İş yerlerinde POS cihazı kullanma zorunluluğu

Bakanlık, iş yerlerinde POS cihazı kullanma zorunluluğu getiriyor.

  • 1370
İş yerlerinde POS cihazı kullanma zorunluluğu

Alışveriş yaparken nakit kullananların sayısı günden güne azalmaya devam ediyor.

Gazetevatan'ın haberine göre, ancak kredi ve banka kartı kullanan müşteriler, bazı işletmelerde mağduriyet yaşıyor. Çünkü sayıları az da olsa kredi ya da banka kartı kabul etmeyen işletmeler var. Hazine ve Maliye Bakanlığı da işte bu mağduriyeti önlemek için harekete geçti. Bu kapsamda iş yerlerinde POS cihazı kullanma zorunluluğu getiriliyor.

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan vergi usul kanunu genel tebliği taslağı, geliştirilmesi ve katkıda bulunulması için kamuoyunun görüşüne açıldı. Taslağa göre iş yerlerinde POS cihazı bulundurma yükümlülüğünün başlangıç tarihi 1 Nisan 2023 olarak belirlendi. Yani düzenleme kapsamında söz konusu mükelleflerin 1 Nisan'dan itibaren iş yerlerinde POS cihazı bulundurmaları gerekecek.

Peki, POS cihazı bulundurma zorunluluğunun ardından işe başlayanlar ve başlangıç tarihinden daha sonraki bir dönemde bu kapsama dahil olan tüccarlar ne yapacak? Onlar da bilanço esasına göre defter tutmaya başladıkları zamandan itibaren 1 ay içinde bu yükümlülüğü yerine getirmek zorunda olacak. Buna karşın mevcut düzenlemeler gereğince yeni nesil ödeme kaydedici cihazlardan EFT-POS özellikli cihazları kullanmak zorunda olanlar, ayrıca bir pos cihazı almayacak.