KGC Başkanı Yılmaz, 105 FM'e konuk oldu

Kastamonu 105 FM'de Oğuzhan Yavuz'un hazırlayıp sunduğu 'Gündem' programının son konuğu Kastamonu Gazeteciler Cemiyeti (KGC) Başkanı Erkan Yılmaz oldu.

  • 766
KGC Başkanı Yılmaz, 105 FM'e konuk oldu
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kastamonu Gazeteciler Cemiyeti (KGC) Başkanı Erkan Yılmaz, gündeme ilişkin konuların yanı sıra Gazeteciler Cemiyeti faaliyetlerine de ilişkin açıklamalarda bulundu.

İşte Oğuzhan Yavuz’un soruları ve Erkan Yılmaz’ın cevapları…

15 Temmuz kalkışmasında medyanın etkisi nasıl oldu?
Her şeyden önce 15 Temmuz darbe girişimini Kastamonu basını olarak kınıyoruz. İnşallah Allah bir daha milletimize böyle acılar yaşatmaz. Tabi son yaşanan gelişmeler gösterdi ki; Türkiye’deki zemin artık o eski zemin değil. Önceden sadece devletin tek elinde olan medya kuruluşları vardı, o eski darbe dönemlerinde. Bu gün ise o döneme göre daha özgür yayın yapabilen basın kuruluşları var. O gece demokrasi adına şüphesiz Türk Medyamız önemli bir sınav verdi. Darbe gecesi darbeciler bir şeyi hesaplayamadı; milleti hesaplayamadı bir de medyayı. Zemin o eski zemin olmadığından Türk Medyası buna şiddetle karşı çıktı, dimdik durdu. Gerek televizyonlarımız gerek gazetelerimiz, radyolarımız, internet haberciliği yayını yapanlar yaşananlara karşı tepkilerini anında gösterdiler. Terörü lanetliyoruz. Şehitlerimize Allah’tan rahmet, ailelerine baş sağlığı, yaralılarımıza da acil şifalar diliyoruz.

Ilgaz Tüneli kalkışma gecesi ile yeniden gündeme geldi. Bununla ilgili neler söyleyebilirsiniz?
4 Mayıs 2011 tarihinde Ilgaz da başbakanlık konvoyuna bir saldırı gerçekleşmiş ve bir polisimiz de şehit olmuştu. O tarihten sonra Ilgaz Dağları ikinci kez Türkiye’nin gündemine oturdu. 15 Temmuz gecesi tabi bu tünelin temelini atan, ilk ışık göründü törenine katılan Başbakan Binali Yıldırım için bir sığınak oldu Ilgaz Tüneli. Bu da basında geniş yer buldu. Kastamonu özelinde de şöyle bir gündem oluştu; Ilgaz Tüneli’nin ismi… Biz Cemiyet olarak 4 Mayıs 2011 tarihinde gerçekleşen o saldırının ardından bir isim önerisinde bulunarak Şehidimizin isminin bu tünele verilmesini ve Şehit Recep Şahin Tüneli olmasını talep etmiştik. Tabi bu olaydan sonra da çeşitli isim önerileri var. Kurtuluş Tüneli, İstiklal Tüneli, Binali Yıldırım Tüneli gibi. Tabi önümüzdeki süreç, tünelin isminin ne olacağını gösterecek. Şu unutulmamalıdır ki; orası zaten İstiklal Yolu üzerinde bulunan bir güzergah. Bu anlam da İstiklal Tüneli de olabilir.  Bunu önümüzdeki süreçte göreceğiz.

FETÖ irtibatlı görevden almalar sürüyor. Bununla ilgili neler söyleyebilirsiniz?
Burada artık Yargı devreye girmiştir. Operasyonların da Kastamonu da kararlılıkla sürdüğünü görüyoruz. 9 Ağustos itibari ile elde ettiğimiz rakamları paylaşmak istiyorum. Kastamonu genelinde 108 kişi FETÖ soruşturması kapsamında tutuklandı. 38 polis memuru, 26 sivil olduğunu görüyoruz. Adli kontrol ile serbest bırakılanlar var. Bunların sayısının ise 60 civarında olduğunu biliyoruz. İl genelinde de 19 kişinin firarda olduğu bilgisi var bu kapsamda, şu an 16 kişi de gözaltında işlemleri devam ediyor. Kurum taramaları da devam ediyor.

