Güneykent Projesi Başbakanlıkta!

Kastamonu Kent Konseyi Yürütme Kurulu Toplantısı, Belediye Başkanı Tahsin Babaş'ın da katılımı ile gerçekleştirildi.

  • 1925
Güneykent Projesi Başbakanlıkta!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

29 Ocak’ta gerçekleştirilecek olan Kastamonu Kent Konseyi 12’nci Olağan Genel Kurulu için Kastamonu Belediyesi Toplantı Salonu’nda yürütme kurulu toplantısı yapıldı. 2016 yılında Kastamonu’da gerçekleştirilmesi düşünülen çalışmalarla ilgili olarak karşılıklı fikir alışverişlerinin yapıldığı ve gündem maddelerinin belirlendiği toplantıda Belediye Başkanı Tahsin Babaş önemli açıklamalarda bulundu. Şehrin ihtiyaçlarının görebilmenin gerekliliğine vurgu yapan Babaş, bu ihtiyaçlar doğrultusunda doğru çözüm önerilerinin de getirilmesi gerektiğini ifade etti. Özellikle yurtlar konusundaki problemleri çözdüğünü dile getiren Babaş; “Şehir dışından buraya gelen öğrencilerimiz konaklama ihtiyaçlarını karşılamak için kendilerine yurt bulamıyorlardı. Ben geliştirdiğim projeler ile yurt sorununu çözdüm. Üniversitenin yanında 25 bin metrekare daha yurt yeri olarak kullanılmak üzere arsa ürettik. Binlerce öğrencinin yurt talebi var. Üniversitenin olduğu alanda 1+1 evlerin inşa edilmesini doğru bulmuyorum. Buradaki yapılaşmaya da ben el attım. Öğrencilerimiz evden ziyade yurtlarda barınmak istiyorlar. Orada inşa edilen 1+1 evler güvenlik konusunda da sıkıntıları beraberinde getiriyor. Eğer öğrencilerin 1+1 konutlar istediklerine yönelik talep olduğunu iddia edenler varsa bize bir talep listesi ulaştırsınlar. Ama böyle bir talep olmadığı gibi öğrenciler yurtlarda barınmak istiyorlar” dedi. Kent Konseyi’ni sosyal işlerin, sosyal sorumluluk projelerinin peşine de düşmeye davet Babaş; fikirlere, tartışmaya ve denetlemeye ihtiyaçlarının olduklarını vurguladı. Ayrıca Babaş; ‘Kent Konseyi fikir üretmeli ve fikirlerini özgürce söyleyebilmeli. Fikir üretme noktasında eksiklikler var” diye konuştu.

‘ÖĞRENCİ SAYISI GELİŞMEYLE DOĞRU ORANTILI ARTTIRILMALIDIR’ 

Üniversite ile ilgili olarak açıklamalarına devam eden Belediye Başkanı Tahsin Babaş, öğrencinin sayısının biranda 25 binden 50 bine çıkarılması yönündeki söylemlere şaşırdığını ifade etti. Babaş; “Literatürde şöyle bir şey var ki o da bir ilin öğrenci sayısı nüfusunun 4’te 1’ini geçmemelidir. Aksi takdirde o şehir asimile olur. Biz şuanda 100 bin nüfusa sahibiz. Biranda 50 bin öğrenci sayısına ulaşmamız doğru değil. Geçtiğimiz günlerde Gençlik ve Spor Bakanımız Sayın Akif Çağatay Kılıç ile de bu konuları görüştük. Kendisi de öğrenci sayısının planlamalar doğrultusunda artması gerektiği ifade etti ve bu konularda düzenleme yapacaklarını da belirtti. Tabii ki ben öğrenci sayısı 25 binde kalmalı demiyorum. Ancak bu sayı şehrin gelişimi ile doğru orantılı olarak artmalıdır. Benim için önemli olan üniversitenin gelişmesi” dedi. Tıp Fakültesi konusunda da görüşlerini dile getiren Babaş, Kalkınma Bakanlığı tarafından 100 milyon Türk Lirası aktarılması durumunda Kastamonu Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin fiziki olarak öğrenci almaya hazır hale geleceğini söyledi.

