KGC, olağan genel kurulunu yaptı

Kastamonu Gazeteciler Cemiyeti Olağan Genel Kurul Toplantısı Cumartesi günü yapıldı.

  • 705
KGC, olağan genel kurulunu yaptı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Tek liste halinde gerçekleştirilen genel kurulda Açıksöz Yazı İşleri Müdürü Mustafa Balcı, mevcut başkan Erkan Yılmaz’dan bayrağı devralarak Kastamonu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı seçildi.

Kastamonu Gazeteciler Cemiyeti Toplantı Salonu’nda gerçekleşen genel kurula cemiyet üyeleri katıldı. Divan Başkanlığını Kastamonu Gazeteciler Cemiyeti Onursal Başkanı Hüsnü Acar’ın üstlendiği genel kurulda; Murat Köse, Yılmaz Acar Davut ve Fatma Bölükbaş katip üye olarak görev aldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan genel kurulda faaliyet, denetim ve bütçe raporları ayrı ayrı okunarak ibra edildi.

Gündem maddelerinin görüşülmesinin ardından yapılan oylama sonucunda Yönetim Kurulu; Mustafa Balcı, Mustafa Erkan Yılmaz, Ceyhun Hüseyinoğlu, Erhan Veren, Sabahattin Büyükoral, Cengiz Muhziroğlu, Tuğçe Yerdelen, Emrah Palabıyıkoğlu, Feray Yanık, Dilek İğdirli, Mehmet Tuğcu, Mehmet Ünsal ve Semih Yüksel’den oluştu.

Genel Kurul sonrasında bir teşekkür konuşması yapan Kastamonu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mustafa Balcı, birlik ve beraberliğin önemini vurgulayarak tüm Cemiyet üyelerine desteklerinden dolayı teşekkür etti.

"20 yıl önce mesleğe cemiyette başladım"

1997 yılında Kastamonu Gazeteciler Cemiyeti’nde başladığı gazetecilik hayatına bundan böyle Açıksöz Gazetesi Yazı İşleri Müdürlüğü görevinin yanı sıra Kastamonu Gazeteciler Cemiyeti Başkanlığı görevinin de eklendiğini ifade eden Başkan Balcı, “Gazetecilik hayatımdaki 20 yıllık süreçte iyi günlerde gördük, kötü günlerde gördük. Mesleğimizin şu günlerde zor günler içerisinden geçtiğini biliyorum. Bu sorunların el birliği ile üstesinden gelineceğini biliyorum. Bazı arkadaşlarımızın Kastamonu Gazeteciler Cemiyeti’nden beklentilerinin olduğunu biliyorum. Şundan emin olun ki bugüne kadar görev yapan tüm cemiyet başkanları bu sorunların üstesinden gelebilmek için çalıştı. Son dönemde; Kastamonu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Erkan Yılmaz kardeşimin ve yönetim kurulunun bu sorunların üstesinden gelebilmek için verdiği mücadelenin de canlı tanığıyım” diyerek gazetecilik mesleğinin yaşadığı sorunlara dikkat çekti.

"Sesleri olmaya devam edeceğiz"

“Her ne kadar Kastamonulu hemşehrilerimiz gazetelerine ses olmuyor, destek çıkmıyor olsa da biz; hemşehrilerimizin sorunlarını sayfalarımıza taşımaya, sesleri olmaya devam edeceğiz” diyen Balcı, şöyle devam etti: “Bizler genelde memleketimizin sorunlarını yazıp çizdiğimizden kendi sorunlarımıza çok fazla eğilemediğimizin farkındayız. Öncelikli amacımız ortak paydalarda buluşarak sorunlarımıza çözüm yolları bulmak olacak. Çünkü bizler el ele verdiğimizde aşamayacağımız hiçbir engelin olmadığını biliyoruz. Bunun içinde birlikte hareket etmemiz gerektiğini vurgulamak istiyorum. Bugüne kadar yaptıklarımızın dışında yapmayı arzuladığımız işler elbette ki var. Hayata geçirmeyi düşündüğümüz projelerin dışında sizlerin istek ve taleplerini de karşılamaya çalışacağız. Alacağımız kararlarda sizlerden destek isteyeceğiz. Yani hep birlikte ‘Ortak Akıl’ olacağız."

