Kahraman, Engelli Öğrencileri Ziyaret Etti

3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Kastamonu İl Müdürü Osman Kahraman okullarda bulunan engelli çocuklarla bir araya geldi.

  • 728
Kahraman, Engelli Öğrencileri Ziyaret Etti
TAKİP ET Google News ile Takip Et

3 ARALIK DÜNYA ENGELLİLER GÜNÜ” EMPATİ DUYGULARIMIZI 
EN FAZLA HİSSETMEMİZ GEREKEN GÜNLERDEN BİRİDİR”

3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Kastamonu İl Müdürü Osman Kahraman okullarda bulunan engelli çocuklarla bir araya geldi.

3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Kastamonu İl Müdürü Osman Kahraman, beraberindeki İl Müdür Yardımcısı Gülsüm Kuru ve Ali Yazıcı ile Halime Çavuş İşitme Engelliler Ortaokulu ve Hüseyin Üster Özel Eğitim İş Uygulama Merkezi Okulunu ziyaret etti. Yapılan ziyarette Halime Çavuş İşitme Engelliler Ortaokulu’nun 32 işitme engelli öğrencisi olduğunu belirten okul müdürü Salman Galidağlı İşitme Engelliler Okulu’nun bölge okulu olduğunu, çevre illerden ve ilçelerden de öğrencileri olduğunu ve İşitme Engelli çocukların eğitimi için her türlü gayreti gösterdiklerini belirterek, zihinsel engelli çocukların eğitilmesinin mümkün olduğunu kaydetti. Hüseyin Üster Özel Eğitim İş Uygulama Merkezi Okulu Müdürü Barış MİSTAN, Okulda 110 civarı zihinsel engelli öğrenci bulunduğunu ve Hüseyin Üster Özel Eğitim İş Uygulama Merkezi Okulu’nun standartların üzerinde bir okul olduğunu belirterek, temel eğitimin yanı sıra engelli çocukların aynı zamanda mesleki eğitim de gördüklerini ifade etti. Okullardaki öğretmenlere gösterdikleri büyük fedakarlık ve gayretten dolayı tebrik ederek bir buket çiçek sundu. Engelli öğrencilerle tek tek yakından ilgilenerek karanfil verdi.

İl Müdürü Osman Kahraman, son olarak Araç ilçesinde ki İl Müdürlüğü bünyesinde bulunan Kış Gülü Özel Bakım Merkezini ziyaret ederek, odalarda bulunan hastalarla tek tek görüşerek kısa süreli sohbetler gerçekleştirdi. Osman Kahraman’ın sohbet sırasında zaman zaman duygulandığı gözlerden kaçmadı, yaşlı ve engelli vatandaşlar Kahraman’a sıcak ilgi göstererek yapılan ziyaretten memnuniyetlerini dile getirdiler.
Kahraman ziyaretlerde yaptığı açıklamada ise,
“1992 yılında Birleşmiş Milletler aldığı bir kararla, 3 Aralık gününü “Uluslararası Engelliler Günü” olarak ilan etti. Bu kararın ardından BM İnsan Hakları Komisyonu 5 Mart 1993 tarihli ve 1993/29 sayılı bildirisi ile üye ülkelerce 3 Aralık gününün “engellilerin topluma kazandırılması ve insan haklarının tam ve eşit ölçüde sağlanması” amacıyla tanınmasını istedi. Ve o günden beri, 3 Aralık “engelliler günü” olarak bilinmektedir.
Bu gün, Empati duygularımızı en fazla hissetmemiz gereken günlerden biridir. Engelli vatandaşlarımızın önündeki en büyük güçlükler, onları toplumsal hayattan koparan önyargılar, sevgi ve ilgiden yoksun yaklaşımlardır. Onları bu olumsuzluklardan kurtarmak ve yeteneklerini ortaya koyabilecekleri ortamları hazırlamak için hepimize büyük sorumluluklar düşmektedir. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olarak bizim temel politikamız; bakım sorumluluğunu üstlendiğimiz ve toplumdaki tüm engellilerimizin başkalarına gereksinim duymadan yaşamını sürdüren, üreten ve toplumsal yaşama katkıda bulunan bireyler olmaları, hayat standartlarının yükseltilmesi, topluma kazandırılması hususlarındaki girişimlerin güçlendirilmesi, bu alandaki toplumsal hassasiyet ve bilincin yükseltilmesidir. 
Bu kapsamda; engellilerimiz için kurum bakımı ve evde bakım hizmeti verilmektedir. Müdürlüğümüzün denetim ve izni ile açılan özel bakım merkezleri ile ilimizde ailesi yanında bakılma imkânı olmayan ve kapasite nedeniyle resmi kurumlara da yerleştirilemeyen bakıma muhtaç engellilerin başka illere gönderilmeden, yakın çevre ile iletişimi kesilmeden, bakım hizmeti imkânı sağlanmaktadır. Bakım hizmetlerinin sunumunda kişinin fiziksel, psikolojik ve sosyal ihtiyaçları da dikkate alınmakta olup; 
Kurumumuz bünyesinde Araç ilçemizde kurum bakımı hizmeti veren “Kastamonu Aile ve Sosyal Politikalar Kış Gülü Özel Bakım Merkezi” mevcut olmakla birlikte toplam 72 engelliye kurum bakımı hizmeti verilmektedir.
Müdürlüğümüzden 3146 aileye aylık 730 TL, aylık olarak toplam 2.300.000 TL Engelli Bakım Ücreti ödenmektedir. Kasım Ayı sonu itibariyle 3 kişi, 2013 yılı içinde ise toplam 185 engellimize engelli kimlik kartı verilmiştir.
Engellilik yalnızca engellilerin karşı karşıya bulunduğu bir sağlık sorunu değil, sosyal boyutlarıyla toplumu yakından ilgilendiren bir konudur. Bu açıdan engelli vatandaşlarımızın meslek edinip üretken hale getirilmelerini ve toplumsal hayata katılmalarını sağlamak, yaşam düzeylerini gelişen dünya şartlarına göre biçimlendirmek, ihtiyaçlarını iyi anlamak ve onlara mevcut şartlar içinde en iyi ortamları hazırlamak bakanlığımızın öncelikli görevlerindendir. 
Engelli vatandaşlarımız ve ailelerinin rahat ve huzur içinde yaşamlarını sürdürebilmeleri, halen yaşanmakta olan tüm sorunların en kısa sürede çözüme ulaştırılabilmesi için engellilere yönelik hizmetlerimizi kararlılıkla sürdürmekteyiz.
Bu duygu ve düşüncelerle Engelsiz bir dünya diliyor; tüm engellilerimizin Dünya Engelliler Gününü kutluyorum.” dedi.