Kastamonu'da Üç Katlı Betonarme Bina Yandı

Kastamonu'da üç katlı betonarme bina yanarak kullanılamaz hale geldi.

  • 682
Kastamonu'da Üç Katlı Betonarme Bina Yandı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edinilen bilgiye göre, Cide ilçesine bağlı Toygarlı köyü Soğuksu Pazaryerinde Sabri Saygın'a ait üç katlı betonarme binanın çatısında yangın çıktı. Alevler, rüzgarın da etkisiyle kısa sürede binayı sardı. Yangını gören pazaryeri esnafı ile vatandaşlar üç katlı binanın çatısına çıkarak yangına müdahale etti. Güvenlik önlemi almadan yangına müdahale eden vatandaşlar, korku dolu anların yaşanmasına neden oldu.

Yangın esnasında evde kimsenin olmaması sayesinde olası bir facianın önüne geçilmiş oldu. 

Binanın çatısında çıkan yangına müdahale eden vatandaşlar, Cide Belediyesine ait itfaiye ekiplerini yangının haber verilmesine rağmen itfaiye aracının gönderilmediğini ileri sürdü.
Pazaryeri esnafı Gökhan An, yangını fark ettiklerinde itfaiye ekiplerini arayarak haber erdiklerini fakat itfaiyenin yangın yerine gelmediğini iddia ederek, "İhbar hattındaki görevli kişiye yangının ihbarını verdim. Görevli arkadaş ise, başkan beyi aramamız lazım gelmemiz için yanıtını verdi. Bense burada yangın büyüyüp diğer binalara sıçrayabilir hatta can kaybı yaşanabilir dememe rağmen başkana ulaşamıyoruz, izinsiz gelemeyiz yanıtını aldık. Ve itfaiye ekibi yangına hiçbir şekilde gelmedi. Yangını biz vatandaşlar kendi çabamızla söndürebildik. Burada yaşanan olayda bir can kaybı yaşansaydı bunun hesabını itfaiye ekipleri nasıl yapardı bilmiyorum" dedi.

Cide'nin ilçe merkezine uzaklığından dolayı itfaiye ekiplerinin Soğuksu bölgesine gelmediğini ifade eden Gökhan An, "Bölgede 50 köyümüz var. Yaşanan yangınlar sonrası mağdur bırakılıyoruz. Cide'den itfaiye ekipleri gelene kadar zaten yangında müdahale edilecek bir yer kalmıyor. Yetkililerden yaklaşık 50 köyün merkezi durumunda olan Soğuksu Bölgesine itfaiye konuşlandırılmasını istiyoruz" diye konuştu.


"BİZ, HER TÜRLÜ YANGINA İTFAİYE ARACIMIZI GÖNDERİYORUZ"
Olayın kendisine de intikal ettiğini söyleyen Cide Belediye Başkanı Nejdet Demir ise "Yangın esnasında nöbetçi olan ekiple görüştüm. İtfaiye, köylerdeki bazı mahallelere giremiyor. Yolu olmuyor veya başka nedenlerden ötürü boşuna köye gitmiş oluyorlar. İtfaiyeci arkadaşlar, yangını ihbar edenlere bunu sormuşlar. Bazı köylerimiz, ilçe merkezine 70 kilometre uzaklıkta bulunuyor. İtfaiye ekibi, yangına müdahale etmek için çıkıyor fakat köye vardığında, araç çıkmadığı için yangına müdahale edemeden geri dönüyor. Soğuksu bölgesinde çıkan yangını ihbar etmek için telefon açan adam, itfaiye ekiplerine küfür de etmiş. Buna rağmen, itfaiye aracını çıkarmışlar fakat tekrar arayıp, yangını kendi imkanlarımızla söndürdük demişler. Bizimkiler de, yangını söndürdük deyince itfaiye aracını geri çağırmışlar. Bizde, öyle bir şey olmaz. Biz, şimdiye kadar orman yangınları dahil bütün köylere itfaiye aracını gönderdik. Her şeyden önce can bu, itfaiye aracın gönderilmedi diye bir şey olmaz" şeklinde konuştu.

Yangını ihbar edenlerin itfaiye ekibine küfür ettiği gerekçesiyle şikayetçi olacaklarını belirten Demir, "Ben de 'boşverin' dedim. 'Yangından dolayı sinirlenmiştir, can havliyle kötü söz söylemiş olabilir' dedim. Şikayetçi olmayın dedim" ifadelerini kullandı.

Gece veya gündüz, herhangi bir yangın esnasında itfaiye ekiplerinin kendisini arayarak bilgi verdiğini sözlerine ekleyen Demir, şöyle konuştu: "Çünkü Belediye sınırlarına çıkarken belediye başkanının izniyle gidilmesi gerekiyor. Bu konuda henüz, yasal olarak kanunda bir düzenleme yapılmadı. Köylerdeki yangınlara belediyenin itfaiye ekipleri yasal olarak müdahale edemiyor. Biz, köylere her şeye rağmen itfaiye aracını gönderiyoruz ama itfaiye ekiplerinin de, bana bilgi vermesini söylüyorum. Bu yüzden bana bilgi veriyorlar".

MEHMET SALMAN (İHA)