"Mesleğimizin geleceği için mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz"

"Şu zor süreçte aldığımız sorumluluğumuzun da bilincindeyiz. Önümüzdeki 3 yıl boyunca Kastamonu Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulunda alınacak her kararda Kastamonumuzun sesi ve takipçisi olacağımızın sözünü şahsım ve yönetim kurulum adına vermek istiyorum. Kastamonu’nun menfaatleri doğrultusunda görev yapacağımızdan, Kastamonu yararına alınacak olan her kararda, yine yanlış ve haksız her türlü karara karşı ise sonuna kadar mücadele edeceğimizden kimsenin şüphesi olmasın. Kastamonu Gazeteciler Cemiyeti olarak mesleğimizin geleceği için mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz.

Gazeteciliğin gelenekleriyle, etik değerlerini korumak ve herkesin gerçekleri öğrenme hakkını savunmak amacıyla yola çıktığımızın bilinmesini istiyorum. Bundan önce olduğu gibi bundan sonrada üyelerimizin, gazetelerimizin her zaman yanında olmaya devam edeceğiz. Bizler bugüne kadar olduğu gibi bundan sonrada gördüklerimizi, düşündüklerimizi ve bildiklerimizi yazmaya devam edeceğiz."

"Anadolu basını artık çöküşün eşiğine gelmiştir"

"Yerel basın ya da diğer adıyla Anadolu basını, günümüzde demokratik sürecin etkin bir parçası olmasına rağmen, ekonomik açıdan ayakta kalmanın da mücadelesini veriyor. Basın; Yasama, yürütme ve yargının ardından 4. güç olarak adlandırılsa da Anadolu Basını artık çöküşün eşiğine gelmiştir ve devlet büyüklerimizin acil desteğini beklemektedir. Yerel gazetecilik geleneğinin etkili olduğu birkaç il dışında resmî ilan desteği almadan yayınlarına devam edebilecek gazete sayısı yok denecek kadar azdır. Yerel basın, ekonomik sorunların yanı sıra yetişmiş eleman, teknik altyapı, istihdam ve etik değerler gibi sorunlarla da karşı karşıyadır."

"Kamuoyu denetimlerimizi tarafsız olarak sürdürmeye devam edeceğiz"

"Demokratik toplumlarda basın, haber vermenin yanı sıra denetleme ve kamuoyu oluşturma gibi işlevlere de sahip. Bir başka deyişle özgür basın, günümüz demokrasilerinin vazgeçilmez kurumlarındandır. Bizde Kastamonu yerel basını olarak haber verirken, kamuoyu denetimlerimizi tarafsız olarak sürdürmeye devam edeceğiz."

"Gazetelerinize sahip çıkın"

"Kısaca kamuoyuna buradan bir mesaj vermem gerekirse; Yerel basın aslında bir şehir için ekmek ve aş gibidir. Bir ilde basın, toplumun gören gözü, işiten kulağı, söyleyen dilidir. Yerel basın olmalıdır, yerel basın yerelin sesi olmaya devam etmelidir. Bunun içinde destek beklemektedir. Yerel basın olmazsa sesiniz kısık çıkacak, söylenenlere sağır, cevap verilecek olan konulara ise dilsiz olunacaktır. Kastamonu Gazeteciler Cemiyeti ailesi olarak buradan sesleniyoruz; "Gazetelerinize sahip çıkın ki; sesiniz ve kulağınız olmaya devam edebilelim.' ”

Yılmaz; "11 Mayıs 2017’de bu binaya tabelamızı astık"

Olağan Genel Kurulda yeniden aday olmayarak iki dönemin ardından cemiyet başkanlığını Mustafa Balcı’ya devreden Erkan Yılmaz’da yaptığı konuşmada, yerel basının sorunlarına ve artan maliyetlere dikkat çekti.

Yılmaz, “Yönetim Kurulu faaliyetlerimiz hepinizin gözleri önünde gerçekleşti. Geçen süreçte eğitim çalışmasından panele, il içi ve il dışı gezilerden her yıl aksatmadan yayınlanan Bayram Gazetemize, iftar ve piknik organizasyonlarından ilçe gezilerine, mesleki buluşmalara kadar daha sayamadığım birçok faaliyeti hayata geçirdik. Bunların belki de en değerlisi ve önemlisi her geçen yıl biraz daha iyi anlaşılacağına inandığım Cemiyet binamız ve alt katta oluşturduğumuz basın müzesidir. Arkadaşlar 11 Mayıs 2017’de bu binaya tabelamızı astık. Tüm meslektaşlarımdan beklentim, özellikle basın müzesine daha fazla katkınız ve bu güzel binayı daha aktif kullanmanızdır. Şüphesiz buna dönük faaliyetlerin de yeni dönem de olacağına inanıyorum” dedi.

