Kastamonu Havalimanı'nda Uçak Seferlerine Kar Engeli

Kastamonu İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Tahir Zafer Karahasan, hizmete açıldıktan sonraki ilk kışını geçiren Kastamonu Havaalanı'nda, bölgedeki yoğun kar yağışı sebebiyle uçak seferlerinde aksama yaşandığını söyledi.

  • 685
Kastamonu Havalimanı'nda Uçak Seferlerine Kar Engeli
TAKİP ET Google News ile Takip Et

KASTAMONU HAVAALANI'NDA UÇAK SEFERLERİNE KAR ENGELİ 

(İHA) - Kastamonu İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Tahir Zafer Karahasan, hizmete açıldıktan sonraki ilk kışını geçiren Kastamonu Havaalanı'nda, bölgedeki yoğun kar yağışı sebebiyle uçak seferlerinde aksama yaşandığını söyledi. 

Kastamonu İl Özel İdaresi tarafından yaptırılan ve daha sonra Devlet Hava Meydanları Genel Müdürlüğü'ne devredilerek hizmete açılan Kastamonu Havaalanı, bölgenin iklim şartları sebebiyle bu günlerde sıkıntı yaşıyor. Kar ve tipi sebebiyle bazı uçak seferlerinde aksamalar yaşanan havaalanıyla ilgili İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Tahir Zafer Karahasan bir açıklama yaptı. Karahasan; "Tüm yurdu etkisi altına alan kar yağışı hayatı olumsuz etkilemeye devam ediyor. Kastamonu’da yer yer 2 metreye ulaşan kar kalınlığı nedeniyle Kastamonu Havalimanı'ndaki uçak seferlerinin de aksamasına neden oldu. Kastamonu’da hafta sonundan itibaren kar yağışının etkili. Havalimanız ise yeni açıldı. Dolayısıyla ilk kışını geçiriyor. Yeni açılan havalimanlarında ilk kış çok önemlidir. Çünkü o kışın nasıl geçeceğiyle ilgili bir tecrübeniz olması gerekmekte. Biz havalimanımızı uluslararası standartlarda yaptık. Dolayısıyla her türlü donanıma sahiptir. " dedi. Aletli İniş Sistemi (ILS) cihazının henüz kurulmadığını sözlerine ekleyen Karahasan, "Kastamonu kışı yoğun geçiren bir il olduğu için ve ayrıca havaalanının bulunduğu alanın yaklaşık bin 100 metre rakımda olması sebebiyle 'ILS' dediğimiz Aletli İniş Sistemi'nin kurulması gerekiyor. Biz, Özel İdare olarak üzerimize düşen görevi yerine getirdik havalimanımızı Devlet Hava Meydanları Genel Müdürlüğü'ne devrettik. Son aldığımız bilgilere göre ILS cihazının geldiğini söylediler. Bu cihaz 3 parçadan oluşuyor ve 'localizer' yani yön bulucu denilen kısmı da en kısa sürede havalimanımıza kurulacak” diye konuştu.

KIŞ ŞARTLARI TÜM HAVAALANLARINI ETKİLEDİ
ILS cihazının kurulmasından sonra uçakların rahatlıkla kış aylarında dahi Kastamonu Havalimanı'na ineceği yönünde yanlış bilgilerin olduğuna dikkat çeken Karahasan, “ILS cihazının kurulması, ‘artık ILS cihazı kuruldu ve uçaklar havalimanına rahatlıkla inecek. Bu yüzden de uçuşlar bir daha iptal edilmeyecek’ diye bir anlama gelmez. Bu cihaz sadece siste ve görüş mesafesinin düştüğü anlarda etkili olan bir cihazdır. Kastamonu Havalimanı'mızda yan rüzgarlar etkili oluyor. Yan rüzgarlar da son 2-3 gündür yoğun bir şekilde etkisi hissediliyor. Diğer bir etkende ayın 8’inden itibaren Türkiye, yoğun bir kar yağışının etkisi altına girdi. Uzmanlar elektrikli bulutların varlığından bahsediyor. Dolayısıyla aldığımız bilgilere göre, Türkiye’de son 3-4 gündür uçuşların sıkıntılı olduğu ve yapılamadığı, bu yüzdende birçok havaalanında uçakların inemediği bilgisine ulaştık. Bu yüzden uçuşların aksaması durumu sadece Kastamonu Havalimanı'na mahsus bir durum değil.” şeklinde konuştu.

DOLULUK ORANI YÜZDE 85’LERDE SEYREDİYOR
Kastamonu Havalimanı'nın kendi gurubu içerisinde diğer havalimanlarından çok daha fazla yolcu taşıdığına işaret eden Karahasan, “Havalimanımıza çok ciddi bir şekilde talep var. Şuanda çok iyi işliyor. Yetkililer, Kastamonu’da bu havalimanının bu kadar işleyeceğini beklemediklerini söyledi. Ortalama doluluk oranı yüzde 80 ile 85 arasında değişiyor. Şuan itibariyle çok iyi durumda bulunuyoruz” diyerek memnuniyetini ifade etti. 

2014 YILINDA ANADOLU YAKASINA UÇULACAK
Karahasan, Türk Hava Yolları'nın 2014 yılının Nisan ayında uçuşlarını günde iki sefere çıkartacağını hatırlatarak, “İstanbul’da çok ciddi bir Kastamonu nüfusu bulunuyor. Bu hemşehrilerimizin havalimanından sonra memleketimize olan ilgileri bir hayli arttı. Ancak İstanbul iki kısımdan oluşuyor Avrupa ve Anadolu yakası olmak üzere. Bizim Anadolu yakasında da ciddi bir şekilde hemşehrilerimiz var. Bu yüzden Anadolu yakasında Sabiha Gökçen’e de uçakların inmesi için talep var. Türk Hava Yolları’na ait uçaklar, Anadolu yakasına inmiyor. Bu yüzden Pegasus, Kastamonu için yakından ilgileniyor ve bu konuda ciddi bir araştırma içerisine girdi. Valimiz Erdoğan Bektaş ile sürekli irtibat halindeler. Muhtemelen 2014 yılında haftanın belirli günlerinde Pegasus, Sabiha Gökçen Havalimanı'na uçak seferleri düzenleyecek. Bu da gerçekleşirse 2014’ün 2’inci yarısından itibaren Kastamonu Havalimanı'na bazı günler üç uçağın ineceğini tahmin edebiliyorum. Bu da yeni kurulan bir havalimanı için oldukça iyi bir sayıdır” dedi.