Ülkede oluşan birlik atmosferi hakkında neler söylemek istersiniz?
Şunu belirtmek isterim, Muhalefet partisi ile iktidar partisi genel başkanları tokalaştıklarında bile olay oluyordu. Birbirlerine güldüklerinde günlerce konuşuyorduk. Tabi bu gün yan yana geldiklerini görüyoruz. Siyasette yeni bir zemin oluştu. İnşallah bu zemin de sürer. Tabi biz Cumhuriyet Meydanı’nda da bunu gördük. İktidarı muhalefeti hep oradaydı. Demokrasi nöbetlerindeydi, meydan adeta kırmızı beyazdı. Temennimiz bu iklimin sürmesi.

Cemiyet çok ciddi çalışmalar yapıyor. Kastamonu Gazeteciler olarak çalışmalarınız ve bu ara gündeminizde olanlar neler?
KGC 1984 tarihinde kuruldu. Bu güne kadar hizmet veren başkanlarımıza da teşekkür ediyorum. Şu anda cemiyetimizde 136 üyemiz var. İl genelinde 20 gazetemiz bulunuyor. Bunların 14’ü vasıflı yayın yapan gazetelerimiz. KGC olarak faaliyetlerimiz çok. 2013 yılında görevi Sayın Hüsnü Acar’dan devraldık. İkinci dönem olarak da çalışmaları sürdürüyoruz. 2013’de görevi devraldığımızda ilk ifade ettiğimiz şu oldu; yönetim kurulu toplantılarımızı her ay yapalım ve ilçelerde gerçekleştirelim. İlçe nezdinde cemiyetimizin tanıtımı ve ilçelerimize verilen önemi ortaya koymaya çalıştık ve bunların da karşı dönüşlerini aldık çok güzel oldu. Bunu hala sürdürüyoruz. İlk turu tamamladık ve ilçelerin tamamını gezdik. Şimdi ikinci tura başladık. Belediye Başkanlarımız arasından ilk defa bu kadar gazeteci arkadaşımızı bir arada görüyoruz diyenler var. Çalışmalarını anlatmaları açısından da onlar için çok iyi oluyor. Çok faydalı oldu devam edecek inşallah. Geçtiğimiz haftalarda üyelerimiz ile birlikte piknik organizasyonumuz oldu. 31 Temmuz 2013 de bir karar aldık ve Bayram Gazetesi geleneğini sürdürmeye karar verdik. Şu an 6’ncı sayısını geride bıraktık. Bu tabi Basın İlan Kurumu Genel Müdürlüğü tarafından da tüm Türkiye ye örnek gösterilen bir gazete. Bu aslında tüm cemiyetlerin yapması gereken bir çalışma bayramlarda. Çünkü biliyorsunuz bayramlarda gazetelerimiz yayın yapmıyor. Yapmadıkları dönemde bu açığı kapatma anlamında bu gazetemiz önemli bir görevi yerine getiriyor. Buna da devam edeceğiz.

Biz tabi 2014 yılında başladık 2015-2016, şu ana kadar 3 çalışma yaptık. Gazetecilik başarı ödülleri töreni düzenledik. Bunu her yıl 10 Ocak tarihlerinde yapıyoruz. Hem gazeteciler gününü kutluyoruz hem de gazeteci arkadaşlara ödüller veriyoruz. Yine 2017 tarihi için duyurusunu yapacağız ve yeni ödüllerimizi vereceğiz.

Orman satış ilanları ile ilgili olarak merak edilenler var. 2,5-3 yıldır üzerinde olağanüstü bir şekilde duruyoruz. Çünkü bu bizim gazetelerimizin hakkı. Bunu almamız gerekiyor, yayınlamamız gerekiyor. 8-9 yıldır bu ilanlar verilmiyor. Şu anda Kastamonu basını için de bu durum çok önemli. Çünkü ormanların yoğun olduğu bir bölge burası... Kastamonu gibi Karabük, Zonguldak, Ordu gibi iller için çok önemli. Biz gerekli mercilere bu dosyaları verdik inşallah iyi haberler bekliyoruz. Önümüzdeki haftalarda bu konu ile ilgili olarak Numan Kurtulmuş’u ziyaret edeceğiz. Sadece Kastamonu Gazeteciler Cemiyeti olarak değil, Karadeniz illerindeki tüm gazeteciler cemiyetleri olarak gideceğiz, orman satış ilanlarını istiyoruz diyeceğiz.