"Denetimden uzak"

“Yazılı basın açısından tehdit olarak görülen internet haberciliği, bir yasası olmamasından kaynaklı denetimden uzak yayın hayatını sürdürmektedir” diyen Yılmaz, şöyle konuştu: “Bu durum hem yazılı basın, hem de internet haberciliğini hakkıyla yerine getirenler açısından büyük bir sorun teşkil etmektedir. Dijital ortamda yayıncılık ve yazılı basına etkisi konusunda bakış açım şudur;  Burada tartışmanın özü; bu mesleğin görsel, işitsel, yazılı veya dijital ortamda yapılıyor olması değildir. Bu işin kabuğudur. Bizim yaptığımız iş gazeteciliktir, kamu yararını gerektiren bir iştir, sorgulamayı gerektiren bir iştir, özünde muhalif olmayı gerektiren bir iştir. Ama bugün biz kirpi mesafesini koruyamayan, hayatiyet alanlarımıza siyasetin, hayatiyet alanlarımıza ticaretin ve mahalli idarelerin müdahale ettiği bir sektör haline geldik. Diğer taraftan yazdıklarından değil, yazmadıklarından para kazananların gününü gün ettiği bir meslek haline geldik. Bizim asıl bu problemi çözmemiz lazım. Bu problemi çözemezsek ister yazılı ortam da yapalım, ister dijital ortam da yapalım gideceğimiz bir yer yoktur. Biz eskiden şehirlerimizin haklarını savunurduk. Kastamonu’nun tünelini, evet Ilgaz’ı biz deldik arkadaşlar. Evet makineler deldi, fakat Kastamonu basınının gayretleriyle oldu. Ilgaz Tüneli, Kastamonulu basın mensuplarının ısrarlı takip ve yayınları sonucu hayata geçmiştir. Gazetelerimizin sadece Müze’de görüldüğü döneme inşallah ömrüm yetmez."

"Gazetelere bir şey olmayacaktır"

"Radyolar başladığında gazeteler biter dendi olmadı, televizyonlar çıktığında gazeteler biter dendiğinde bitmedi, şu anda karşımıza internet haberciliği çıktı yine gazetelere bir şey olmayacaktır, inancım bu yöndedir. İnternet haberciliği ve gazeteciliğe olan güven kaybından kaynaklı traj sıkıntısı da bir başka sorundur. Mesleğimiz de önceliğimiz meslek ahlakı ve güvenli haber olmalıdır. Evet, azalırız, yıpranırız, hırpalanırız ancak yazılı basın devam edecektir, buna inanıyorum."

"Ağır şartlar altında yayın hayatımızı sürdürüyoruz"

"Özellikle gazetelerimiz günümüzde çok ağır şartlarda yayın hayatını sürdürmeye çalışmaktadır. Asgari ücretli bir fikir işçisinin işverene olan maliyeti, gazete baskı kalıbının maliyeti, gazete baskı boyasının maliyetinde yüzde 50’lere varan artış görülmüştür. Kağıt fiyatlarındaki artış ise yüzde 140’a ulaşmıştır. Bunun karşılığında gelirler de ciddi oranda düşüş vardır. Şüphesiz bu durum karşısında gazetelerimiz ekonomik açıdan çok zayıflamış, bu da çalışanları etkilemiştir."

"Mesleğimiz hakikaten zor bir meslek"

“Bizim bu mesleğimiz hakikaten zor bir meslektir. Öyle herkesin soyunmaması gereken bir meslektir. Baba yiğitlik ister, düz durmayanların, yalpayanların, menfaati için mesleğini satanların bu meslekte kesinlikle yeri yoktur, hatta bu ülkede de yeri olmaması gerekir ve bu mesleği gerçek anlamda yapanların da korkmaması gerekir.”

Tuğçe YERDELEN