'Safahat'ın Işığında İstiklal Marşı' konferansı

Kastamonu Üniversitesi (KÜ) tarafından "Safahat'ın Işığında İstiklal Marşı" konulu konferans düzenlendi.

  • 611
'Safahat'ın Işığında İstiklal Marşı' konferansı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

KÜ Bilgehan Bilgili Kütüphanesi Konferans Salonu'nda düzenlenen programda konuşan KÜ Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın, Safahat'ın okunması ve öğrenilmesi gerektiğine işaret etti.

Mehmet Akif Ersoy'un milli şair olduğunu kaydeden Aydın, " Mehmet Akif'i bilmeyen yok ama Safahat hakkında fazla bir bilgi yoktur. Safahat'ı okumak, öğrenmek ve ruhunu bilmek zorundayız." diye konuştu.

Programa konuşmacı olarak katılan Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Muhsine Börekçi ise İstiklal Marşı'nın anlaşılması gerektiğini belirtti.

Tarihin ağıtla destan arasında bir gidiş geliş olduğunu ifade eden Börekçi, şunları söyledi:

"Destanlar yazan Akiflerimiz varsa ve ağıtlar yakan, destanlar yapan bir Türkçeniz varsa zafer bizden uzak olmayacaktır, bizden eksik olmayacaktır. İstiklal Marşı diğer tüm miletlerin milli marşlarından farklı bir metin. Safahat'ı doğru bağlamında, İstiklal Marşı'nı doğru bağlamında, kendi tarihsel bağlamında ve düşünce dünyasında yani dönemin tarihsel koşuları içinde ve safahattaki düşünce evreninde tartışmak gerekir. İstiklal Marşı'nı anlamaya bugün dünden daha fazla ihtiyacımız var. Anlamadığımız için 15 Temmuz'u yaşadık. Bundan sonra da bir daha 15 Temmuz karanlığına düşmemek için İstiklal Marşı'nı layıkı ile anlamamız gerektiğini düşünoyurum."