu Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Ayten Kızıltan, burada yaptığı konuşmada, ülkenin kuruluş yıllarında zor bir durumun içinde olunduğunu hatırlattı.

"Dünyaya karşı meydan okuyuş hepimizin ortak gururudur." diyen Kızıltan, "10 Aralık 1919 Çarşamba günü sabah Kastamonu sokakları her zamankinden daha değişik görüntüler içindeydi. Bugün ilk kadın mitinginin 98. yıl dönümünü kutluyoruz." ifadesinde bulundu.

Karma sergi açıldı

Cumhuriyet Meydanı'ndaki programın ardından Belediye binasında kadınların yaptığı eserlerden oluşan karma sergi açıldı.

Vali Yaşar Karadeniz burada yaptığı konuşmada, Kastamonu'nun 2018 Türk Dünyası Kültür Başkenti seçildiğini anımsatarak, şunları söyledi:

"Kastamonu için 2018 yılı önemli bir fırsattır. Bu fırsatı iyi değerlendirmek zorundayız. Bütün Kastamonululara bu anlamda önemli işler düşüyor. Bizim tarihimizde her dönemde kadının önemi büyük olmuştur. Bize ders verenler bizi hep ataerkil bir yapı olarak tanımladılar. Ama aslında biz ataerkil gibi görünen anaerkil bir toplumuz. Osmanlı padişahlarına yön veren, onlara azim veren hep sultanlar olmuştur. O gidişat zaten Kurtuluş Savaşı'nda kadınları ön plana çıkarmıştır. Kastamonu bunun öncülüğünü yapmıştır. Kastamonu kadını Türk kadınına 'Burada da biz öne çıkmalıyız' mesajını vermiştir. İlk kadın mitingini yapmış. Kastamonu kadını, erkekleri savaşa gönderdiği için İstiklal harbinin lojistik ikbalini sağlamıştır."

Türk kadınının dünyada önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Karadeniz, "Bütün dünyada yaygın olarak kullanılan 'her başarılı erkeğin arkasında bir kadın vardır' diye bir söz var. Bu sözü Türk kadını hak ediyor. Bu konuda Türk kadınının fedakarlığı ile başka ülkelerdeki kadınların fedakarlıkları kesinlikle ölçülemez diye düşünüyorum." dedi.

Belediye Başkanı Tahsin Babaş ise Kastamonu'yu hem Türkiye'ye hem de dünyaya tanıtacaklarını belirtti.

Kastamonu kadın derneklerine seslenen Babaş, "Tüm dünyaya İstiklal Savaşı ruhunu anlatacaksınız, İstiklal Yolu'nu anlatacaksınız, Şerife Bacı'yı, Nene Hatunları anlatacaksınız. Bunları bilmeliler ki her vesile ile önümüze çıkıp bizleri üzmesinler. Biz her konuda olduğu gibi bu konuda da destekçiniziz ve yanınızdayız." diye konuştu.

Programlara, AK Parti Kastamonu Milletvekilleri Hakkı Köylü ve Metin Çelik ile vatandaşlar katıldı.