Kastamonu'da Adli Yıl, törenle açıldı

Kastamonu Cumhuriyet Başsavcı vekili Uğur Özcan "Adaletin tecelli edeceği bir adli yıl olmasını diliyorum" dedi.

  • 2620
Kastamonu'da Adli Yıl, törenle açıldı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kastamonu Adliyesi bahçesinde adli yılın açılışı dolayısıyla düzenlenen tören, Cumhuriyet Başsavcılığı ve Baro Başkanlığının Atatürk Anıtına çelenk sunması ile başladı.

Yeni adli yılın tüm yargı çalışanlarına hayırlı olmasını dileyen Cumhuriyet Başsavcı vekili Uğur Özcan; Tüm meslektaşlarının, avukatların ve adliye personelinin Kurban Bayramlarını kutlayarak, yeni adli yılın adaletin tecelli edeceği bir yıl olması temennisinde bulundu.

"Adaletin tatili olmaz"

Yılın her gününde adalete ihtiyaç duyulacağı ve adalet teşkilatınında yılın her gününde hizmete devam edeceğini vurgulayan Kastamonu Baro Başkanı Av. Mehmet Çiftçi; "Bizler yani hakim, savcı ve avukatlarımız, adliye ve baro personelimizle birlikte yılın 365 günü adaleti gerçekleştirmek üzere çaba göstermekteyiz. Bu yönüyle sembolik bir nitelik taşıyan 2017-2018 adli yılını açmaktayız. Ülkemize, halkımıza ve hukuk camiasına hayırlar getirmesini diliyorum.”

İç hukuk normlarının evrensel hukuk kurallarına uygun olarak düzenlenmesi gerektiğini dile getiren Çiftçi; “Bu durum millet ile devlet arasındaki bağı kuvvetlendirir, milletin adalete inancını ve güvenini artırır. Ülke içerisinde huzur ve mutluluğu getirir. Başka ülkelerden gelecek olan yatırımcıya güven duygusu verir. Refahın artmasını sağlar. İç hukuk normlarını uygulayacak olan hakim, savcı ve avukatların, nitelikli bir şekilde yetiştirilmeleri ve adil bir şekilde mesleğe kazandırılmaları son derece önemlidir. En kötü kanun iyi bir uygulayıcı elinde çok iyi olabiliyorken, çok iyi bir kanun kötü bir uygulayıcı elinde kötü bir kanun olabilmektedir.”

Son dönemde ülkemizde yaşanan süreç sonrası, hakim ve savcı kadrosunun yaklaşık üçte birinin meslekten ihraç edildiğini söyleyen Çiftçi; “Aynı döneme denk gelen Bölge Adliye Mahkemelerinin faaliyete geçmesi nedeniyle çok ciddi manada hakim savcı açığı meydana geldi. Bu açık devletimiz tarafından hızla doldurulmaya çalışılmaktadır. Bu açığın çok hızlı doldurulması tabi ki çok elzemdir. Bu çalışma yapılırken, nitelik ve liyakate son derece önem verilmesi gerekmektedir. Aksi halde yaşanan sürecin farklı bir şekilde tezahürü kaçınılmaz olur.”

“Hiçbir şey olmazsam avukat olurum”

Sayıları tam olarak bilinmekte zorluk çekilen hukuk fakültelerinden mezun olanların “hiçbir şey olamazsam avukat olurum” anlayışının mutlaka önüne geçilmesi gerektiğini dile getiren Baro Başkanı Çiftçi; “Yeni yapılacak olan kanun çalışmasına mutlaka barolar dahil edilmeli, görüşleri alınmalı ve kanun hazırlanırken de, işin mutfağında olan baroların görüşlerine kanunda yer verilmelidir. Yeni çıkacak bu kanunda umuyor ve temenni ediyoruz ki; avukatlık mesleğine giriş sınavla ve kotalı hale getirilecektir.” 

İç hukuk normlarının evrensel kurallara uygunluğundan uzaklaşılması ve uygulayıcı hataları sonrası adalete güvende ciddi bir gerilemenin yaşandığını söyleyen Çiftçi; “Adaletin her geçen gün daha kolay ve hızlı erişilebildiği, adliyelere güvenin ilk sıraya yükseldiği bir ülke olmamız dileği ile yeni adli yılın hayırlar getirmesini diliyorum.”

Konuşmaların ardından çelenk sunma töreni sona erdi. Çelenk sunma törenine, Cumhuriyet Başsavcı Vekili Uğur Özcan, Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi Adalet Komisyonu Başkanı'nı temsilen asil üye Emel Afan Ünel, İdare Mahkemesi Başkanı Hakan Yumuşak, Baro Başkanı Mehmet Çiftçi, hakimler, savcılar, avukatlar ve adliye personeli katıldı.

Öğleden sonra düzenlenen programa; AK Parti Kastamonu Milletvekili Hakkı Köylü, Belediye Başkan vekili Eşref Can, Cumhuriyet Başsavcı Vekili Uğur Özcan, Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi Adalet Komisyonu Başkanı'nı temsilen asil üye Emel Afan Ünel, İdare Mahkemesi Başkanı Hakan Yumuşak, Baro Başkanı Mehmet Çiftçi, İl Emniyet Müdürü Metin Turgay Karabulak hakimler, savcılar, avukatlar ve adliye personeli katıldı.

Tören, yapılan ikramla sona erdi.

Haber Merkezi