Sofuoğlu, Sürücü Adaylarını Uyardı

Kastamonu'da Karadeniz Sürücü Kursları Federasyonu Başkan Yardımcısı Nihat Sofuoğlu, stajyer sürücülük konusunda yeni ehliyet alacaklar için önemli açıklamalarda bulundu.

  • 473
Sofuoğlu, Sürücü Adaylarını Uyardı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

“SERTİFİKALARINIZI EHLİYETE DÖNÜŞTÜRMEK İÇİN 31 ARALIK SON GÜN”

Stajyer sürücülük hakkında kamuoyunda yanlış algılar oluştuğuna dikkat çeken Nihat Sofuoğlu, 1 Ocak 2016 tarihinden önce ehliyet almaya hak kazanmış ve sertifikalarını Trafik Tescil Müdürlüğünden sürücü belgesine dönüştürmüş olan kursiyerlerin stajyer sürücü kapsamında değerlendirilmeyeceğini kaydetti. Sürücü adaylarının ehliyet almaya hak kazandıkları sürücü sertifikalarını sürücü belgesine mutlaka dönüştürmesi gerektiğine dikkat çeken Karadeniz Sürücü Kursları Federasyonu Başkan Yardımcısı Nihat Sofuoğlu: “Sürücü adayı daha önceden ya da yeni sertifika almış olsa da 01.01.2016 tarihinden önce sertifikasını Trafik Tescil Müdürlüğü’ne giderek sürücü belgesine dönüştürmez ise stajyer sürücü kapsamına giriyor. Bunun için Sürücü kurslarında sertifika almış ama sürücü belgesine dönüştürmemiş olanlar mutlaka Ocak 2016’dan önce Trafik Tescil Müdürlüklerine giderek Sürücü Belgelerini almalıdırlar” dedi.


“SERTİFİKA SAHİBİ OLANLAR EHLİYETLERİNİ MUTLAKA ALSINLAR”
Özel sürücü kurslarında her ay kurs dönemi açıldığını belirten Sofuoğlu: “Sürücü adayı sınavları Milli Eğitim Bakanlığı’nın belirlemelerine göre iki ayda bir yapılır. Eylül 2015 dönemine kayıtlı kursiyerler teorik ve direksiyon sınavını bir seferde kazanmış ve 01.01.2016 tarihinden önce Trafik Tescil Müdürlüğü’nden sürücü belgesine dönüştürür ise ‘Stajyer Sürücü’ olmaz. Ekim ve Kasım dönemlerinde sürücü kurslarına kayıt olan sürücü adaylarının dönemsel teorik sınav tarihi değişmez ise 12 Aralık 2015 tarihinde ve kazananların direksiyon sınavları muhtemelen 2016’ya sarkacağından, teorik ve direksiyon sınavları öne alınmadıkça stajyer sürücü olurlar. Bilhassa teorik sınavın öne alınması kesinlikle mümkün değildir. Bu konuda bazı kişi ya da kurumların ‘Sınavlar öne alınacak, biz kesinlikle bunu hallederiz ve stajyer olmazsınız’ diyerek kişilere yanlış bilgi vererek fahiş fiyatla ücret aldıkları üzülerek öğrenmekteyiz. Özellikle belirtmekte yarar olduğu için söylüyorum. Ekim 2015 ve sonrasında kayıt olan (fark sınıfı hariç) kursiyerler teknik olarak 2015 yılında sürücü belgesi alamazlar ve stajyer sürücü konumundadırlar” diye konuştu.

“TRAFİK KURALLARI HAYAT KURTARIR”
Stajyer sürücülük hakkında da açıklama yapan Karadeniz Sürücü Kursları Federasyonu Başkan Yardımcısı Nihat Sofuoğlu, “İki yıl içinde üç defa kırmızı ışıkta geçtiğinde, üç defa hız kurallarını aştığında, 75 ceza puanını dolduğunda, yaya üstünlüğünü üç defa ihlal ettiğinde sürücü belgesi geri alınır. Bu kişiler yeniden sürücü kursuna kayıt olup eğitim ve sınavlar sonucunda sürücü belgesi alabilirler. Yeni değişikliğin en önemli avantajı, yıllardır bilhassa Avrupa ülkelerinde denklik olarak sayılmayan sürücü belgelerimiz 01.01.2016 tarihinden itibaren özellikle stajyer sürücü belgesi sahibi olanların sürücü belgeleri her yerde geçerli olacaktır. Şu ana kadar sürücü belgesi almış olanlar ise; ağır vasıtalar beş yıl, B sınıfı sürücü belgesi sahibi olanlar on yıl içinde sürücü belgelerini vize yaptırdıklarında aynı hakka sahip olacaklardır. Stajyer sürücüler ise önce iki yıl sonra sonrasında isi on yıl sonra sürücü belgelerini vize yaptıracaklardır” açıklamasında bulundu.

MUHAMMED KÖMEÇOĞLU (İHA)