Kastamonu 'Şehir Kimliği' Çalıştayı

Kastamonu Belediyesi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığının ortaklaşa düzenlediği 'Şehir Kimliği' çalıştayı düzenlendi.

  • 667
Kastamonu 'Şehir Kimliği' Çalıştayı
TAKİP ET Google News ile Takip Et


Grand Moni Gümüş Salonunda geçtiğimiz günlerde tanıtım toplantısı gerçekleştirilen ‘Şehir Kimliği’ çalıştayında konuşan Vali Şehmus Günaydın, çalıştaya katılan bütün masalarda konusunun uzmanlarının bulunduğuna dikkat çekerek, “Değerli fikirleri olan, değerli düşünceleri olan, projeleri olan arkadaşlarımız var. Biz, bu bütün düşünceleri, bu fikirleri bu çalıştay sonunda ortaya çıkan raporu önümüze koyduğumuz zaman inşallah Kastamonu’muz ile ilgili kısa, orta ve uzun vadeli projeler yaparak Kastamonu’da potansiyelini iyi şekilde değerlendireceğiz. Bunun içinde kimsenin şüphesi olmasın” dedi.

Kastamonu Belediyesi’nin çok güzel çalışmalara imza attığını belirten Vali Günaydın, “Bazı arkadaşlar sitemde bulunuyor ve bir şey görmedik diyorlar. Aslında rakamlara baktığımız zaman bir şeyler olduğunu göreceksiniz. Şehrimizin müzelerine gelen ziyaretçilere baktığımız zaman bu sayıda önemli bir artış olduğun görüyorsunuz. Konakların restorasyonu gerçekten şehrimiz için büyük önem taşıyor. Şehrin önemli konaklarını satın alıp, restorasyonunu yaptırıyoruz. Bunlar basit işler değil, az bir iş değil. Şu anda Kastamonu Kalesinin de tekrar belediyemize devri gündeme geldi. Bu konuda çalışmalar sürüyor. Kalemiz ile ilgili restorasyon projemiz hazır. Fakat gelen vatandaşlarımız, turistlerin Kastamonu Kalesine çıkıp ta orada soluklandıkları veya çay, kahve içebilecekleri bir mekan yapmayı düşündüğümüz için bu iş biraz uzadı. Ama çok yakın bir zamanda inşallah bu konu ile ilgili Kastamonu Kalesini, hayırlısıyla Kastamonu’nun ekonomisine kazandıracak duruma geleceğiz” diye konuştu.

“KASTAMONU’YA YENİ ŞEKLİNİ ALDIRMAK İÇİN ELİMİZDEN GELENİ YAPACAĞIZ”
Şehir Kimliği çalıştayının kendilerine ışık tutacağına inandıklarını ifade eden Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş ise, “Bu yüzden Şehir Kimliği çalıştayını çok önemsiyorum. Sizin vereceğimiz veya alacağımız kararlar, şehrin kimliğini ortaya çıkaracak. Daha önceden neler yapılmış, şimdi neler yapılıyor, önümüzdeki yıllarda da neler yapılması gerektiğini söylüyor. Şehrimizin bir kimliği olması gerekiyor. Nasıl bir yolda devam edeceğiz, neler yapmalıyız, ne gibi sorunlarımız var, bu sorunları nasıl halletmemiz gerektiği gibi konuları herkes kendi masasında tartışacak ve belirli usul çerçevesinde bir karara bağlanacak. Bizde, Kastamonu Belediyesi ve Belediye Başkanı olarak, sizlerin aldığı bu kararları ciddi bir şekilde irdeleyip, bundan sonra yapacağımız projelere yansıtacağım. Kastamonu’da her türlü faaliyete ışık tutabilecek kişilersiniz, bunları bilenlersiniz. Bu yüzden sizlerin görüşlerinizi ve taleplerinizi önemsiyoruz” şeklinde konuştu.

