'OHAL neden uygulandı'

Hakkı Köylü, son pişmanlık etkin pişmanlık değildir dedi.

  • 1414
'OHAL neden uygulandı'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

15 Temmuz hain darbe girişimi sonrasında uygulanan Olağanüstü Hal uygulamasının vatandaşa yönelik olmadığını, vatandaşlar üzerinden hiçbir şekilde kısıtlama getirmediğini vurgulayan Türkiye Büyük Millet Meclisi Adalet Komisyonu Başkanvekili Hakkı Köylü, OHAL’in devlet içinde sızan parazitlerin ayıklanması için devletin kendisine uyguladığı, vatandaşına yansıtmadığı bir uygulama olduğunun altını çizdi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Adalet Komisyonu Başkanvekili Hakkı Köylü, AK Parti Kastamonu İl Başkanı Halil Uluay ve yönetim kurulu üyeleri ile birlikte CHP İl Başkanı Muzaffer Bıyıklı’yı ziyaret etti. Köylü CHP’nin 15 Temmuz sürecinde CHP’nin demokrasi ve milli iradeye karşı gerçekleştirilmeye çalışılan darbe girişimi sonrasında sergiledikleri tavırdan dolayı teşekkür etti.

Olağanüstü Hal Dönemi’nin uzatılıp uzatılmayacağı ile ilgili soruyu yanıtlayan Türkiye Büyük Millet Meclisi Adalet Komisyonu Başkanvekili ve AK Parti Milletvekili Hakkı Köylü OHAL’in uzatılıp uzatılmayacağı ile ilgili şimdiden bir şey söylemenin doğru olmayacağını söyledi.

“MEVCUT OHAL KANUNUN UYGULANSAYDI EĞER DURUM DAHA FARKLI OLURDU”
Olağanüstü Hal’in süre açısından bakıldığında 3 ayın çok uzun bir süre olmadığını dile getiren TBMM Adalet Komisyonu Başkanvekili ve AK Parti Milletvekili Hakkı Köylü: “Geçen 3 aylık OHAL süresince yapılacak olan işler yapılabilirse sürenin uzatılmayacağını düşünüyorum. Uzatılması öngörülürse en fazla 1,5 ay uzatılabilir. Fransa’da meydana gelen patlama sonrasında ilan edilen OHAL 1 seneden beri devam ediyor. Başka ülkelerde sorun olamayan OHAL bizim ülkemizde ilan edilince neden ilan edildi şeklinde tenkitler yapılıyor. Bu eleştiriyi kabul etmek imkânsız. Zaten Türkiye’de ilan edilen OHAL vatandaşlarımızın yaşam tarzlarına ya da yaşam biçimlerine müdahale değildir. Vatandaşlarımızın kişisel hak ve özgürlüklerine hiçbir müdahale yok. OHAL’i devlet kendi içindeki parazitleri temizlemek için sadece kendisine uyguladı. Mevcut OHAL kanunun uygulansaydı eğer durum daha farklı olurdu. OHAL kanununda hükümetin kullandığı tek yetki sadece Kanun Hükmünde Kararname çıkartmaktır” diye konuştu.

“SON PİŞMANLIK ETKİN PİŞMANLIK DEĞİLDİR”
Cumhuriyet Başsavcılıkları tarafından Türkiye genelinde yapılan soruşturmalar kapsamında FETÖ üyesi binlerce kişinin gözaltına alındığını, sorgulandığını ve binlercesinin ise tutuklandığını kaydeden Hakkı Köylü şöyle konuştu: “soruşturmalar kapsamında gözaltına alınan FETÖ mensubu hainler bir den itirafçı olmaya başladılar. Amaçları Etkin Pişmanlık Yasası’ndan yararlanmak. Örgüt üyeleri soruşturma kapsamında örgüt hakkında ciddi bilgiler verirse ve herhangi bir suç işlemediyse örgüt üyeliği suçundan ceza almazlar. Bu noktada yargılananlar hem darbe suçundan ceza alacaklar hem de örgüt üyeliği suçundan ceza alacaklar. Bunu bilen çok sayıda kişi Etkin Pişmanlık Yasası’ndan yararlanma noktasına gidiyor. Bu yasadaki amaç kişiyi değil örgütü çökertmektir. Ancak kişinin Etkin Pişmanlık Yasası’ndan yararlanıp yararlanmayacağı takdiri davaya bakan hakimlere aittir. Suç işleyip ya da örgüte yardım ve yataklık edenin son aşamada göstereceği pişmanlığın da işe yaramayacağını herkesin bilmesi gerekiyor.”

