Kısa 'Hazineye Ait Tarım Arazileri Köylülere Satılacak

Kastamonu Defterdarı Yaşar Kısa, Hazineye ait tarım arazilerinin köylülere satılacağını söyledi.

  • 581
Kısa 'Hazineye Ait Tarım Arazileri Köylülere Satılacak
TAKİP ET Google News ile Takip Et

KASTAMONU DEFTERDARI YAŞAR KISA; 
- “HAZİNEYE AİT TARIM ARAZİLERİ KÖYLÜLERE SATILACAK”

(İHA) - Kastamonu Defterdarı Yaşar Kısa, Hazineye ait tarım arazilerinin köylülere satılacağını söyledi. 

Kısa, köylünün yıllarca ekip biçtiği ve geçimini sağladığı Hazineye ait olan tarım arazilerinin artık köylünün olacağını belirtti. Hazineye ait tarım arazilerinin satışı ile ilgili kanunun geçen yıl yürürlüğe girdiğini kaydeden Defterdar Kısa, konuya ilişkin detaylı çalışmaların da tamamlandığını ve ilgili Milli Emlak Genel Tebliğinin Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdiğini kaydetti.

SATIŞ BEDELİ, RAYİÇ BEDELİN YÜZDE 50’Sİ
Hazineye ait tarım arazilerinin satışına ilişkin hükümler getiren kanunun geçen yıl yürürlüğe girdiğini ve konuya ilişkin Genel Tebliğ çalışmalarının tamamlandığını hatırlatan Defterdar Yaşar Kısa, söz konusu düzenlemelerle, Hazineye ait tarım arazileri ve bu araziler üzerindeki tarımsal amaçlı yapılar ile sürekli ikamet edilen konutların hissedarlarına, kiracılarına ve kullanıcılarına doğrudan satılacağı hükmünün getirildiğini söyledi. Kısa, şunları kaydetti:

“Satış bedeli, rayiç bedelin yüzde 50'si olarak belirlendi. Yani arazileri almak isteyenler, ihalesiz ve sadece bedelin yarısını ödeyerek bu topraklara sahip olabilecek. Peşin ödemelerde satış bedeline, ayrıca yüzde 20 oranında indirim uygulanacak. Taksitli satışlarda; satış bedeline yüzde 10 indirim yapılmasından yararlanmak istenilmesi halinde, satış bedelinin en az yarısı, en az yarısının peşin ödenmek istenilmemesi halinde ise satış bedelinin yüzde 10'u peşinat olarak alınacak. Kalanı ise en fazla 6 yılda 12 eşit taksitle faizsiz olarak ödenecek. Satış bedelinden, ayrıca başvuru tarihi itibarıyla son 5 yıl için tahsil edilen ecrimisil ve kira bedelleri mahsup edilecek. Yani vatandaşlarımız isterlerse söz konusu arazilerin bedelini 6 yılda 12 eşit taksitle ödeyebilecek. Sonuç olarak köylünün yıllarca işlediği ve geçimini sağladığı, Hazineye ait olan tarım arazileri artık köylünün olacaktır.”

BAŞVURULARIN ALINMASINA DEVAM EDİLİYOR
Söz konusu taşınmazları satın almak isteyenlerden başvuruların alınmasına devam edildiğini belirten Kısa, kanundan yararlanmak isteyenlerin başvuru dilekçelerine Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nün internet sitesinden, defterdarlıklardan veya mal müdürlüklerinden ulaşabileceğini kaydetti. Kısa, başvuruların 28 Nisan 2014 tarihine kadar yapılması gerektiğini ifade etti.

BU SÜREÇTEN SADECE KÖYLÜ KAZANÇLI ÇIKACAK
Başvuru yapan kişilerin hak sahiplikleri değerlendirilerek rayiç bedel belirleme ve kontrol çalışmalarının bitmesine müteakiben satış işlemlerine başlanılacağını vurgulayan Defterdar Kısa, şöyle konuştu: “Hazineye ait tarım arazilerinin satışı konusuna çok önem veriyoruz. Yeter ki geçimini tarımla sağlayan vatandaşlar mağdur olmasın. Bu süreçten sadece köylü kazançlı çıkacak, temel bir sorunun çözümü olarak olaya bakıyoruz Bu uygulama kapsamında 2B taşınmazlarının sayısına yakın tarım arazisinin Hazinenin mülkünden çıkmasını ve tapularının vatandaşlara geçmesini bekliyoruz.”