KAS-DER'in iki önceliği…

Kastamonuluların halen İstanbul'daki gerçek gücünün farkında olmadığına dikkat çeken KAS-DER'in yeni başkanı Orhan Gümüş, birlik ve beraberliğin daha da güçlenmesinin zaruri olduğunu, Kastamonuluların mutlaka ama mutlaka kol kola girmesi gerektiğini söyledi.

  • 1176
KAS-DER'in iki önceliği…
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Orhan Gümüş, Kastamonu Gazeteciler Cemiyeti’nin düzenlediği Çanakkale ve İstanbul gezisi kapsamında İstanbul’da bulunan gazetecileri ağırladı.

İstanbul’daki tüm dernekleri KAS-DER çatısı altında toplamak istediklerini kaydeden Gümüş: “İnsanlar birbirini sevmek zorunda değil, ama insanlar birbirine saygı göstermek zorunda. İlk önce saygıyı öğretirsek inanın bana her şeyi başarırız. Artık insanların içine bakmamız lazım, dışından not vermememiz lazım” dedi.

ÖNEMLİ HEDEFLER
İlk yerel seçimde İstanbul’da en az 3 belediye başkanlığını kazanmak zorunda olduklarını kaydeden Gümüş: “İstanbul’da bir belediye alsak inanın çok şey değişir. Hele bunu ikiye, üçe katlayacağımız yerler var” dedi. Gümüş ayrıca, ikamet adresi çalışması yapacaklarını da ifade etti ve: “Senelerdir bangır bangır bağırıyoruz. Birinci adres Kastamonu, ikinci adres İstanbul olsun diye. Bu konuda çok ciddi çalışmalar yapacağız” diye konuştu.

1985 yılında Kastamonu’dan İstanbul’a göç eden Kastamonulular tarafından “İstanbul ve Kastamonu arasında köprü olabilmek” hedefiyle kurulan, ancak bu hedefinde başarılı olamayan, son genel kurulda Orhan Gümüş’ün başkanlığa seçilmesiyle yeni ve farklı bir heyecanın oluştuğu KAS-DER, önümüzdeki yeni yol haritasını belirledi.

Öncelikle geniş kapsamlı üye çalışması gerçekleştirecek olan KAS-DER, ardından ilk yerel seçim de İstanbul’da en az 3 Kastamonulu ismi belediye başkanı yapabilmek için çalışacak, ayrıca İstanbul’daki Kastamonuluların ilk ikamet adreslerinin de Kastamonu olabilmesi yönünde çalışmalar yürütecek.

“BİZ MEMLEKETİMİZE HİÇBİR ZAMAN KÜSMEDİK”
Konuşmasının hemen başında, 2000 yılında kaybettiği KAS-DER seçiminden söz eden Orhan Gümüş: “2000 yılında biz kongreye hazırlanırken, bir büyük güç oluşumunun sinyalini verdik. Dedik ki o zaman biz Kastamonu partisini kuruyoruz. Seçimi 8 oy farkla kaybettik. O zaman inanın çok kırıldım. Çünkü çok emek verdim, o dönemler de halk toplantıları yaptık, çok güzel oluşumlar olmuştu. Bıraktık ve bir köşeye çekildik. Ancak biz memleketimize küsmedik. Senede 8-10 defa memleketimize gideriz” dedi.

“HALEN HERKESİN ÇOK KORKTUĞU BİR DERNEĞİZ, ANCAK İÇİ BOŞ”
Gümüş, açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Şu anda 530 derneğimiz var. Şöyle bir düşündüm, her bir dernek 2 bin TL kira verse, ayda 1 Milyon TL’nin üzerinde bir paraya gidiyor. Kastamonu’nun cebinden alınıyor, bir yerlere veriliyor ancak bunun karşılığında ne gelirimiz var, ne milletvekili çıkarabilmişiz ve bürokratımız da neredeyse yok denecek kadar az. Sonuç sıfır. Bu beni çok yaralıyor. Halen, dıştan bakıldığında herkesin çok korktuğu bir derneğiz. Ancak içi boş.”

“İSTANBUL’DA KASTAMONU’NUN ÖNÜNÜ AÇTIK”
“Gençler ve bayanlar mutlaka ama mutlaka olmazsa olmazımız. Şu an tüm gençler etrafımızda örgütleniyor. Bayanlar süper bir örgütlenme yapıyor. Güzel bir oluşumla yolumuzda ilerliyoruz. Bir sırat köprüsünden geçtik, artık İstanbul’da Kastamonu’nun önünü açtık gidiyor. İnşallah bundan sonra Allah’tan başka kimse bu derneklerin içine elini sokamayacak. Politika dışarı da konuşulacak.”

