İYİ Partili Koncuk "Kastamonu'daki sorunlarla ilgili soru önergesi verdik"

Kastamonu'nun eğitim ve sağlık sorunlarına çözüm bulunması için meclise soru önergesi verildi.

  • 1685
İYİ Partili Koncuk &quotKastamonu'daki sorunlarla ilgili soru önergesi verdik"
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İYİ Parti Adana Milletvekili İsmail Koncuk, 31 Mart yerel seçim çalışmalarında Kastamonu'yu ziyaret ederek vatandaşlarımızla dertleşmişti.

Kastamonu’nun eğitim ve sağlık sorunlarına çözüm bulunması için Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını isteyerek soru önergesi verdiğini belirtti.

Koncuk, “Milli Eğitim Bakanlığınca yıllar içinde uygulanan yanlış eğitim politikaları sonucunda, devletimizin öğretmen atamaları ile mezun ve mezun olacak öğretmen sayısı arasındaki uçurumun kaygı verici bir düzeye ulaştığını belirterek, Milli Eğitim Bakanlığı olarak öğretmen ataması yapılmış fakat bu atama sayısının ihtiyacı karşılamadığı açıkça bilinmektedir” dedi.

Koncuk; "Kastamonu’da ilköğretim ve ortaöğretimde, bir sınıfta ortalama kaç öğrenci eğitim görmektedir? 
Bakanlığınızın hedefinde bulunan, öğretmen başına düşen öğrenci ideal sayısı nedir? Bu sayıya ulaşmamış okulumuz bulunmakta mıdır?
Öğretmen başına düşen öğrenci sayısı nedir? 
Öğretmeni bulunmayan okul mevcut mudur?
Öğrenci sayısındaki artış göz önünde bulundurulduğunda, ülke genelinde ve Kastamonu’da bir öğrenim yılında görevde olması gereken öğretmen sayısı nedir?
Birleştirilmiş sınıf uygulaması var mıdır? Varsa kaç okulda uygulanmaktadır?"

Koncuk; "Ülkemizde yaşanan ekonomik sorunlar eğitime de sıçramış, Bakanlıklarda sözü edilen bütçe sınırlamalarının içine Milli Eğitim Bakanlığı da girmiştir. Eğitimde bütçenin kısılması, mevcut eğitim sistemimizde var olan sorunların daha da büyümesi anlamına gelmektedir. Eğitimin daha verimli hale gelmesi amacı ile destekleyici harcamaların yapılması gerekirken, eğitimden ısrarla tasarrufa gidilmesi, sınıflardaki öğrenci sayısının yüksek olmasına ve öğretmen başına düşen öğrenci sayısının artmasına sebep olmuştur."

"Kastamonu ilinin öğretmen ihtiyacı ne kadardır?"

Milletvekili Koncuk; "Kastamonu ilinde branşlara göre öğretmen ihtiyacının dağılımı nedir? Branşlar bazında kaç öğretmene ihtiyaç duyulmaktadır?
Ataması yapılan öğretmenlerimizden kaçı Kastamonu ilimizde görevlendirilmiştir? İhtiyaç açığının kapatılması için 2019 yılı içinde kaç öğretmen alımı yapmayı planlıyorsunuz?

İYİ Parti Adana Milletvekili İsmail Koncuk’un dikkat çekmek istediği bir diğer husus ise; "Hükümet, 'sağlıkta devrim' yaptık diyerek övünülen 'Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın' yarattığı sorunlar büyük yıkımlara neden oluyor. Özellikle hekim dağılımındaki ciddi dengesizlik bir türlü çözülemiyor. Sağlık Bakanlığı yürüttüğü politikalarla da bu dengesizliği gideremiyor. Türkiye’deki hekimlerin büyük bir bölümü metropollerde konumlanıyor. Doktorlar, nüfusu az ilçeler ve illerde görev yapmak yerine büyük şehirleri ve özel hastaneleri tercih ediyor. Dışarıdan bakıldığında parlayan ama içten içe çürüyen sağlık sistemi Kastamonu’da da hızla çöküyor."

"Kastamonu, il ve ilçelerinde uzmanlık alanlarına göre doktor, pratisyen doktor sayısı kaçtır? İlçelere göre dağılımı nasıldır?"

Koncuk; "Kastamonu ilimizde, doktor başına düşen hasta sayısı kaçtır?
Kastamonu ilimizde, doktor yetersizliği ve fiziki yetersizlik nedeniyle yapılamayan ameliyatlar var mıdır? Bu hastalar nereye sevk edilmektedir?
Kastamonu ilimizde, hangi uzmanlık alanlarında doktor bulunmamaktadır? Söz konusu branşların atamaları ne zaman yapılacaktır?
Kastamonu’da ve ilçelerinde uzmanlık alanlarına göre hemşire ve sağlık personeli sayısı kaçtır? İlçelere göre dağılımı nasıldır?
Kastamonu ilimizde, ambulans sayısı kaçtır? İlçelere göre dağılımı nasıldır?"

İYİ Parti Adana Milletvekili İsmail Koncuk, soru önergelerinin Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını isteyerek Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına verdiğini belirtti.