Kastamonu'da Toki Kura Çekimi

Kastamonu İli Sosyal Konut Projesi kapsamında Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından Mehmet Akif Ersoy Mahallesi'nde yapılan 135 konutun hak sahipleri, düzenlenen kurayla belirlendi.

  • 853
Kastamonu'da Toki Kura Çekimi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Vali Şehmus Günaydın, Kastamonu Halk Eğitim Merkezinde düzenlenen kura çekiminde yaptığı konuşmada, yoksul ailelerin ev sahibi olmalarından dolayı mutluluk duyduğunu belirterek, gerçekten çok hayırlı işlere hizmet ettiklerini söyledi.

Sosyal devlet anlayışıyla, toplumda ihtiyaç sahibi vatandaşların ihtiyaçlarını karşılama noktasında son derece mesafeler kat ettiklerini söyleyen Vali Günaydın, “Birçok vatandaşımızı çok cüzi paralarla ev sahibi yaptığımız gibi, bu sosyal projeler içerisinde de önemli sorunların giderilmesine vesile olduk. Sosyal devlet olarak, her zaman ihtiyaç sahibi vatandaşlarımızın yanında olduğumuzu da buradan belirtmek isterim. 135 konutu teslim ettiğimiz hak sahiplerine daha önceki tecrübelerimizden de yola çıkarak bazı sıkıntılar yaşamamanınız için iyi bir yönetim oluşturmanızı tavsiye ediyoruz. İyi bir işbirliği ve iyi bir komşuluk oluşturduğumuz zaman daha önceden yaşanılan sıkıntıların tekrar etmeyeceğini umut ediyoruz. Bunları yaptığımız zaman daha mutlu ve daha huzurlu bir ortamda yaşamış olacaksınız” dedi.

Bireysel ısınma sorununa önümüzdeki hafta içerisinde projelendirilmesine hemen başlayacaklarına dikkat çeken Vali Günaydın, “Projesi tamamlanınca da TOKİ’ye göndereceğiz. Bu konudaki gerekli kaynağı aldığımız zamanda, bireysel ısınma sorunumuzu da çözmüş olacağız. Konutları, hak sahiplerine teslim ettikten sonra yasal olmayan devir işlemlerine giriliyor. Lütfen böyle bir devir işlemine girmeyelim. İhtiyaç sahibi vatandaşımız, ihtiyaç sahibi olduğu için bu konutlara sahip oluyor. Bu yüzden bu konutlardan hak sahipleri oturmak zorunda. Başkası oturamaz. İlk 7 ay geri ödemesiz ayda 130 TL karşılığında tam 22,5 yıl sonra konut sahibi olacaksınız. Hak sahipleri, sadece ve sadece devlete ödeyeceği toplam para 35 bin TL tutuyor. Bu yüzden, bu yapılan hizmetin ne kadar önemli olduğunun farkında olun” diye konuştu.

Toplu Konut İdaresi sayesinde hem Kastamonu’da hem de Türkiye genelinde çok fazla konutun inşaat edildiğini ifade eden AK Parti Kastamonu Milletvekili Mustafa Gökhan Gülşen, “2009 yılından itibaren Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Toplu Konut İdaresi arasında 100 bin konutluk bir protokol imzalandı. Bunun ilk örneğini Kastamonu’da il merkezinde yaptık. Ardından Araç ilçemizde ve yine Kastamonu’da yapıyoruz. Konutlarımız 1+1 ve 2+1 şeklindedir. Şimdiye kadar 25 bin adet konutun teslimi yapıldı, 20 bin adette konutun inşasına başlandı. Bu önemli bir dönüşüm ve gelişimdir. 2002 yılından öncesinde bırakın dar gelirli vatandaşlarımızı, tek maaşlı memurlarımız bile konut sahibi olamıyordu. Hamdolsun bugün, dar gelirli vatandaşlarımızı bile konut sahibi olmaya başladı. Türkiye’de sağlıkta, ulaşımda, eğitimde çok güzel gelişmeler sağlandı. Yapılan dönüşüm ve gelişmelerden 7’den 70’e çok fazla insanımız yararlandı. Eğer yaşlılarımızı bakıma muhtaçsa bakım aylığı alıyor. Türkiye’de 7’den 70’ine herkesin istifade ettiği bir değişim ve dönüşüm var. Türkiye Cumhuriyetinin hükümeti, sosyal devlet anlayışını vatandaşlarına oluşturdu. Eğer kaynaklar ehil ellerde değerlendirilirse, gerçekten önemli işler bu ülkede başarılabiliniyor. Biz, son 13 yıldır bunu ülkemizin insanlarına ispat ettik. Çok şükür Türkiye, birçok ülkenin model aldığı bir konuma gelmiştir” şeklinde konuştu.

TOKİ konutlarının 9 milyon 650 bin TL civarında bir maliyetinin bulunduğunu aktaran Gülşen, “Bunu 135’e böldüğümüzde her bir konutun maliyeti 70 bin TL civarında oluyor. Ama 270 ay boyunca faizsiz bir şekilde sabit bir fiyatla gelecek paranın tamamı 35 bin TL tutuyor. Alınan konutlar fiyatının 3’te birine alınıyor. Ortaya çıkan aradaki fark bu ülkenin kaynaklarından dar gelirli vatandaşlarımıza aktarılıyor. Bu konutların ısınmasını bireysel hale çevrilmesi için önümüzdeki günlerde proje hazırlanacak ve ısınmayla ilgili sorunlarda ortadan kalkmış olacak. Hayal bile edilemeyen bu konutların sizler için hayırlı olmasını temenni ediyoruz. Bizim, sosyal projelerimiz yine devam edecek” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından kura çekimi gerçekleştirildi. İlk kura çekimini Vali Günaydın yaptı. Kura çekimi yapan ihtiyaç sahibi aileler, konut sahibi olmanın mutluluğunu gözyaşlarını tutamayarak yaşadı.

Noter huzurunda yapılan kura çekimi sonunda 1+1 ve 2+1 dairelerin hak sahipleri belirlendi.

VEDAT YUNUS İKİZOĞLU (İHA)