''Zincirler kış lastiğinin yerini tutmaz"

Kastamonu'nun Küre ilçesinde oto lastik ustalığı yapan İlhami Turan, özellikle kış mevsiminin sert geçeğini dile getirerek kış lastikleri ve araç güvenliğinin bu aylardan itibaren dikkate alınması gerektiğini söyledi.

  • 953
''Zincirler kış lastiğinin yerini tutmaz"
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Geçtiğimiz yıl tüm araçlar için çıkmasına rağmen, bölgelere göre mevsimsel değişiklikler nedeniyle esnetilen kış lastiği uygulaması zorunluluğu, bu yıl da sadece ticari ve yük taşımacılığı yapan araçlarda zorunlu hale getirildi.

Uygulamaya göre; hava şartlarının ağırlığına göre şehir içinde zorunluluk bulunmazken, şehirlerarası trafikte yine hava şartlarına göre kış lastiği ve zincir zorunluluğu uygulanabilecek.

1 Aralık 2019 -1 Nisan 2020 arasında devam edecek olan uygulama tüm araçları kapsarken, uygulamanın zorunlu olduğu alanlarda aracına kış lastiği taktırmayan sürücülere para cezası ve ceza puanı verilecek.

Küre ilçe merkezinde Lastik Ustası İlhami Turan’da lastiğin araçların adeta hayatı olduğunu, sürücülerin araçlarına binmeden önce mutlaka lastiklerini kontrol etmeleri gerektiğini söyledi.

Özellikle vakumlu lastiklerin çıkması ile birlikte, yaz ve kış lastiklerinin bakımının yapılması ve mevsim lastiklerinin takılmasının hem can hem de araç güvenliği açısından önemli olduğunun altını çizen Turan, araç sahiplerine Kasım ayı bitmeden ve kar yağmadan araçlarına bakım yaptırmaları gerektiğini söyledi.

Kış aylarının yaklaşması nedeniyle, araçların donmaması için radyatörlerin antifriz bombelerinin ölçülmesi gerektiğini, motor ayarlarının yapılması gerektiğini dile getiren Turan, can ve araç güvenliği için bu hazırlıkların yapılması gerektiğini dile getirdi.

''ZİNCİRLER KIŞ LASTİĞİNİN YERİNİ TUTMAZ''

Kış lastiğinin alternatif çözümlerden daha etkili olduğunu da kaydeden Turan, ''Taşıt kullanıcılarının yaptığı ilk hata kış lastiği yerine zorunlu alanlarda zincir kullanabilecekleri fikri ile lastiklerini değiştirmemeleri. Zincirler kış lastiğinin yerini tutmaz. Zincirin arabaya verdiği zarar çok fazla. Arabanın alt takımını tamamen bozuyor. Bu yüzden zincir sadece yoğun karlı ve buzlu alanlarda kullanılabilir. Yalnızca bu alanlara girerken zincirleri takıp, asfalta çıktığımızda çıkartmak gerek. Lastik taktığımızda her türlü alanda gidebiliyorsunuz. Kış lastiği bu açıdan daha kullanışlı ve daha avantajlı'' ifadelerini kullandı.

Vatandaşlara tavsiyelerde bulunan Turan, "Bize gelen müşterilerimizin bazılarına lastiğin değişmesi gerektiğini söylüyoruz. Onlar da canlarını önemsediği için kötü lastikleri hemen değiştiriyor. Ama bazı müşterilerimiz lastiğin durumu çok kötü olmasına rağmen değiştirmemekte ısrar ediyor. Ben buradan bir tavsiyede bulunmak istiyorum. İnsanlar araçlarının lastiklerini daima kontrol etsinler, hatalı lastikleri kesinlikle kullanmasınlar. Kışın kesinlikle ve kesinlikle kış lastiği mecburiyeti vardır. Kış lastiği taktığımız takdirde araçların kaymasını engelleyebiliriz. Vatandaşlarımız kış lastiklerini zamanı geldiğinde taktırsınlar, zamanı gelince de tekrar söktürüp yazlık lastiklerini taktırsınlar. Zorunlu kış lastiği uygulaması 1 Nisan 2020’da sona erecek" dedi.

Türkiye genelinde 1 Aralık'ta başlayıp 1 Nisan 2020'de sona erecek uygulama kapsamında kış lastiği takmayan sürücülere 625 lira ceza kesilecek.