İşte Meyve Sularının En Büyük Zararı

'Doktor Nakil' olarak tanınan ünlü kalp cerrahı Yrd. Doç. Dr. Halit Yerebakan, uzun yaşamın şifrelerini anlattı.

  • 572
İşte Meyve Sularının En Büyük Zararı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

ÇOCUKLARIN ÇOK SEVDİĞİ MEYVE SULARI KOLESTEROLE YOL AÇABİLİYOR 
-ÜNLÜ KALP CERRAHI DR. HALİT YEREBAKAN: “İNSAN ÖMRÜNÜ KISALTAN EN ÖNEMLİ FAKTÖR ŞEKER” 
-”KOLESTEROL, KOLESTEROL DİYE BAĞIRIYORUZ; O KOLESTEROLÜ İÇTİĞİN MEYVE SULARI YAPIYOR”

Giresun Ticaret ve Sanayi Odası'nın (GTSO) davetlisi olarak geldiği Giresun'da tavsiyelerde bulunan Dr. Halit Yerebakan, çocukların beslenmelerine konulan ve çocukların çok sevdiği meyve sularının kolestrole neden olabildiğini söyledi.

"Ben sadece uzun yaşamın şifrelerini veriyorum" diyen Dr. Yerebakan “Biz biliyoruz ki insan ömrünü kısaltan en önemli faktörlerden bir tanesi suçlayacaksak şekeri suçluyoruz. Çünkü eskiden 1900’ün başlarında belki de 1800’ün sonlarında. İnsanoğlu her yıl 7-8 kilo şeker tüketiyordu. Bugün ise neredeyse bu 5 katına, 6 katına çıktı. Yılda 45-50 kiloya varıyor şeker tüketimimiz, bu inanılmaz yüksek bir oran ve bu şeker nereden geliyor? Aldığımız gıdalardan, ek gıdalardan ve ek besinlerden geliyor” dedi.

Sadece meyvenin şekeri tüketildiğinde vücuda zarar verdiğini vurgulayan Dr. Yerebakan “Tamamı karaciğer de kullanılan tek bir şeker var oda früktoz yani meyve şekeri. Portakal sıktığınız zaman içindeki posayı kaldırdığınızda, bu bir tek portakal için değil, vişne suyu böyle, şeftali suyu böyle yani hepsi böyle içindeki posayı uzaklaştırdığınızda geriye sadece sıvı şeker kalıyor.

İşte o karaciğerinize zarar veriyor ve karaciğeriniz yağlandırıyor işte bundan bahsediyoruz. Asıl olay portakal suyunu suçlamak değil portakalın kendisini yiyebilirsiniz, portakalın kendisinde sorun yok, elmanın kendisinde sorun yok, şeftalinin kendisinde sorun yok çünkü posasıyla birlikte siz ne zaman posayı ayırdınız içindeki sadece suyu aldınız bu demek? Sen sadece sıvı şekeri aldın. Sıvı şekerinde tamamı karaciğere gideceği için karaciğerde şekerden yağ üretim mekanizması harekete geçecek ve zarar vereceksin bedenine. Kilo alacaksın ve veremeyeceksin o kiloları. Kolesterol, kolesterol diye bağırıyoruz ya işte o kolesterolü içtiğin meyve suları yapıyor, meyve suyunu asla tüketmemek lazım” şeklinde konuştu.

Kalp, akciğer ve kemik hastalıkları konusunda da GTSO üyelerine sunum yapan Yerebakan, bu rahatsızlıkların yaşadığımız şehirlerin de neden olabileceğini söyledi. Yerebakan “Karadeniz bölgesinde kadınların uzun yaşama sebeplerinden en önemlisi Karadeniz kadınının çok çalışmasından kaynaklanıyor. Giresun’da dağlar diğer Doğu Karadeniz illerine göre daha yayvan. Bu da onları daha düz bir zeminde yürümesini sağlıyor ve doğal egzersiz haline geliyor” diye konuştu.

"Hayatın ritmi' semineri sonrasında Giresun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Çakırmelikoğlu, Dr. Halit Yerebakan’a bir plaket takdim etti.

RESUL YANBUL (İHA)