'Her zaman Azerbaycan'ın yanındayız'

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, 'Her zaman can Azerbaycan'ın yanındayız. Can Azerbaycan hiçbir zaman yalnız değildir.' dedi.

  • 1185
'Her zaman Azerbaycan'ın yanındayız'

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Her zaman can Azerbaycan'ın yanındayız. Can Azerbaycan hiçbir zaman yalnız değildir." dedi.

Kastamonu Kurşunlu Han'da iş insanları ve STK temsilcileriyle bir araya gelen Bakan Çavuşoğlu, konuşmasında, dünyadaki gelişmeler ve Türkiye'nin bu gelişmelerde oynadığı rol ve elde ettiği başarının ülkeyi farklı noktalara getirdiğini söyledi.

Dünyanın kırılgan bir süreçten geçtiğini ifade eden Çavuşoğlu, "Bu süreç belirsizlikleri daha da derinleştirdiği için bir dezavantaj da oluyor. Küresel aktörlerden bağımsız bir şekilde önce pandemi krizi dünyayı sarstı. Tam pandemiyi atlattık, dünya normalleşiyor derken Avrupa'nın ortasında bir savaş başladı." diye konuştu.

"Dünyadaki çatışmaların yüzde 60'ı bizim yakın coğrafyamızda yaşanıyor"

Bu savaşın etkilerinin neler olacağının bilinmediğini dile getiren Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu savaş nasıl durdurulacak, bunların etkileri ne olacak, büyük güçler arasında bir çatışmaya dönüşebilir mi? Belirsizlikler var. Bizim yakın coğrafyamıza baktığımızda adeta ateş çemberi. Dünyadaki çatışmaların yüzde 60'ı bizim yakın coğrafyamızda yaşanıyor. Ukrayna savaşından sonra savaş Avrupa'nın neresine sıçrayacak? Çok ciddi sorular ve endişeler var. Farklı güçler de yavaş yavaş ön plana çıkmaya başladı. Eskiden Çin dış politikada bu kadar etkili değildi. Artık, 'Ben de varım' diyor. Brezilya, Hindistan 'Ben de varım' diyor. Türkiye Cumhuriyeti de son 20 yıldır geldiği noktayla dünyada önemli bir aktör oldu. Türkiye önemli bir aktör olurken dünyanın en güçlü ülkesi olduğu için değil, gücünü barış için kullandığı için doğruya doğru, yanlışa yanlış dediği için. Yapacağım dediği şeyi yaptığı için Türkiye önemli bir aktör oldu."

Güçlünün haklı olduğu, yaptırımlar koyduğu bir dünyada yaşandığına dikkati çeken Çavuşoğlu, "Biz Türkiye olarak güçlünün değil haklının yanında olan bir ülke olduğumuz için önemli bir aktörüz. Bu yüzden Suriye'de savaşın sona erdirilmesi için diplomatik çabalarımızı yoğunlaştırdık. Düne kadar Avrupalılar da içimizdeki muhalifler de, 'Ne işimiz var Libya'da' diyenler bugün, 'İyi ki Türkiye orada' diyorlar. Geçmişte attığımız adımları eleştirenler bile Türkiye'nin ne kadar doğru adım attığını görmeye başladı." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin denge politikasının tüm dünyada örnek gösterilmeye başlandığını belirten Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Elbette Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü destekledik. Diğer taraftan Rusya ile ilişkilerimizi dengeli götürdük. Bunun faydasını sadece Türkiye değil dünya gördü. Cumhurbaşkanımızın liderliğinde İstanbul tahıl anlaşması ile dünya gıda krizinin geçici olarak da olsa en azından tahıl bakımından aşılmasını sağladık. 2008 yılından beri tahıl fiyatları en büyük düşüşü yaşadı."

Azerbaycan-Ermenistan sınırındaki çatışmalar

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Ermenistan-Azerbaycan sınırında yaşanan gerginliği hatırlatarak, "Dün akşam da bir gerginlik oldu. Ermenistan sürekli sınırda tahriklerine devam ediyor. Azerbaycan'ın toprakları 30 yıl işgal altındaydı. Diplomatik çabalar Minsk üçlüsü, Minsk grup, uluslararası sistem ya da uluslararası aktörler 30 yıl işgal edilmiş Azerbaycan topraklarının geri alınması konusunda hiçbir şey yapmadılar. En sonunda Azerbaycan'ın sabrı bitti ve Ermenistan tahrikleri karşısında vatan muharebesini başlattılar, Karabağ zaferini elde ettiler." dedi.

Haberin Devamı İçin Tıklayın
1
2