İnternet, Çocukları Depresyona Sokuyor

Hayatımıza 1999'da giren ve toplumu çığ gibi sarsan internetin, bilgisayar ya da akıllı telefonlarla saatler geçiren çocuklarda, depresyondan duruş bozukluklarına kadar birçok olumsuzlara yol açtığı belirtildi.

  • 394
İnternet, Çocukları Depresyona Sokuyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Adana Özel Başkent Okullarında, internetin uzun süreli kullanımında çocuklar üzerinde neden olacağı olumsuz etkileri velilere anlatmak amacıyla “Bilgisayar ve İnternet Bağımlılığı” semineri düzenlendi.

Seminerde konuşan Dr.Meryem Özlem Kütük, ”İnternet 15-16 senedir hayatımızda. Aradan geçen sürede, 76 milyonluk nüfusumuzun 40 milyonu aktif sosyal medya kullanıcısı oldu. Bu vatandaşlarımızın yaklaşık yüzde 70’i de elindeki telefonla internete giriyor. Bu konuda bütün Avrupa ülkelerinin önündeyiz ve ciddi anlamda her yıl bu sayının üzerine yüzde 10’luk bir artış söz konusu” dedi.

"ÇOCUK UMUTSUZ HİSSEDEBİLİR"

İnternetin aşırı kullanımı yüzünden kişilerarası ilişkiler, çocukların okul ile ilgili sorunlar yaşadığını belirten Kütük,” İnternete bağlı kaldığı sürede duygulanımda değişiklikler görülebilir. Örneğin internet bağımlısı bir çocuk zaman zaman umutsuzluk içinde olabilir, suçluluk hissedebilir. İnterneti az kullandığı anlarda yoksunluk belirtileri göstererek depresyona girme durumu olabilir” şeklinde konuştu.

Pasif değil aktif bir eğlence olan internette ses- müzik olması, seçeneğin çok olması ve dikkat gerektirmiyor olmasına değinen Dr. Meryem Özlem Kütük, ”Çocuklar gerçek hayatta olmadıkları kişiliklere sanal dünyada internet ve bilgisayar aracılığı ile bürünüyor, Örneğin; çocuk hayat içerisinde çok pasiftir ama oynadığı internet oyunlarında başarılırdır ve onu herkes tanır. Ama oyundaki nick’i ile tanır, gerçek hayattaki kişiliği ile tanımaz. Bu da çocukların internet ve bilgisayar oyunlarına karşı olan ilgisini ve bağımlılığını arttırmaktadır” diye konuştu.

"ÇOCUKLARINIZLA ZAMAN GEÇİRİN"

Çocukların kendilerini zihinsel bedensel olarak geliştirebilmesi için onlarla vakit geçirilmesi gerektiğini söyleyen Kütük,” Çocuklarınızla oyunlar oynayın, çocuklarınızla birlikte sosyal faaliyetlerde bulunun o zaman o çocuk hayatta daha başarılı olacaktır. Aile içi iletişimin azalmasını istemiyorsanız çocuklarınıza vakit ayırın onlarla yürüyüş yapın ,oturun, konuşun ;o zaman çocuk internete yönelme ihtiyacı duymayacaktır” dedi.

Özel Başkent Adana Okulları Beden Eğitimi Öğretmeni Mustafa Keser ise vücut kısımlarının diziliş ve düzeni olan “postür” bozukluklarının bilgisayar başında saatler geçiren çocuklarda sık rastlandığını belirtti. Keser, “Bilgisayar başında yanlış oturarak saatler geçiren çocuklarda eklem bozuklukları meydana geliyor.Bunu önlemek için çocuklarınızla sportif faaliyetler yaptırabilirsiniz” şeklinde konuştu.

(İHA)