Kastamonu unu ile ekmek yapıyor

Marmaris'te butik işletme sahibi Makbule Yılmaz 50 yıllık mayadan ekmek yapıyor.

  • 855
Kastamonu unu ile ekmek yapıyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Muğla’nın Marmaris ilçesinde Barlar Sokağı girişinde Mama Good isimli butik bir işletme açan Makbule Yılmaz doğal ürünler üretiyor. Günümüzde doğal ürünlerden uzak bir tüketimin hakim olduğunu göz önünde bulundurduğumuzda Yılmaz aynı zamanda bir misyon üstlenmiş durumda. Toplumu doğal ürün tüketimine alıştırmayı amaç edinen Yılmaz fabrikasyon ürünlere karşı. Kefir, sirke, reçel, turşu, sebze sosları, meyve kurusu, fıstık ezmesi, fındık ezmesi, pekmez, pestil gibi 50’den fazla ürün üreten Yılmaz‘ın en çok ilgi çeken ürünü ise 50 yıllık doğal mayadan yaptığı ekmek. Haşhaşlı, cevizli, yulaflı, kayısılı ekmeği almak isteyenler bir hafta önceden sipariş veriyor.

2 yaşındayken ailesi ile birlikte Avusturalya’ya taşınan ve 33 yıl önce Marmaris’e ve Zeki Yılmaz’a aşık olur. Zeki Beyle hayatını birleştiren Yılmaz, Avustralya’yla da bağını kesmedi. Doğal ürünlere olan ilgisi onu bu konuda araştırmaya yöneltti. Avustralya’da ve Türkiye’de doğal ürünlerin üretimi ile ilgili eğitimler aldı. Şimdi de aldığı eğitimler doğrultusunda doğal ürünler üretip satışını geçekleştiriyor. Amacını doğal üretimi yaygınlaştırmak olduğunu belirten Yılmaz şunları söyledi, “Ben bu işe reçel yaparak başladım. Aslında ben kavanoza bir şeyler sokmayı seviyorum. Reçelden sonra sirke yapımına geçtim. Daha sonra anneanne tarzı ekmek yapmaya başladım. Kışın hafta bir gün yazın ise hafta da iki üç gün ekmek yapıyoruz. Çok yapmıyoruz. Onun dışında kurabiyeler yapıyoruz. Kurabiye çeşitlerimiz de oldukça fala, şekersiz, unsuz, kurutulmuş, meyveli kurabiyelerimiz var. Tercih edilen ürünlerimizden biri de pestil. Erikten çilekten ve diğer meyvelerden doğal pestil yapıyorum” dedi.

En çok tercih edilen ürünlerinin doğal ekmek olduğunu söyleyen Yılmaz, doğal ortamda üretilen buğdayların taş değirmenlerden öğütülmüş olan unlardan ekmek yapığını söyledi. Yılmaz, “Ekmek yapımında 50 yıllık bir geçmişi olan doğal mayayı kullanıyoruz. Ekmeklerimizin hiçbirinde herhangi bir katkı maddesi yok. Kastamonu’dan gelen un ile ekmeklerimiz yapıyorum. Ekmeğin çok zahmetli bir yapım aşaması var. Bütün yapım aşamalarında doğal ürünleri kullanıyoruz. Her çeşit ekmek yapıyoruz, yulaflı, karışık tahıllı, kayısılı, baklagilli... Ekmeklerimizi müşterinin istediği malzemelere göre yapıyoruz.”

Vatandaşlara doğal ürün kullanma tavsiyesinde bulunan Yılmaz, “Yediğiniz ürünlerin nereden geldiğini sorun. Nasıl üretildiğini sorun. Üretimde ilaç kullanmışlar ise nasıl ve hangi ilaçları kullandıklarını sorun.” dedi.

Bundan sonraki hedefleri hakkında bilgi verdi, “En çok istediğim şey başkalarına bu konuda eğitim vermek. Ben yapayım, ben satayım diye bir düşüncem yok. Herkesle bilgilerimi paylaşmak istiyorum. En büyük hedefim ise peynir yapmak istiyorum ve yaptığım peynirin yapım aşamalarını paylaşmak istiyorum” dedi.