Gülşen, Ceviz Artık Köylülerin Geçim Kaynağı Olacak

AK Parti Kastamonu Milletvekili Mustafa Gökhan Gülşen, tek amaçlarının orman köylüsünün gelirini arttırmak olduğunu söyledi.

  • 744
Gülşen, Ceviz Artık Köylülerin Geçim Kaynağı Olacak
TAKİP ET Google News ile Takip Et

CEVİZ EYLEM PLANI TOPLANTISI 

AK Parti Kastamonu Milletvekili Mustafa Gökhan Gülşen, tek amaçlarının orman köylüsünün gelirini arttırmak olduğunu söyledi. 

Gülşen, Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü tarafından düzenlenen “Ceviz Eylem Planı” toplantısına katıldı. Orman Bölge Müdürlüğü Konferans Salonunda gerçekleştirilen toplantıda konuşan AK Parti Kastamonu Milletvekili Mustafa Gökhan Gülşen, ceviz konusunu kendilerinin çok önemsediğini belirterek, “Orman ve Su İşleri Bakanlığı, sadece cevizle ilgili değil diğer ağaç türleriyle ilgili güzel bir çalışma başlattı. Yine Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız da bu projeyi desteklediler. Bu konuda bir seferberlik ilan edildi” dedi.

“TEK AMACIMIZ KÖYLÜLERİMİZİN GELİRİNİ ARTTIRMAK”

Kendilerinin Ceviz yetiştiriciliği konusuna dikkat çekmek için özel bir çalışma yapmak istediklerini açıklayan Gülşen, “Kastamonu orman envali noktasında 1. sırada. Ama ceviz varlığı noktasında 5.-6. sıradayız. Verimli ağaç sayımız 150 bin deniliyor. Türkiye, cevizin yüzde 70’ini ithal ediyor. Yani ceviz ihtiyacımız var Türkiye olarak. Ayrıca ceviz ağacının yetişmesine çok uygun bir iliz Kastamonu olarak. Bunun yanı sıra birçok bozuk arazimiz var. 350 bin hektar arazimiz ve uygun yerimiz var. Bunlardan sulanabilirlerde ceviz dikmemiz mümkün. Bütün bu imkanları topladığımızda her şey müsait, önemli olan bu konuda girişim yapmak, dikkat çekmek. Bizim meselemiz aslında köylümüzün gelirini artırmak. Orman köylerinde yaşayan veya köylerimizde, bizim zaten 970-980 köyümüz orman köyümüz. Ormanla bağlı olan köyler, orman, orman yanı köyler. Zaten yüzde 90 civarında ormanla irtibatlı köyler. Dolayısıyla bizim köylülerimizin gelirini artırmak tek amacımızdır” diye konuştu.

Türkiye’de en alt gelir seviyesini orman köylülerinin oluşturduğunu ifade eden Gülşen, “Bu yüzden de sürekli göç veriyoruz. Biz insanlarımızı daha müreffeh bir hayata nasıl taşırın peşindeyiz. Bunun için de bu ceviz projesi iyi bir projedir” ifadelerini kullandı.
İlk olarak kendilerine belirli hedefler konulması gerektiğini açıklayan Gülşen, şöyle konuştu: 

“Kendimize en uygun çeşitleri belirlemeliyiz. Önümüzdeki 5 yılda bu 100-150 bin aralığında olan ağaç sayımızı 500 bine çıkartmalıyız. Böyle bir hedefimiz olsun. Talep var, köylülerimizin de bunu çok önemsemesi lazım. Bu angarya bir iş değildir. 200 dönüm yere yaklaşık 8 bin ila 10 bin arasında ağaç dikiliyor. Bu köyde yaşayan 15-20 hane var. Yani 2 bin ağaç bile olsa hane başına 100 ağaç falan düşüyor. Buda iyi bir gelir yapıyor. Önemli olan köylülerimizin gelirlerini artırmamız. Bizim meselemiz, bu memleketin insanlarının hayat seviyesini daha iyiye nasıl taşıyabiliriz. Bu hemen bugünden yarına olacak bir şey değil ama 3-5 sene sonra bizim köylümüzün gelirlerini artırmak adına çok önemsediğim bir projedir.”

