Kastamonu'nun sorunlarını Meclis'e taşıdı

CHP Parti Meclisi Üyesi ve Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonunda Kastamonu'nun sorunlarını gündeme taşıdı.

  • 2883
Kastamonu'nun sorunlarını Meclis'e taşıdı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Parti Meclisi Üyesi ve Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonunda, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın 2019 Yılı Kesin Hesabı ile 2021 Yılı Bütçesi görüşmelerinde Kastamonu’nun sorunlarını gündeme taşıdı.

Milletvekili Baltacı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın katılımında gün boyu süren bütçe görüşmelerinde BAKAP’ın bölge için önemine dikkat çekerken, Kastamonu’nun teşvik bölgesinin değiştirilmesi gerektiğine değindi.

2 ay önce Pınarbaşı ve Azdavay’a hafta sonu gezisi düzenleyerek Kastamonu’nun doğal güzelliklerini görme fırsatı bulan Bakan Varank’ı Tosya’da kapanan fabrikaları gezmeye, işsiz kalan yüzlerce Tosyalının derdini dinlemeye, Seydiler OSB’de bin bir zorlukla faaliyetlerini sürdüren fabrikaları ziyaret etmeye de davet eden Milletvekili Hasan Baltacı; “Ama bu ziyarette gördükleriniz hoşunuza gitmeyecek” ifadelerini kullandı.

Bu konularla ilgili Bakan Varank’a cevaplaması istemiyle sorularda yönelten Milletvekili Hasan Baltacı komisyon görüşmelerinde şunları söyledi;

“BÖLGEDEKİ YOKSULLUĞUN ÖNÜNE GEÇİLMESİNİN YOLLARINDAN BİRİ BAKAP’TIR”

"Ülkelerin kaynaklarını akılcı ve stratejik yatırımlar ile katma değeri yüksek alanlara yönlendirdiği bir süreçte ülkemizin makroekonomide başarılı olması her bölgeyi ve her kesimi içine alan yapısal ve mikro dönüşüme bağlıdır. Türkiye’nin bazı kesimlerinde de bölge kalkınma idareleri kurularak ilgili bölgelerde eylem planları hazırlanmış ve yürürlüğe girmiştir. Ülkemizde GAP, DOKAP, KOP ve DAP kapsamında 43 ilin kalkındırılması hedeflenmektedir. Coğrafi olarak ülkemizin kalkınma ekseninin kenarında kalan Kastamonu, Çankırı ve Sinop illerimizin bölgesel anlamda acilen desteklenmesine ihtiyaç vardır. Bu gerçeği TÜİK’in Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması Bölgesel Sonuçları Raporu da ortaya koymaktadır. Söz konusu rapora göre Kastamonu, Çankırı ve Sinop illerini kapsayan TR82 Bölgesi, Türkiye’nin en yoksul bölgesidir. Ne yazık ki kalkınma ajansları da bu gerçeği değiştirmekte yetersiz kalmaktadır. Bölgedeki yoksulluğun önüne geçilmesinin yollarından biri de Batı Karadeniz Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı yani BAKAP’tır. BAKAP’ın kurulmasıyla ilgili Meclis’e sunduğumuz kanun teklifimiz mevcuttur. Yasalaşması halinde bölge için önemli bir adım atılmış olacaktır. Bu bağlamda; Batı Karadeniz illerinin desteklenmesi amacıyla Batı Karadeniz Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı kurulması yönünde bakanlık olarak bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz? Ya da söz konusu illerimizi herhangi bir kalkınma idaresi başkanlığına bağlama düşünceniz var mı?"

“UYGULAMAYA ELVERMEYEN TEORİ ANLAMSIZDIR”

"Yine sayın bakan; Türkiye’de Sanayi Yatırımlarına Verilen Destekler ve Teşvik Programlarından faydalanacak iller 6 farklı bölgeye ayrılmıştır. Bu kapsamda; TR82 bölgesinde bulunan Kastamonu 4.Teşvik Bölgesi desteklerinden yararlanabilmektedir. Son düzenleme ile Kastamonu’nun Daday, Cide, İhsangazi, Hanönü, Azdavay, Pınarbaşı, Şenpazar ve Doğanyurt ilçelerine 5.Teşvik Bölgesi desteklerinden yararlanma olanağı sağlanmıştır ancak uygulamaya elvermeyen teori anlamsızdır. Bu ilçelerimizin hiç birinde Organize Sanayi Bölgesi bulunmamaktadır.  Kastamonu Merkez ile Tosya, Taşköprü, Seydiler ve İnebolu ilçelerimizin de 5.Teşvik Bölgesi’ne alınması halinde ancak bu değişiklik Kastamonu’da sanayi yatırımlarının istenen düzeye gelmesinde etki yaratabilir. Bu bağlamda; 5.Teşvik Bölgesi’nde yer alan bölge illeri Sinop ve Çankırı ile benzer özelliklere sahip olan Kastamonu’nun 4.Teşvik Bölgesi’nde tutulmasının, 5.Teşvik Bölgesi’ne alınmamasının nedeni nedir? İlçelere özel uygulanmaya başlanan teşvik sisteminde Kastamonu Merkez ile Tosya, Taşköprü, Seydiler ve İnebolu ilçelerinin 5.Teşvik Bölgesi’ne alınması yönünde bakanlığınızın bir çalışması olacak mıdır?"

“GELİN BU KEZ TOSYA’DA KAPANAN FABRİKALARI GEZELİM”

"Son olarak sayın bakan; Yaklaşık 2 ay önce hafta sonunuzu Kastamonu’da geçirdiğinizi biliyorum. Küre Dağları Milli Parkımızın Azdavay ve Pınarbaşı sınırları içinde yer alan Çatak Kanyonu, Ilıca Şelalesi, Horma Kanyonu ve Valla Kanyonu’nu gezdiniz, gördünüz. Beğendiğinizi umut ediyorum. Ancak sizi yeniden Kastamonu’ya davet ediyorum. Gelin bu kez Tosya’da ahşap sektöründe faaliyet gösterirken kapanan fabrikaları gezelim, işsiz kalan binlerce hemşerimden bazılarıyla işsizler kahvehanesinde oturup birer demli çay içelim. Kastamonu OSB’de, Seydiler OSB’de güç bela faaliyetine devam etmeye çalışan fabrikalarımızın dertlerini dinleyelim, çözüm üretelim. Eminim ki bu gelişinizde gördükleriniz hoşunuza gitmeyecek."