Kış Şartlarında Verimli ve Güvenli Sürüş Teknikleri

Kış mevsiminde hava şartları yağmur, kar ve sis yollarda birçok risk faktörünü artırmaktadır.

  • 592
Kış Şartlarında Verimli ve Güvenli Sürüş Teknikleri
TAKİP ET Google News ile Takip Et


Günümüzde, özellikle büyük şehirlerde hemen her evinin önünde park etmiş bir otomobil var. Toplu taşıma yoğun olarak kullanılsa da hala çok sayıda insanın tercihi, trafiğe kendi otomobilleriyle çıkmak. Hal böyle olunca yakıt ve bakım masrafları da aile bütçesini zorlayan bir duruma gelebiliyor. Peki, özellikle kış mevsiminde araçlarımızı nasıl daha verimli kullanabiliriz? Hem ülke ekonomisi hem de ailemizin ekonomisi için otomobilimizi kullanırken nelere dikkat etmeliyiz? Ülkemizde ulaştırma sektöründe, verimlilik sağlayıcı çalışmaların ortaya koyulması ve bu alanda tüketilen enerji miktarının düşürülmesi konularında çalışma yapan “Enerji Verimliliği Derneği”nin Projelerinden Enerji Verimli Ulaşım’ın sevilen yüzü, otomobil yarışçısı Ethem Genim’den kış mevsiminde otomobillerimizi nasıl verimli kullanabileceğimiz ve güvenli sürüş teknikleri konularında bilgi aldık.

Kış mevsiminde hava şartları; yağmur, kar ve sis yollarda birçok risk faktörünü artırmaktadır.
Sürücülerin kış aylarında diğer mevsimlere göre daha dikkatli ve bilinçli araç kullanmaları, sürüş verimliliğini artıracak, kazaların ve can kayıplarının azalmasına katkı sağlayacaktır. 

Kalkış ve hızlanma: 
İlk çalıştırmada gaza basmaya gerek yoktur. Vites boşa alınmalı ve debriyaja basılmamalıdır. Çünkü bu sırada debriyaj, basınçlı yağ ile yağlanmadığından aşınma fazla olur. 

Yeni nesil araçlarda araç park halinde iken motoru ısıtmaya gerek yoktur. İlk çalıştırmadan sonra sürücü yumuşak bir şekilde hareket etmelidir. Yumuşak sürüş motoru çok daha çabuk bir şekilde istenen ısıya getirir. Park halinde iken motorun ısıtılması ortadan kalktığı için yakıt ve zaman tasarrufu sağlanmış olur.

Doğru vites değişimi verimli sürüşün en temel bölümüdür. Vites değişimi öyle bir yapılmalıdır ki motor yeni vites ile başa çıkabilmelidir. Trafikte bunun anlamı; 
Dizellerde 1500-2000 devir arası, benzinlilerde 2000-2500 devir arası vitesinizi değiştirin. Bunun yanı sıra;
En üst vitese yumuşak ve seri bir şekilde ulaşılmalıdır.
Yeni nesil şanzımanlar yağ pompası ile yağlanır. Vites boş konumda iken pompa yağlamayı yetiştirememekte ve şanzımanda ilave aşınmalar olmaktadır.
Üst bagajınızı kullanmıyorsanız sökün. Kış aylarında kayak malzemeleri, taşıma aparatları kullanılmadığında sökülmelidir.
Üst bagaj araçların aerodinamik etkinliğini olumsuz etkiler. Sürtünmeye neden olarak yakıt tasarrufunu azaltır.
Kış şartlarında olabildiğince yoğun trafikten kaçınmak gerekir. Çünkü yoğun trafikte dur-kalk çok olacaktır. Fren ve debriyaj kullanımı artacaktır. Bu ise yakıt tüketimini ciddi şekilde artırmanın ötesinde, fren balataların, disklerin ve lastiklerin de aşırı yıpranmasına neden olacaktır. Alternatif güzergâhlar var ise, yolu biraz uzatmak pahasına tercih edilmelidir. Hem aracı akar halde tutacaktır, hem de daha güvenli bir sürüş sağlar. Karlı havalarda mümkün olduğu kadar toplu taşıma araçları ile seyahat edin aracınızı kullanmayın.

Yola Çıkmadan Önce Hazırlık Yapın!

Kış aylarında araçların güvenli bir şekilde yola çıkması için öneriler:
Aracınıza mutlaka kış lastiği taktırın ve aracın bakımını yaptırın.
Kış aylarında yolda kalmamak için akü kontrolü mutlaka yapılmalıdır. 
Radyatör sistemindeki suyun donmaması için antifriz kullanılmalıdır. Antifriz, kışın soğutma sisteminin donmasını önler.
Soğuk ve yağışlı havalarda görüşün net olması ve görüş kalitesinin azalmaması için sileceklerinizin yeni olması önemlidir.
Silecek suyunuzun, cam yıkama sistemini sıfır dereceye kadar donmaktan koruyan alkol içermeyen uygun bir cam silecek sıvısı olmasına dikkat edilmelidir.
Bununla birlikte; Olumsuz hava koşullarında sürüş güvenliği açısından yapılması gereken hız limitlerinin altına inmek ve takip mesafesini artırmaktır. Temel kural pedallara ve direksiyona oldukça yumuşak davranmaktır. Kısa farlar sürüş esnasında sürekli açık tutulmalıdır.       Ayrıca, yağışlı havalarda yayaların daha yavaş hareket edeceklerini dikkate alarak, sürüş hızının düşürülmesiyle onların güvenlikleri de sağlanabilecektir.

Çocuklarınızın güvenliğinden emin olun!
Yola çıkmadan önce çocukların güvenliğini veya çocuk koltuklarının uygun şekilde yerleştirip yerleştirilmediğini iki kez kontrol edin.
Çocuğunuzun, her seyahat esnasında güvenli bir şekilde bağlanmış olmasının ne kadar önemli olduğunu anlamasına yardımcı olun.
Siz araba kullanırken onların bunu yapmayacaklarından emin olamayacağınız için, çocuğunuza, emniyet kemerini açıp kapatmayı mümkün olduğunca geç öğretin.

Yolculuğa çıkarken:
Yolculuğa iyi dinlenmiş olarak başlayın! Yola çıkmadan önceki gece uykunuzu iyi alın.
Vücudunuzun uyanık ve aktif olmaya alıştığı bir saatte yola çıkın.
Yola çıkmadan önce alkol almayın.
Uykunuzu getiren ilaçlar almaktan kaçının.
Yoğun trafiğin olduğu çıkış saatlerinden kaçının.
Düzenli molalar verin. Yorgunluk hissettiğinizde hemen dinlenin.

Bir arıza durumunda:
Otoyol kenarlarındaki acil durak yerine gidin ve mümkün olduğunca sağa doğru park edin. Dörtlü flâşörlerinizi yakın.
Sağ kapı tarafından araçtan çıkın ve yolcuların tamamının aynı şeyi yaptığından emin olun.
Yolcuların hepsinin yansıtıcı yelek giymesini sağlayın.
Yolcuların akan trafikten uzak olmasını sağlayın.
Çocuklarınızı kontrol altında tutun! Mümkünse bir bariyerin arkasında bekleyin.