Güney Kore Büyükelçiliğinden Tosyalı Kore gazisine anlamlı hediye

Kastamonu'nun Tosya ilçesinde ikamet eden 89 yaşındaki Gazi Mehmet Tekeli'ye Güney Kore Büyükelçiliği tarafından Türk askerlerini temsilen bir maket ve gazilik madalyaları takdim edildi.

  • 670
Güney Kore Büyükelçiliğinden Tosyalı Kore gazisine anlamlı hediye
TAKİP ET Google News ile Takip Et

1950-1953 yıllarında, Kuzey Kore ve Güney Kore arasında meydana gelen iç savaşta Türk askerlerinin, Kore savaşında gösterdikleri üstün başarıların anısına geçmiş yıllarda olduğu gibi Güney Kore Büyükelçiliği tarafından ilçede ikamet eden Kore Gazisi Mehmet Tekeli’ye gönderilen maket ve gazilik madalyası ilçe protokolü tarafından verildi.

Büyükelçilik tarafından yaptırılan ve savaş yıllarında görev yapan Türk askerlerini temsilen bir maket ve gazilik madalyaları Gazi Tekeli’ye protokol tarafından takdim edildi. Tekeli, “Kore savaşı sonuçlandığında savaşın bilançosu çok ağır olmuştur. Savaşta 3 milyon insan hayatını kaybetmiştir. Savaş boyunca 56 bin ABD askeri, 600 bin Koreli asker, 500 bin Çin askeri ve 1,5 milyon komünist öldürülmüştür. O yıllarda bölgede verilen mücadelenin anısına halen daha Kore’de Türk askerine karşı derin bir saygı vardır” dedi.

Ardından geçtiğimiz günlerde yaşamını yitiren Kuzey Irak Gazisi İrfan Bayar’ın baba ocağını ziyaret eden heyet burada Niyazi Bayar ile birlikte bir süre sohbet ettikten sonra gazimizin ruhu için İlçe Müftüsü tarafından sure ve dualar okundu.