15 Temmuz sonrası televizyonların RTÜK payları yüzde 3’den yüzde 1,5’a düşürüldü. Bu durum 15 Temmuz sonrasında meydana gelen bir gelişme ve televizyonlar için önemli bir adım. Biz bu anlamda gazeteler için de bir şey bekliyoruz. Genel merkezlerimize de taleplerimizi ilettik. KDV’nin düşürülmesi gibi, ikinci bir ilave ek zam gibi bir şey bekliyoruz önümüzdeki günlerde.

Bizim en çok önem verdiğimiz konulardan biri de şu; Kastamonu basınının gelmiş geçmiş en büyük gazetecisi, milli mücadelenin Anadolu’daki basın bayraktarı Hüsnü Açıksöz için biz 2015 yılını Hüsnü Açıksöz yılı ilan ettik. Bu anlamda bir çok çalışma yaptık. Panelini yaptık, panelin tamamını kitaplaştırdık ve basın ilan kurumu genel müdürlüğü tarafından basımı yapıldı. Önümüzdeki günlerde de dağıtımı yapılacak.

27 Ağustos’ta ilk defa Hüsnü Açıksöz’ün mezarını ziyaret ettik. KGC ve KASGEG olarak. Bu yıl tekrar orada olacağız. Bu anlamda Kastamonu Belediyesi’ne geçtiğimiz aylarda bir teklif sunmuştuk. Hüsnü Açıksöz’ün adının bir alana verilmesi gibi. Belediye Meclisi bu kararı kabul etti ve Kuyudibi girişindeki alana verildi isim. Orası için Hüsnü Açıksöz’ün büstü Ankara’da Güzel Sanatlar Fakültesi’nde yapılıyor. Belediye Ağustos ayı içinde yetiştirmeye çalışıyor. Yetişirse şapka inkılabı kutlamalarında açılışını yapacağız. Bir de gazetecilik başarı ödülleri programında Hüsnü Açıksöz ödülü veriyoruz.

Cemiyet olarak bir ilk yaptık ve KUZKA’ya gazetecilik ve medya eğitimi projesi sunduk ve kabul oldu. Katılanlara sertifikalarını dağıttık. Faydalı bir çalışma oldu. Bunların daha devamı olacak. Katılımlar büyük önem taşıyor.

Bir de üyelerimizi konut sahibi yapmak istiyoruz. Çalışmalarımız sürüyor. Üstümüze düşeni fazlasıyla yapıyoruz. Gerekli mercilerle görüşüyoruz. Yalnız yer belirleme konusunda bir sıkıntı yaşanıyor. İnşallah o sıkıntıyı aştığımızda üyelerimizi konut sahibi yapacağız.

Daha önceden bir Şanlıurfa gezimiz olmuştu. Kurban bayramının birinci gecesinden itibaren de Çanakkale ye bir gezi programımız olacak.

Gazete sayılarını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Kastamonu’da nüfusa göre gazete sayımız fazla. Bunu Basın İlan Kurumu da bu şekilde değerlendiriyor. Toplam da 20 gazete var. Gazetelerin problemleri çok... Ben herkese çağrı yapıyorum. Özellikle sivil toplum kuruluşlarına, hiç değilse abone olun diyoruz. Abone olarak destek verin diyoruz.

İnternet Medyası’nın durumunu nasıl görüyorsunuz?
İnternet medyasına yer açmak gerekiyor ama buna yer açmak isterken şu anda yayın yapan mevcut gazeteleri zor durumda bırakacak kararların da alınmaması gerekir. İnternet medyası bir gerçek ama ilan verilecekse bunun için bir ek kaynak oluşturulmalı. Mevcut havuzdan verilmeye kalkılırsa gazeteler daha zor duruma düşer. Bunun için ayrı bir çalışma yapılmalı.

Ballıdağ Hastanesi’nin yaşlı bakım hizmeti olarak değerlendirilmesini nasıl yorumlarsınız?
Biz yönetim kurulu toplantılarımızdan birini Ballıdağ Hastanesinin önünde yaptık. Amaç oraya dikkat çekmekti. 2016 yılındaki genel kurulundan sonraki ilk toplantımızı da orada yaptık ve sevindirici açıklama geldi. Ankaralı bir firmanın ilgilendiğini ve yaşlı bakım merkezi olarak kazandırmayı amaçladığını söylediler. Yatırımcı geldi ve toplantı yapıldı. Projelerini anlattı. Bir an önce açılması bizim için güzel haber. Yatırımcımıza bu anlamda çok çok destek vermeliyiz. Basın olarak orayla ilgili de üzerimize düşeni yaptık.