Kastamonu Çiftçisine, 53 Milyon TL Destek

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Yaman, Kastamonulu çiftçilere yaklaşık 53 milyon TL tarımsal destek sağlandığını söyledi.

  • 668
Kastamonu Çiftçisine, 53 Milyon TL Destek
TAKİP ET Google News ile Takip Et


Kastamonu İli Arı Yetiştiricileri Birliği tarafından Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü toplantı salonunda ‘Arı Sağlığı’ konulu konferans verildi. Konferansa katılan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Yaman, Kastamonu’da 50 bin civarında bir arının destek gördüğünü belirterek, “Kayıtlara göre de 60 bin civarında arımız kayıtlı bulunuyor. Fakat biz, tahmin ediyoruz ki 70 bin civarında arı kovanımız var. Bu büyük bir rakam. Potansiyel Kastamonu için müsait. Bu rakamı çok daha fazla arttırabiliriz. Ballarımız çok kaliteli, deli bal, kestane balı, normal bal diyoruz. Pazarlamada sorunumuz yok. Ama lütfen bu kaliteyi düşürmeyin. Lütfen dışarıdan buranın kalitesinde olmayan ballar getirip, satmayalım. Bizde, gıda ve tüketimde dikkat ediyoruz. Ballardan numuneler alıyoruz. Eğer hata varsa, kusura bakma diyerek cezai işlem uyguluyoruz. Ürüne de el koyuyoruz” dedi.

“53 MİLYON TL TARIMSAL DESTEK SAĞLADIK”
Kastamonu’nun arıcılık üssü olmasını çok istediklerini ifade eden Yaman, “Nasıl simental hayvancılıkta bölgede söz sahibi ise, arıcılıkta da söz sahibi olmalı diye düşünüyorum. Biz, Kastamonu’da da arı ve ürünlerini işlemeliyiz, ihtiyaçları temin etmeliyiz. Biz, kurum olarak elimizden gelen desteği vermeye hazırız. Türkiye’de 81 İl’in 42’sinde TKDK İl Koordinatörlüğü bulunuyor. Kastamonu’da her yıl, yaklaşık bizim kurumumuz aracılığıyla 53 milyon TL tarımsal destekleme yapılıyor. Bu paralar, çiftçilerin hesaplarına aktarılıyor ve bir daha da dönüşü yok. Geçtiğimiz hafta da, mazot ve gübre desteklemelerine ait ücretler, çiftçilerimizin hesaplarına yattı” diye konuştu.

“TKDK, ARICILARA 1 MİLYON 755 BİN TL HİBE SAĞLADI”
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Programı (TKDK) Kastamonu İl Koordinatörü Eniz Gökçek, “TKDK olarak iki yıldır aktif bir şekilde hibeler veriyoruz. Bu hibelere baktığımız zaman Kastamonu’ya sadece arıcılık sektörüne, 1 milyon 755 bin TL’lik bir hibe desteği sağladık. Avrupa’dan Türkiye’ye kazandırılan bir para olduğu için bu konuyu önemsiyoruz. Bu hibelerin daha da artmasını temenni ediyoruz. Verdiğimiz hibenin içeriğine baktığımızda, 30 bin kovan, 10 tane karavan, 18 tane traktörden oluşuyor ağırlıklı olarak. Bunların dışında arıcılıkta kullanılan her türlü makine ve ekipman destekleme kapsamında arıcılarımıza dağıtıldı. Hibe oranımız yüzde 60 civarında oluyor. Kim, desteklemelerden hibe almak istiyorsa mutlaka bizlerle irtibata geçsinler, kurumumuzu ziyaret etsinler bizler, kendilerine gereken desteği sağlamaya hazırız” dedi.

“KASTAMONU ARICISINA, 450 BİN TL DESTEK”
Kastamonu’da birliğe kayıtlı 525 arıcıya yaklaşık 450 bin TL destek primi sağlandığına dikkat çeken Kastamonu İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ahmet Erdem, şunları kaydetti: “Son yılardaki toplu arı ölümleri arıcılık sektörünü, son derece olumsuz etkilemiş paydaş sektör dahil tüm sektörler kendi açılarından arayış içine girmişlerdir. Çin’den sonra 6.6 milyon arı kolonisi, 102 bin ton bal üretimi ile dünyada ikinci sırada Türkiye vardır. Arıcılığın bir üretim dalı olarak bal ve balmumu üretimiyle ülke ekonomisine doğrudan katkısı 160 milyon TL civarındadır. Arıcılığın tozlaşma yolu ile ekonomiye olan katkısının bal ve balmumu ile sağlanan katkının en az 10-15 katı olduğu dikkate alındığında arıcılık bu yolla ülke ekonomisine 1.6-2.4 milyar TL katkı sağlamaktadır. Ayrıca, büyük çoğunluğu kırsal kesimde yaşayan ve yeterli toprağı olmayan 150 bin dolayındaki kişi için istihdam kaynağı olması arıcılığın ülkemiz ekonomisi yönünden önemini ortaya koymaktadır”

Kastamonu’da geçtiğimiz yıl birliğe kayıtlı aktif 525 üyeye ait 45 bin arılı kovan mevcudunun bulunduğunu belirten Erdem, şöyle devam etti: “Bunların karşılığı 450 bin 150 TL koloni başına destek pirimi üyelerimizin hesabına direk olarak aktarılmıştır. Bu nedenle de aidatların üyelerimizden tahsil edemediğimiz kısmını banka hesaplarına veya birlik görevlilerimize belge karşılığı ödenmesi uygun olacaktır. Bu aidatlar birliğin ayakta durması ve bu etkinlik ve hizmetlerin verilebilmesi için gereklidir. Birliğimiz bünyesinde iki danışman çalıştırılmaktadır. Bunlardan birisi 8 ilçeye hizmet götürmekte diğer danışmanımız ise tek bir ilçeye hizmet götürmekte olup toplam 100 arıcımıza danışmanlık hizmeti verilmektedir”

VEDAT YUNUS İKİZOĞLU (İHA)