MEMURLARA MÜJDE
15 Temmuz hain darbe girişiminin en çok mağdur ettiği turizm sektörünün yaklaşan Kurban Bayramı ve 9 günlük tatilinde tekrar mağdur olmaması için gereken düzenlemeler yapacak. Özellikle memurların izin haklarının kaldırılması sonrasında hem turizm sektörünün yaşadığı mağduriyet hem de tatil için ödenen paraların iade edilmemesi sonrasında yaşanan kargaşanın Kurban Bayramı’nda yaşanmayacağını söyleyen Hakkı Köylü: “15 Temmuz hain darbe girişimi özellikle turizm sektörünü derinden yaraladı. Tatil planları yapan memurların planları alt üst oldu. Kurban Bayramı gelmeden memurların izin iptallerinin kaldırılacağını düşünüyorum. Bunun için kış mevsimini beklemek gerekmiyor. Ancak burada iki türlü sorun ortaya çıkıyor. Binlerce memuru aynı anda tatile göndermek gibi bir durum olamaz. Görevden almalar nedeniyle bazı kamu kurumlarında memur sayılarında ciddi azalmalar oldu. Bu nedenle devlet çarkının kademelerinde işleyiş yönünden bu sene bir takım sıkıntılar olabilir” şeklinde konuştu.

“YANGIN SÖNDÜRÜLDÜKTEN SONRA ZARAR TESPİT ÇALIŞMALARI YAPILACAK”
FETÖ tarafından kamu kurumlarında mağdur edilen, meslekten atılan, yükselmesi engellenen, sınavları kazandığı halde hakkı yenerek memur yapılmayan mağdur vatandaşlar için çalışma yapılacağını yineleyen AK Parti Milletvekili Hakkı Köylü, yapılacak olan çalışma ile ilgili taslağın ortaya çıkmadığını, çıktığı zaman kamuoyu ile paylaşılacağını yineledi. Olağanüstü Hal Dönemi’nde birincil önceliklerinin çıkan yangını söndürmek olduğunu, yangın tamamen söndürüldükten sonra zarar tespit çalışmalarının titizlikle yürütüleceğini ifade etti.

“TERÖRİSTBAŞI GÜLEN İADE EDİLMEZSE ABD HAKKINDAKİ DÜŞÜNCELERİMİZ DEĞİŞİR”
ABD Büyükelçiliği Siyasi İşler Müsteşarı Justin Friedman'ın TBMM Adalet Komisyonu ziyaretini değerlendiren Hakkı Köylü, Fethullah Gülen’in iade edilmesi konusunda net tavır ortaya koyduklarını söyledi. Justin Friedman'a Teröristbaşı Fethullah Gülen’in ülkelerinde olduğunu, kesinlikle iade edilmesi gerektiğini, iade edilmeyip başka bir ülkeye kaçması durumunda sorumluluğun ABD yönetiminde olduğunu belirttiklerini kaydeden Köylü: “Bu hain Amerika gibi bir ülkeden başka bir ülkeye Amerikan yönetiminin bilgisi dışında kaçması imkânsızdır. Böylesi bir durumda bizim Amerika hakkındaki düşüncelerimiz de değişecektir. Eğer Gülen iade edilmez ve başka bir ülkeye kaçarsa Türk vatandaşları bu darbenin arkasında ABD'nin olduğunu düşünür. ABD'nin Türkiye'deki imajı bozulur. İlişkiler sıkıntıya girer. İade sürecinin en seri şekilde sonuçlandırılacağını düşünüyoruz. Çünkü kaçacağı konusunda şüpheler var. Belgeler ABD'ye ulaşana kadar 40 günlük bir geçici tutuklama olmalı. Eğer belgeler ulaşırsa bu asıl tutuklamaya dönüşür. Belgeler yeterli bulunmazsa da serbest kalır. Uluslararası anlaşmalarda süreç böyle tarif ediliyor” dedi.

Kazım BOLAT