Sudan'dan gelen heyet, Rektör Aydın'ı ziyaret etti

Sudan El-Zaim El-Ezheri Üniversitesi'nden gelen heyet, Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın'ı makamında ziyaret etti.

  • 584
Sudan'dan gelen heyet, Rektör Aydın'ı ziyaret etti
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Sudan El-Zaim El-Ezheri Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Abdulgaffar Muhammed Ali ile öğretim üyeleri Prof. Dr. Abu Bakir Hassan Bashia ve Prof. Dr. Ali Salih Karrar’dan oluşan heyet, Kastamonu Üniversitesinde muhtelif konularda inceleme ve görüşmelerde bulundu. Rektörlük makamındaki gerçekleşen ziyarette iki üniversite arasında muhtelif alanlarda işbirliği, öğretim üyesi ve öğrenci değişim programı konularında daha önce yapılmış olan protokol çerçevesinde yani kararlar alındı.

Ziyarette konuşma Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın, ziyaretten dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek, şöyle konuştu: “Kastamonu’da bir arada bulunmaktan memnunuz. Biz Sudanlı kardeşlerimizle çalışmayı ve beraber iş yapmayı arzu ettiğimizi her zaman söylüyoruz ve inşallah da burada bulunduğunuz müddetçe bazı planlamalarımızı ve tabii çalışmalarımızı başlatmış oluruz diye düşünüyoruz. Artık fiile geçmemiz lazım inşallah. Sudan kardeş memleket, Sudan sağ olsun 15 Temmuz’dan sonra Dünya’da FETÖ teşkilatlarına Devlet tarafından el koyulduğu ilk memleket, bu da bizi çok memnun etti. Biliyorsunuz FETÖ teşkilatı sadece Türkiye’yi değil Dünya’yı da milletlerarası misyoner teşkilatların eliyle idare etme projesidir. Arkasında çok kuvvetli bir Yahudi ve Hıristiyan devletler topluluğu vardır ve hedef her zaman İslam memleketleridir. Türkiye’de yapılanlar tedbir alınmazsa bütün İslam memleketlerinde tabii ki denenecektir. Bu manada Sudan’ın acilen harekete geçmesi ve gerekeni yapması takdire şayandır. Biz de buradan çok teşekkür ediyoruz. Üniversitelerimiz beraber çalışacak; az evvel de söyledik, inşallah bugün fiile geçmenin adımını atmış olalım diyoruz. Daha önce Sudan’da ve burada, Türkiye’de Ilgaz Dağı’nda görüşmemizde ortak tarihimizi çalışma hususu ön plana çıkmıştı ve inşallah o hususta artık hızlı bir şekilde projelerimizi hayata geçirmeyi biz de arzu ediyoruz. Orada konferanstaki konuşmamızda da hatırlarsanız Sudan’ın bizim için yaptığı fedakârlıklardan bahsetmiştik ve Osmanlı zamanında bizim de Sudan’la olan münasebetlerimizden kısaca bahsetmiştik. Zaten ortak tarihimiz gösteriyor ki Türkiye ve Sudan arasında kardeşlik hukukunun dışında başka bir hukuk; menfaat münasebeti yoktur. Hatta Sultan Ali Dinar’ın nasıl şehit edildiğini herkes biliyor. Osmanlı’ya ihanet karşılığında her şeyin vaat edilmesine rağmen o hiçbir zaman Osmanlı’ya karşı hiçbir hareket düşünmemiş ve Osmanlı ile beraber olmuş, halifeye bağlılığını ifade etmiş, ağır taarruzlara maruz kalmış ve şehit edilmiştir. Geleceğimizi de inşallah beraber ve kardeşçe tesis edebilmemiz için sizlerin yapacağı akademik çalışmaların ehemmiyeti büyüktür. Tekrar hoş geldiniz, şeref verdiniz. Zaten Türkiye sizin de memleketiniz ve Kastamonu da sizin evinizdir”

Sudan heyeti adına konuşan Sudan El-Zaim El-Ezheri Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Abdulgaffar Muhammed Ali ise, “Öğrencilerimize okuttuğumuz kitaplarımızda bazı yanlışlar var ve bu ziyaretimizin sebebi o yanlışları düzeltebilmektir. Sudanlılar kitaplardaki o yanlışlıklar dolayısıyla tarihimizi yanlış öğreniyor ve mazlum olduklarını düşünüyorlar. Bu kapsamda ilk olarak, okullarda okutulan bu kitapları düzeltmek için arşiv niteliğinde olan belgeleri incelemek ve 3 sene önce üniversitelerimiz arasında imzalanan protokolü faal hale getirmek ve karşılıklı yapacağımız istişare neticesinde protokole yeni maddeler eklemek için buraya geldik. Eklenecek bu maddeleri istişare için birkaç gün önce Üniversitenizin akademisyenleri ile bir araya geldik. Böylece Sudan ile ilgili gerçek bilgileri toplayarak ortak tarihimize yeni bir yön vereceğiz inşallah” diye konuştu.