Kastamonu’nun tarihi ve kültürel dokuya sahip bir şehir olduğuna işaret eden Tahsin Babaş, “Bu dokuyu önemsememiz lazım. En çok üzerinde durduğumuz ve yapmayı istediğim bir projem var. Eski Kastamonu’nun tarihi ve kültürel dokusunu, yeni bir tasarımla ortaya çıkarılmasıdır. Bu konuda da hem ciddi paralar harcıyoruz hem de ciddi çabalar gösteriyoruz. Biranda bunu yapmak ve bir şeyleri ortaya çıkarmak mümkün olmuyor. Fakat önümüzdeki yıllarda bunun önemi çok ciddi bir şekilde görülecektir. Biz, sit alanlarındaki Kastamonu’ya rağmen restorasyon ve rölövesini yapıp, yeni bir kentsel tasarımla yeni şeklini aldırmak için elimizden geleni yapmaya ekip olarak kararlıyız” ifadelerini kullandı.

“HİÇ DURMADAN, YILMADAN, USANMADAN, İNADINA YAPACAĞIZ”
Göreve başladığı ilk günden itibaren ‘Kastamonu’nun şu kadar konağı, bu kadar tarihi ve kültürel alanlarımız var. Bu yüzden bunları biran önce hayata kavuşturmamız lazım’ şeklinde söylemlerinin olduğunu hatırlatan Başkan Babaş, şöyle konuştu:
“Bundan dolayı elimden geldiği kadarıyla Kastamonu Belediyesi olarak çalışmalar yapıyoruz. Bazı konakları satın aldık, sayın valimizde, satın aldığımız konakların restorasyonunu yaptırıveriyor. Herkes bu çalışmalarımıza gerçekten ciddi manada destek veriyor. Şeyhoğlu Konağı, 25 odalıdır. Belediye olarak biz aldık, sayın valimizde restorasyon parasını verdi. Bu yılın sonuna doğru Şeyhoğlu Konağını yaşatma imkanımız olacak. Konağı, turizme kazandırıp yaşatacağız. Aynı şekilde Keskin Konağı, 35 odalı bir konaktır. Bu konağımızı da biran önce hayata geçirmek istiyoruz. Bununla ilgili ciddi manada çalışmalarımız var. Bunun gibi bir süre konak sayabiliriz. Biz, bu işe başladık artık arkadaşlar. Yani söyledik söyledik, konuştuk konuştuk ama bunda yapmaya kararlıyız. Ben, görev sürem içerisinde hiç durmadan, yılmadan, usanmadan, inadına bu konu üzerine ekibimle beraber gerekeni yapmaya çalışacağız. Sizlerden de bu konularda destek bekliyoruz.”

Çalıştayda, Kastamonu’nun tarihi ve kültürel birikimlerinin yanı sıra, bir bütün halinde gelecek vizyonu projeksiyonu ve hedeflerine ilişkin olarak yapılması gerekli çalışmalar ele alınıyor. Kastamonu’nun bugünü ve geleceği açısından da oldukça önemli olan ve “Bu şehir sensin hemşerim, gelecek vizyonumuzu birlikte belirleyelim” sloganı ile gerçekleştirilen Şehir Kimliği Çalıştayı’nda, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı uzmanları gözetiminde, isimleri önceden tespit edilen katılımcıların şehrin dünü, bugünü ve geleceğine dair düşünce ve görüşleri kayıt altına alınarak daha sonra rapor haline getirilecek.

Bu kapsamda 10’ar kişilik oluşturulan masalarda, bir öğretim görevlisi nezaretinde çalıştaya katılan davetliler, görüşlerini, istek ve talepleriyle çözüm önerilerini her masada bulunan öğretim görevlisine aktardı. Öğretim görevlileri ise, önümüzdeki günlerde bunları bir rapor haline getirecek.

VEDAT YUNUS İKİZOĞLU (İHA)