Kanser Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Doç. Dr. Soley Bayraktar kanserde erken tanının önemini açıklayarak: 'Kanserlerin yüzde 33'ü sigara, yüzde 20'si aşırı kilo, yüzde 5'i ise dengesiz beslenmekten kaynaklanıyor' dedi.

  • 437
Kanser Hakkında Bilmeniz Gerekenler
TAKİP ET Google News ile Takip Et

1-7 Nisan Kanser Haftası kapsamında kanser hastalığı hakkında farkındalık oluşturmak amacıyla düzenlenen Kanser Hakkında Her şey ve Kanserden Korunma Yolları konulu seminer Memorial Şişli Hastanesinde gerçekleşti. Seminerde kanserden korunma yolları, belirtileri ve erken teşhisin önemi konuları ele alındı. Alanında uzman doktorların katılımıyla gerçekleşen seminerde, hasta ve hasta yakınları kanser hakkında bilgi edinme şansı yakaladı.

“ÇOK ÇOCUK YAPMAK RAHİM KANSERİNİ ÖNLEYİCİ BİR FAKTÖR”
Kanser haftası dolayısıyla açıklama yapan Jinekolojik Onkoloji Bölümünden Prof. Dr. Yakup Kumtepe kanser hastalığında farkındalık oluşturmak istediklerini vurgulayarak, “Kanser yıllardır üzerinde durulan fakat bir türlü radikal çözüm bulunamayan bir hastalıktır. Kanser dünyada ve ülkemizde oldukça yaygın bir hastalık, bu şekilde artışa devam edecek olursa 2050 yılında her 2 kişiden 1’i kanserden ölüyor olacak." dedi. Kadınların yakalandığı kanserlere bakacak olursak rahim kanserinin oldukça yaygın olduğunu anlatan Kumtepe, şunları söyledi: "Bir kadın ne kadar şişman olursa o kadar rahim kanserine yakalanma riski oluyor. Bunun yanında rahim kanserinin önlenebilmesi açısından da önemli noktalar var. Bunlardan biri çok çocuk yapmak, çok çocuk yapmak rahim kanserinde çok önemli bir önleyici faktördür. Bunun yanında genç yaşta çocuk yapmak çocuğa geç yaşlarda ulaşmak kanser riski oluşturuyor. Hem kariyer hem çocuk yapma durumu hasıl oluyor, bunun için kanseri önleme açısından hem kariyer hem de çocuk yapılmalı. Genel bir tabir var ‘kanser olmaktan korkma, geç kalmaktan kork’ çok önemli bir tabir, bu açıdan test yaptırılmalı. Tarama testleri pahalı testler de değil bu nedenle sağlıklı bir yaşam açısından tarama testleri yaptırılmalıdır.”

İĞCİ: “ERKEN TANI İLE YÜZDE 100’E YAKIN TEDAVİ MÜMKÜN”
Kadınlarda sıkça görülen meme kanseri hakkında açıklama yapan Memorial Şişli Hastanesi Genel Cerrahi Hastalıkları Bölümü Başkanı Prof. Dr. Abdullah İğci ise; “Meme kanserinin yüzde 50’sinden fazlası 50 yaşından sonra görülmektedir. Meme kanserinde yaş ilerledikçe risk artıyor, 40 yaşından sonra risk yavaş yavaş artmaya başlıyor. 40 yaşından sonra tüm kadınların yılda bir kez mamografi yaptırmaları meme kanserinin erken tanınmasına yol açmaktadır ve bu şekilde erken tanı konulduğunda yüzde 100’e yakın tedavi etmek mümkün olmaktadır. Bunun yanında meme kanserinden korunmak için de sağlıklı beslenmek ve stresten uzak durmak gerekiyor” diye konuştu.

BAYRAKTAR: “SİGARA, AŞIRI KİLO VE DENGESİZ BESLENMEK KANSERE YOL AÇIYOR”
Memorial Şişli Hastanesi Tıbbi Onkoloji ve Hematoloji Uzmanı Doç. Dr. Soley Bayraktar da yaptığı açıklamada, şunları söyledi: “ Kanserlerin yüzde 33’ü sigara, yüzde 20’si aşırı kilo, yüzde 5’i ise dengesiz beslenmekten kaynaklanıyor. Dolayısıyla biz spor yaparsak, dengeli beslenirsek, bizim için olan ideal kiloyu koruyabilirsek ve sigara, alkol kullanmazsak kanserlerin yüzde 65’ini önleyebiliriz. Bunun haricinde herkese kanser taramaları yapmalarını öneriyoruz ki kanserleri erken evrede yakalayabilelim. Tarama testleriyle erken tanı konulduğunda tedavi yöntemleriyle başarılı sonuç elde edebiliyoruz.”

OKÇUOĞLU: “PSİKOLOJİK DESTEK KANSER TEDAVİSİNİN BİR PARÇASIDIR”
Kanseri artık sadece tıbbi bir hastalık olarak ele almadıklarını belirten Memorial Şişli Hastanesi Psikoloji Bölümünden Klinik Psikolog Zeren Kadıoğlu Okçuoğlu da, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kanser aslında hem psikolojik hem de sosyal olarak ele alınması gereken bir problem haline geldi. Biz kanseri aile hastalığı olarak görmeye başladık, dolayısıyla kanser hastası olduğu kadar ailesi, yakınları da bu süreçten etkileniyorlar ve hepsinin bu süreçte desteğe ihtiyacı oluyor. Psikolojik destek almak hastalıkla başa çıkma sürecini olumlu yönde etkiliyor. Stresin dolaylı yönde kansere olumsuz etkisi olabilir, bunu önlemek açısından da psikolojik destek almak çok önemlidir, psikolojik destek kanser tedavisinin doğal bir parçasıdır.”