‘13 MİLYON METREKARELİK GÜNEYKENT PROJESİ BAŞBAKANLIK ONAYINA SUNULDU’ 
Kastamonu’nun şehirleşme konusunda en ciddi projelerinden bir tanesi olan Güneykent ile ilgili olarak açıklamalar yapan Babaş; “Güneykent 13 milyon metrekarelik bir alan. Burası için Toplu Konut İdaresi’nden (TOKİ) Başbakanlık onayını istedik. Dosya Sayın Başbakanımızın önünde. Onay verildikten sonra TOKİ burada çok rahatlıkla arsa üretip hazine arazileri üzerinde TOKİ Konutları inşa edebiliyor. Bu 13 milyon metrekarelik alan içerisinde hazineye ait arazi 2 milyon metrekareyi geçmez. O yüzden bu konuda eleştirilerde bulunmak doğru değil” diye konuştu. Yenilenebilir enerji konusunda da girişimlerde bulunduğunu ifade eden Babaş, güneş enerjisi haritalarında Kastamonu’nun mavi bölge olduğunu yani güneşi az alan bölgeler içerisinde bulunduğunu anlattı.

‘BİZİM YAPTIĞIMIZ BU ÇALIŞMA TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK SANAYİ SİTESİ’ 

Kastamonu’ya yapılacak olan sanayi sitesi hakkında bilgi veren Babaş; “Yeni sanayi projesinde bizim amacımız bu işlerle iştigal eden, üretici olan ve meslek sahibi kişilerin bu işleri yapmasıdır. Öncelikli olarak bu kişilerin yapması bizim tercihimiz. Üretici statüsünde bulunmayanlarda yeni sanayi sitesinde yer edinebiliyor. Ancak devlet üretici statüsünde olmayan kişilere kredi vermiyor. Bu kişilerin parasını kendi ceplerinden vermeleri gerekiyor. Bu şekilde de dileyenler dükkân sahibi olabilir. Ancak burayı amacı dışında kullanmayacaklar. Tornacı ise bu dükkânı tornacıya kiraya verebilecek. Başka bir iş koluyla iştigal edene veremeyecek. Böyle bir durum mümkün değil. Şunu da ifade etmek istiyorum bizim şuan yaptığımız bu çalışma Türkiye’nin en büyük sanayi sitesi” dedi.

‘ÖZEL UĞURLU HASTANESİ KONUSUNDA SİYASİ AÇIDAN BİR SIKINTI YOK’ 

Özel Uğurlu Hastanesi’nin açılması konusunda da önemli açıklamalar yapan Babaş; “Uğurlu Hastanesi’nin açılmasında siyasi manada bir sıkıntı yok. Bu konudaki sıkıntıları çözdük. Ancak işin trilyonlarca lirayı bulan maddi boyuttaki sıkıntıları devam ediyor. Bu bedeli karşılamaya razı olacak birisi varsa eğer bu sorun da ortadan kalkar. Burası işin bir başka çözüm yolu ise hastanenin devlete devredilmesidir. Başka türlü işin içinden çıkılması zor” şeklinde görüşlerini aktardı.

‘KÜLTÜR VE SPOR MERKEZİ PROJESİ BİTMEK ÜZERE’ 

Kuzeykent’te Murat Gıda’nın karşısında 17 dönüm arazi üzerinde yapılması planlanan Kültür ve Spor Merkezi Projesi’nin bitmek üzere olduğunu söyleyen Babaş, projenin bin 134 kişilik tiyatro salonunu da bünyesinde barındırdığını anlattı. Babaş; “Resim atölyeleri, çok amaçlı salon, açık ve kapalı resim sergi alanları, yüzme havuzu, fitness salonu, golf salonu, Türk Hamamı gibi birçok sosyal, kültürel, sanatsal ve spor faaliyeti alanlarını da ihtiva ediyor” diye konuştu.

Belediye Basın

Haber: Samet Malkoç
Fotoğraf: Şevket Muştuoğlu