Şeker Fabrikası Çalışanları, Kadro İstiyor

Şeker-İş Sendikası Kastamonu Şube Başkanı Ali Çufadaroğlu, uzun yıllardır kamuda istihdam edilen geçici ve taşeron işçilerin, kadroya alınmasının işçilerin tabii hakları olduğunu söyledi.

  • 912
Şeker Fabrikası Çalışanları, Kadro İstiyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

ŞEKER FABRİKASI ÇALIŞANLARI, KADRO İSTİYOR

VEDAT YUNUS İKİZOĞLU (İHA)

Şeker-İş Sendikası Kastamonu Şube Başkanı Ali Çufadaroğlu, uzun yıllardır kamuda istihdam edilen geçici ve taşeron işçilerin, kadroya alınmasının işçilerin tabii hakları olduğunu söyledi. 

Kastamonu Şeker Fabrikası’nda çalışan geçici işçiler ile bir araya gelen Şeker-İş Kastamonu Şube Başkanı Ali Çufadaroğlu, 51 yıldır Kastamonu’ya katma değer sağlayan fabrikanın bacasının tütmesini istediklerini vurguladı.

1958 yılında temeli atılan 1963 yılında ilk pancar işleme kampanyasına başlayan Kastamonu Şeker Fabrikasının çiftçisinden, besicisine, nakliyecisinden, esnafına kadar bütün kesimin yüzünü güldürdüğünü kaydeden Çufadaroğlu, “Şeker fabrikalarının blok olarak özelleştirme idaresine geçmesiyle gerek otomasyon ve malzeme alımında gerekse işçi ve çalışan sayılarında gün geçtikçe azalmalar yaşandı. Kastamonu Şeker Fabrikası’nda 1990’lı yıllarda yaklaşık bin kişi çalışırken şu anda 175 daimi 155 geçici işçi ile fabrikanın bacasını tüttürmeye çalışmaktadır. Geçici işçilerimizin 2007 yılın da çıkan kanununa göre 170 günden fazla çalışamamaktadır. Revizyonumuzu ve kampanyamızı 250 taşeron işçi ve başka fabrika ve illerden gelen 100 görevli ile yürütmek zorun da kalmaktayız. Bu yüzden fabrikamız ekonomik olarak ta çökertilmektedir. Geçici işçilerimizin hepsi en az 25 yıllık olmasına rağmen SGK primleri yılda 150-160 gün çalışarak emekliliklerini de dolduramamaktadır.5 aylık çalışma sürelerinde ki elde ettikleri kazançla, geri kalan günlerinin SGK primlerini yatırmakta, evinin geçimine katkı yapamayarak çoluk, çocuğunun ihtiyaçlarını dahi karşılayamamaktadır. Fabrikamızın üretim yapabilmesi için, geçici işçilerimizin daha iyi şartlarda yaşayabilmesi için acilen kadroya ihtiyacımızın karşılanmasını istiyoruz” dedi.

Yapılacak özelleştirmelerin kardan çok zarar getireceğini dile getiren Çufadaroğlu, Amasya Şeker Fabrikası ve Amasya Pancar Ekicileri Kooperatifi'nde yaşananların özelleştirme heveslisi olanlara en güzel cevap olduğunu söyledi. Kastamonu Şeker Fabrikası olarak hedeflerinin üretimde artış sağlamak olduğunu belirten Çufadaroğlu, “Kastamonu Şeker Fabrikası olarak geçen dönem ürettiğimiz 186 tonluk pancar kotamızı yeni dönemde 300 tona çıkarmayı hedefliyoruz. Şeker de bor gibi stratejik ürünler arasına girdi. Uzun vadede hedefimiz yıldan yıla üretim oranını arttırmaktır” diye konuştu.

Şeker-İş Sendikası İdari Sekreteri İrfan Alagöz ise, şeker fabrikalarının kapanma noktasına geldiğini ifade ederek, kadro sıkıntısının hat safhada olduğunu söyledi. Şeker fabrikasının Kastamonu ekonomine yılda 3 milyon 500 bin TL katkıda bulunduğunu kaydeden Alagöz, farikada üretimin devam ettirilebilmesi için işçi sorununun mutlaka çözüme kavuşturulması gerektiğine işaret etti.

Şeker-İş Sendikası Kastamonu Şube Başkanı Ali Çufadaroğlu ve beraberindeki işçiler, AK Parti İl Başkanı Av. Metin Çelik ve AK Parti Merkez İlçe Başkanı Av. Feridun Öztürk’ü ziyaret ederek, işçilerin durumunu bildiren rapor sundu.