“BU KONUYA GEREKEN HASSASİYET GÖSTERİLSİN”

Ceviz yetiştirmek için kendisinin de fidan talep ettiğini ve bununla orman köylüsüne örnek olmaya çalıştığını aktaran Gülşen, ceviz yetiştiriciliği konusunda gereken hassasiyetin gösterilmesini isteyerek, şunları kaydetti: 

“Boş duran bir sürü arazimiz var. Bizim arazimiz müsait, her sene gelir alabileceğimiz ağaç türleri var. Biz ceviz üzerinde duruyoruz ama başka çeşitlerde dikilebilir. Muhtarlarımız bize yardımcı olsun arazileri belirleyelim ve hemen işe koyulalım. 5-10 yıl sonra Türkiye’de ceviz denince akla gelen illerden olmayı hedefleyelim. Çünkü bu potansiyelimiz var. Bu potansiyeli hayata geçirebilmek için bürokrasinin iyi çalışması, muhtarlarımızın ve halkımızın da iyi yardımcı olması lazım.”

Gülşen, konuşmasına şöyle devam etti: 
“Köy tüzel kişiliğine verilen bu ormanlardan bir para talebi olmayacak. Köy muhtarlarından böyle bir para talebi yok. Önümüzdeki 5-10 yıl içinde Türkiye’nin bir numarası olmalıyız. Bu potansiyelimiz var. Aslında 5 milyon ağaç dikebilecek yerimiz var bizim. Bu imkandan Kastamonulularımız istifade esin. Sadece merkezde değil, ilçelerde de bunun çalışması yapılacak. Siz, bize yeter ki yer gösterin devletin imkanları köylülerimizin emrindedir”

EN ÖNEMLİ VERİM KAYNAĞI ‘CEVİZ’

Türkiye’de 21 milyon orman köylüsünün bulunduğunu belirten Kastamonu Orman Bölge Müdürü Ali Şahin ise, “Bakanlığımız bu insanların aynı şekilde köyünde yaşamasını istiyor. Bu yüzden bu 21 milyon orman köylüsünün köylerinde yaşayabilmesi için gelir düzeyleri arttırılması gerekiyor. Bu bağlamda buradaki köylülere gelir getirici ağaçlar ile ağaçlandırma yapıyoruz. Bu köylülerimizi destekleyelim, köylümüzün bulunduğu yerde kalkınmasını sağlayalım. Bu yüzden bunlardan da en önemli ağaç türü ceviz oluyor. Özellikle ilkbaharda dondan etkilenmeyecek, ağaç türlerinden seçtiğimiz 2 ton cevizi fidanlıkta ektik. Bundan 80 bin adet fidan hedefliyoruz. 80 bin adet fidanı Kastamonu’da köylülerimizle birlikte toprakla buluşturacağız. Bunu biz, devlet olarak siz ise millet olarak devlet-millet ilişkisi içerisinde inşallah toprakla buluşturacağız. Biz, bakanlığımızla birlikte Kastamonu’da orman köylüsünün gelirini arttırmak için çalışacağız. Özellikle kullanılmayan arazilerde su varsa bu kullanılmayan arazilerin muhtarlığımız tarafından tespit edilip bizlere bildirilmesini istiyoruz. Terk edilmiş bu arazileri bizlerin teknik ekibi gidip inceleme yaparak ceviz yetiştiriciliğine uygun olup olmadığını kararlaştıralım. Bakanlığımız, hane başı 30 ila 50 adet arasında fidan dikilmesini istiyor. Bu dikilen cevizleri 3 yıl boyunca köylülerde sizlere yardımcı olsun bu fidanların bakımını birlikte yapın, ondan sonra bu hanelere kura usulüyle bu ceviz ağaçlarını taksim edin diyor” diye konuştu.

KASTAMONU’DA HER YERDE CEVİZ YETİŞTİRİLİYOR

Ceviz denince Kastamonu’nun akla gelmese bile gelmesi için çalışma başlattıklarını aktaran Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Yaman, “Kastamonu’ya baktığımızda 0 rakımdan 2 bin rakıma kadar yerleşim yerleri bulunuyor. Ceviz’in olmazsa olmazlarından birisi ilkbahar genç tohumlarına karşı ceviz duyarlı olduğundan buna uygun yörenin tespit edilmesidir. Kastamonu’da TÜİK verilerine göre, ceviz üretiminin en az olduğu yerler Devrekani, Ağlı ve Seydiler ilçesidir. Bunların haricinde diğer tüm ilçelerimizde merkezde dahil olmak üzere ceviz yetiştiriliyor. Bizde tarımda herhangi bir bitki olur olmaz diye baktığımızda ilk önce yöreyi inceliyoruz. Eğer yöremizde bu bitki yetişiyorsa herhangi bir sorunda yoksa işimiz çok kolay oluyor. Değilse sebeplerini araştırıyoruz, bu sebeplere göre sorunu bulmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından toplantıya katılan köy muhtarlarına ceviz konusunda şube müdürleri tarafından detaylı bilgiler verildi. Ayrıca muhtarların soruları cevaplandırıldı. Toplantı sonrasında ise, muhtarlara ceviz fidanı dağıtıldı.