Tarihi şehir Kastamonu'da tarih ve kültür gecesi

TÜRKAV Kastamonu Şubesi tarafından tertip edilen 8. Tarih ve Kültür Gecesi programı, Kuzeykent Grand Moni Konferans Salonu'nda yapıldı.

  • 977
Tarihi şehir Kastamonu'da tarih ve kültür gecesi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyeleri Dr. Ali Güler, Dr. Abdullah Cüneyt Küsmez ve Dr. Veli Fatih Güven’in konuşmacı olarak katıldıkları panel; saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın ardından Karanlık Camii İmam Hatibi Kadir Doğan’ın okuduğu Kur’anı Kerim tilaveti ile başladı.

Program, TÜRKAV Kastamonu Şube Başkanı Hamdi Özden’in açılış konuşmaları ile devam etti. Özden; Dünyanın neresinde bir Türk varsa onun derdiyle dertlenmek, sevinciyle sevinmek; Türk devletinin, Türklük aleminin, İslam dünyasının içinde bulunduğu şartları ve problemleri tespit etmek, duyarlılık oluşturmak, çözüm önerileri sunmak maksadıyla bu programı her yıl düzenlediklerini ifade ederek davetlileri selamladı.

Özden; Önümüzdeki Suriye ve Irak tablosu Türkiye’nin ciddi sorunlarla karşı karşıya olduğunu, Ortadoğu’yu yüz yıl sonra yeniden düzenlemek isteyen ABD, İngiltere ve Rusya ile bunlara ilaveten İran’ın bunu Türkiye’nin hayati çıkarlarını umursamadan gerçekleştirmek istediklerini dile getirdi.

Bu sebeple emperyalist güçlerin ülkemizi ve çevremizi tanzime yönelik projelerinin ileride yol açacağı daha büyük ve derin çatışmalara karşı şimdiden sağlam veri ve bilgiye dayalı, Türk Milli Devleti’nin bekasını temin edecek alınması gerektiğini söyleyerek konuşmasını sürdüren TÜRKAV Başkanı Özden; Türkiye’nin kurtuluş savaşından bu yana en büyük sorunlarla karşı karşıya olduğunu, ülkemizin yeniden Sevr dönemi şartlarına çekilmeye çalışıldığını; ihtiyacımız olanın ise milli seferberlik anlayışı içerisinde, milli dayanışma, milli birlik ve beraberlikle hareket etmek olduğunu ifade etti.

Konuşmasında ayıca; Dede Korkutların, Satuk Buğra Hanların, Kaşgarlı Mahmudların, Yusuf Has Haciplerin diyarı ata yurdumuz Doğu Türkistan’da, son yıllarda meydana gelen insan hakları ihlalleri ve 21. yüzyılın en zalimane, aynı zamanda sistematik soykırımı hakkında yaşanan insanlık dışı işkencelere sessiz kalmamız mümkün değildir, diyen Başkan Özden; "Ülkemizdeki bütün STK'ları, siyasi partileri Çin'deki soykırıma karşı tepkilerini yükseltmeye çağırıyoruz. Uluslararası toplumun ve Birleşmiş Milletlerin artık Çin'deki söz konusu insan hakları ihlallerinin bitmesi ve çağdaş Nazi toplama kamplarının kapatılmasına yönelik daha ciddi tedbirler alması ve yaptırımlar uygulaması için girişimde bulunmalarının vaktinin çoktan geçtiğini, açıkça ifade ediyoruz. Ve diyoruz ki; 'Ne Amerika, ne Rusya, ne Çin; Her şey Türk’e göre, Türk tarafından, Türk için' anlayışıyla hareket etmeye, tam bağımsız ve güçlü bir Türkiye için elbirliği ile çalışmaya mecburuz. Biliyoruz ki Türk ne zaman güçlüyse İslam Alemi o kadar güçlü, Türk ne zaman yöneticiyse insanlık alemi o kadar huzurludur" diyerek konuşmalarını tamamladı.

Tarih ve Kültür Gecesi Programı, Kastamonu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğrencisi Bayırbucak Türkmenlerinden Ahmet Yüzbaşı’nın okuduğu “Poyraz” adlı duygu yüklü şiirin ardından, izleyicilere TÜRKAV Kastamonu Şubesi tanıtım videosu izlettirilmesi ile devam etti.

“Tarih, Kültür ve Jeopolitik Ekseninde Güney Türklüğü ve Ortadoğu’daki Gelişmeler” başlığı altında aynı zamanda panelin moderatörlüğünü de yapan Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi ve MHP MYK üyesi Dr. Ali Güler “Misak-ı Millî ve Lozan Bağlamında Irak ve Suriye Türklüğü” konusunda katılımcılara doyurucu bilgiler verdi.

Yine aynı ana başlık altında konuşmasına başlayan Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Abdullah Cüneyt Küsmez’in, “Küresel Güvenlik Politikaları Bakımından Orta Doğu’daki Son Gelişmeler”i anlattığı sunumu beğeniyle izlendi.

Panelin üçüncü konuşmacısı olan Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Veli Fatih Güven ise “Vekalet Savaşları Konseptinde PKK ve PYD’nin Irak ve Suriye Faaliyetleri”ne değindi.

Sunuculuğunu Şeyh Şaban-ı Veli İmam Hatip Lisesi Edebiyat Öğretmeni Musa Kaya’nın yaptığı program, panelistlere plaket takdimi ve çekilen hatıra fotoğrafı ile sona erdi.