Hangi Mevsimde Burun Ameliyatı Olunur?

Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Turgut Ortak, 'hangi mevsimde burun ameliyatı olunur' diye kendilerine sık sık sorular geldiğini ve burun ameliyatının her mevsimde yapılabileceğini söyledi.

  • 439
Hangi Mevsimde Burun Ameliyatı Olunur?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Plastik cerrahların burun ameliyatlarını yaparken hem fonksiyonel hem de görsel sonuç elde etmeye çalıştıklarını belirten Özel FBM Tıp Merkezi Estetik Kliniği Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Doç.Dr. Turgut Ortak, “Tek başına görsellik değil, eğer burun içerisinde nefes almayı engelleyen herhangi bir sorun varsa onu da aynı seansta düzeltiyoruz. Bir hastamızın burnunun iç tarafında nefes alamayacak şekilde eğri. ‘Hangi mevsimde burun ameliyatı olunur’ diye bize sorular geliyor.

Burun ameliyatı her mevsimde yapılabiliyor ama özellikle nezle, girip gibi şikayetlerin yoğun yaşandığı mevsim geçişi kış döneminde burun tıkanıklığı hastalığa bağlı olarak sıkıntı çıkarmaktadır. Hem burnun şeklini düzeltme hem de burunun nefes alması ameliyatları bir arada yapıldığı kış döneminin başlangıcında daha nezle, gribal enfeksiyonların yoğun olarak başlamadığı şu dönemlerde özellikle burundan nefes alma sıkıntısı, dıştan bakıldığı zaman şekil bozukluğu olan insanların burun ameliyatı olmaları için doğru zaman bu geçiş dönemleridir” dedi.

Burnundan ameliyat olması gereken hastaların ameliyatlarını geciktirmemeleri gerektiğini ifade eden Ortak, “Burun sol tarafı tıkalı, sağ tarafı da nezle olduğu zaman tıkanırsa hasta nereden nefes alacak. Ayrıca burunda eğrilikler ve tıkanıklıklar dolayısıyla burun içerisindeki mukoza tabakası şişeceği ve ödemleneceği için bu kanallar biriken sıvılar boşalamaz. Boşalamadığı için de enfeksiyon oluşur ve sinüzit dediğimiz tablo oluşur. Sinüzitte geniz akıntısına neden olur. Özellikle en önemli belirtisi ise, sinüzit dediğimiz yapıların olduğu bölgelerde alın ve yanak bölgeleri, ayakkabı giymek veya çıkarmak üzere eğildiğimizde ağırlık asılıyormuş gibi bir his verir. Sabah uykudan uyanmaktan zorluk çekeriz. Gün boyu iş verimimiz de düşer. Onun için bahar ya da yazı beklemeden biran önce burun ameliyatı olmak hastalarımız için faydalıdır. Hastaların burun ameliyatlarını geciktirdiği sürece burunlar biraz daha öne doğru sarkar. Sarktığı zaman şuanda idare eder gibi olan yerler daha da tıkanacak ve nefes alamayacaklar. Hatta ilerde akciğerlerde sorunlara neden olabilir. Çünkü burnumuzun görevi koku almak ve en önemlisi akciğerlere gidecek havayı ısıtması ve nemlendirmesidir. Burnumuzdan nefes alamazsak ağzımızdan alırız. Ağzımızdan aldığımız zaman da akciğerlere nemli ve ısınmış halde gitmesi gereken hava doğrudan soğuk ve kuru olarak akciğerlerimize gider. Akciğerler yıllar sonra 30 yıl sigara içmiş bir insan gibi hasar görür. Onun için sağlığımız açısından bu ameliyatı ötelemenin hiçbir önemi yok” diye konuştu.

GÖKHAN İÇKİLLİ (İHA)