KEAH'ta çalışan kalbe bypass

Kastamonu Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde (KEAH) hastanın çalışan kalbi durdurulmadan bypass ameliyatı yapıldı.

  • 4841
KEAH'ta çalışan kalbe bypass

Aort damarı ileri derecede kireçli olduğu için normalde kalbin durdurularak yapılması gereken açık kalp ameliyatı, bu kez 78 yaşındaki kalp hastasına, çalışan kalbi durdurulmadan açık kalp ameliyatı şeklinde yapıldı.

Nasrullah Gazetesi'nin haberine göre, Kastamonu Eğitim ve Araştırma Hastanesi (KEAH) Kalp Damar Cerrahi doktorları tarafından, normalde ileri merkezlerde nadiren uygulanan çalışan kalbe, Kalp Damar Cerrahi Uzmanı Eğitim Görevlisi Op. Dr. Burak Tamtekin ve ekibi tarafından ilimizde ilk kez yapılan başarılı operasyonla ilgili bilgi veren Tamtekin şunları söyledi:

"İleri merkezlerde nadiren uygulanan çalışan kalbe açık kalp ameliyatını Kastamonu’da ilk kez 78 yaşındaki hastamıza yaptık. Neden ve nasıl sorusuna gelecek olursak, hastamızın aort damarı ileri derecede kireçli olduğu için bu tekniği seçtik. Hastanemizde ilk olarak çalışan kalbe bypass tekniğini uygulayarak yaptık. Normal de ileri merkezlerde nadiren uygulanan bu tekniği biz 78 yaşındaki hastamıza uyguladık. İleri derecede aort damarının kireçli olması kalbin durdurularak yapılacak bir açık kalp ameliyatının çok riskli olacağını düşündük ve kalbi durdurmadan bypass ameliyatını başarılı bir şekilde yapmış olduk. Böylelikle Kastamonu Eğitim ve Araştırma Hastanemizde çalışan kalbe bypass ameliyatı da ilk kez yapılmış oldu. Hastamız sağlığına kavuşarak hiçbir sıkıntı yaşamadan taburcu edildi.

Kalp Damar Cerrahi Ünitesi olarak kalp operasyonlarında her daim ünitemizi destekleyen Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Güler, Kastamonu Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Zafer Ergül ve İl Sağlık Müdürlüğümüze Kalp Damar Cerrahi Ünitesi olarak gönülden teşekkürlerimizi sunuyoruz" dedi.