“TÜM DERNEKLERİ BİR ÇATI ALTINDA TOPLAMALIYIZ”
“Öncelikle tüm dernekleri bir çatı altında toplamamız lazım. Bahsettiğim her dernekten 2 bin TL kira toplanıldığında, 10 katlı bir bina yaparız. Altında konferans salonu bulunan, buradaki hastanelere gelen hemşerilerimizin konaklayabilecekleri bir yeri mutlaka yapmamız lazım. Birlik ve beraberliği sağladığımız da her şey çok güzel olacak. Ermeni Museviler hep insanların içine bakar. Bizler hep dışından bakıyoruz. Dışından bakıldığında 50 kişi kaybediyoruz, o 50 kişi 1500 kişi kaybettiriyor bize. Biz kavga da etsek, dövüş de etsek burada etmemiz lazım. Burada fikir ayrılığına düşebiliriz, ancak ortak müştereklerde buluşmamız lazım. Buluşmadığımız zaman bizi parçalarlar.”

“KOMİSYONLAR KURULACAK”
“Politika KAS-DER Genel Merkezi çatısı altında konuşulmayacak dedik ama dışarı da bir komisyon oluşturulacak. Komisyonun başına bir yönetici vereceğiz, politikaya girmek isteyen arkadaşlarımızı gerekirse orada eğiteceğiz. Hangi partiye girmek istiyorsa oraya kaydı yapılacak. Bu sistemi mutlaka oturtacağız. Bürokratlar Komisyonu oluşturacağız. Ayrıca Doktorlar, Sanatçılar ve Basın Komisyonları da olacak.”

İLK SEÇİMDE EN AZ 3 BELEDİYE
“Artık ben yok, biz olmamız lazım. Bunun için de hedefimiz ilk etapta ben 3 diyorum ama 5’de olabilir İstanbul’da belediye başkanlığı… Bu çok önemli... İstanbul’da bir belediye alsak inanın çok şey değişir. Hele bunu ikiye, üçe katlayacağımız yerler var. Bakın Beykoz, net alabileceğimiz bir yer. 75 bin Kastamonu seçmeni var. Bunu kenetlediğimiz zaman olay biter. Eyüp ve Şişli’de öyle. Mustafa Sarıgül yakın bir zaman da Cide Loç’taydı. Neden hiç düşünen var mı? Her yıl gelir. Cidelilerin oyunu alıyor İstanbul’da ondan. Kastamonulular olarak halen İstanbul’da gerçek gücümüzün farkında değiliz. Sıkıntı tam da burada…”

“GENİŞ KAPSAMLI ÜYE ÇALIŞMASI YOLDA”
“Tüm üyelerimizi sıfırlayacağız. Yeni üye kaydı çalışmalarına başlayacağız. Bize gerçek üye tablosu lazım... Bunu yapabilmeliyiz ki biz belediye başkanlıklarına Kastamonulu hemşerilerimizi oturtabilelim. Biz işe muhtarlarımızdan başlayacağız. Kaç tane Kastamonulu varsa kayıt yapılacak. Birebir gerekirse ben evleri dolaşacağım. Bu sayıyı net öğrenmemiz lazım. Bu sayısı net elde edebilirsek şansımız artacak. Asıl hedefimiz, 4 kişilik bir ailenin yaşadığı eve girdiğimizde, o 4 kişiyi de kayıt yapabilmek.  Öncelikli hedefimiz güçlü bir KAS-DER. İnsanlarda bir güvensizlik var. Bu kadar sene hiçbir şey yapılmamış, bunun güvensizliği var. Şimdi 10 kişiyi bir araya getirip bir yatırım bile yapamıyoruz. Neden, güven yok. Birlik ve beraberliği sağlayamadığımız sürece bir şey başaramayız. Mutlaka ve mutlaka insanlarımız kol kola girecek. İkinci adres konusunda senelerdir bangır bangır bağırıyorum. Birinci adres Kastamonu, ikinci adres İstanbul… Bu konuda çok ciddi çalışmalar yapacağız.”

“İNSANLARIN ARTIK İÇİNE BAKMALIYIZ DIŞINDAN NOT VERMEMELİYİZ”
“İnsanlar birbirini sevmek zorunda değil, ama insanlar birbirine saygı göstermek zorunda. İlk önce saygıyı öğretirsek inanın bana her şeyi başarırız. Artık insanların içine bakmamız lazım, dışından not vermememiz lazım. Bizim tabanda hiçbir sorunumuz yok, asıl sorun ve sıkıntı tavanda. Allah nasip ederse ben sofrada da, yedi yıldızlı otelde de yemek yiyeceğim. Bunu birlikte başaracağız. Ben inanıyorum, inançlıyım. İnanmasam da bu yola çıkmazdım. Şayet Kastamonu-İstanbul hattını oluşturacak isek Kastamonu ayağını da iyi oluşturmamız lazım. Gençlerimizi ve kadınlarımızı iyi organize etmemiz lazım.”