İstanbul'un Fethi ve önemi söyleşisi

TÜRKAV, bu ay ki söyleşisinde 'İstanbul'un Fethi ve Türk-İslam Tarihindeki Önemi' konusunu ele aldı.

  • 994
İstanbul'un Fethi ve önemi söyleşisi

Türkiye Kamu Çalışanları Kalkınma ve Dayanışma Vakfı (TÜRKAV) Kastamonu Şubesi tarafından her ay düzenlenen Bilim ve Kültür Söyleşilerinin 6'ınca programında "İstanbul'un Fethi ve Türk-İslam Tarihindeki Önemi" konusu ele alındı.

TÜRKAV Konferans Salonunda sunuculuğunu Kamil Akgün'ün yaptığı program saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Daha sonra program konuğu olan Kastamonu Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Namıq Musalı tarafından "İstanbul'un Fethi ve Türk-İslam Tarihindeki Önemi" hakkında sunum yapıldı.

İstanbul'un Fethi ve önemi söyleşisi

Musalı konuşmasında şöyle dedi:

"Ortaçağ'da İstanbul şehri, Batı ve Doğu, Güney ve Kuzey arasındaki ticaret yolları üzerinde bulunması, Haliç gibi doğal bir limana ve imparatorluk merkezi gibi mühim bir konuma sahip olması, doğal olarak korunaklı bir yerde inşa edilmesi açısından stratejik bir önem taşımaktaydı. Ortaçağ boyunca İstanbul; Avarlar, Sâsânîler, Araplar, Bulgarlar ve Ruslar tarafından defalarca muhasara altına alınmışsa da şehrin savunma gücünün yüksek oluşu nedeniyle bu kuşatmalar başarıya ulaşamamıştır. Osmanlı padişahlarından Yıldırım Bâyezid, Musa Çelebi ve II. Murad da İstanbul’u kuşatmışlarsa da alamamışlardır. Zira o sıralarda donanması güçlü olmayan Osmanlı Devleti deniz tarafından şehri ablukaya alamamıştır. Böylece İstanbul’un fethi, Fatih Sultan Mehmed’e nasip olmuştur. Aylarca süren hazırlıkların ardından karadan ve denizden harekete geçerek 6 Nisan 1453 tarihinde şehri kuşatan Osmanlı ordusu 29 Mayıs 1453 tarihinde fethi gerçekleştirmeyi başarmıştır. Fethin ardından Fatih tarafından değişik hükümdarlara zaferin müjdecisi olan fetihnameler gönderilmiştir. Fetih haberi Avrupa’da dünyada büyük bir hüsrana yol açmışken, Türk-İslâm dünyasında büyük bir coşkuya neden olmuş, minberlerden okunan vaazlarda fetih olayı övgüyle anlatılmış ve farklı şehirlerde kutlamalar yapılmıştır. İstanbul'un fethi Türk tarihine altın harflerle yazılmıştır."

Program sonunda TÜRKAV Kastamonu Şube Başkanı Kamil Çonkor tarafından Prof. Dr. Namıq Musalı'ya söyleşiye katkılarından dolayı "Teşekkür Belgesi" takdim edildi.

İstanbul'un Fethi ve önemi söyleşisi