KKYDP'den 13 Projeye Hibe Desteği

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Yaman, KKYDP projeleri adı altında bu yıl kendilerine başvuruda bulunan 13 projeye toplam 90 bin TL hibe desteğinde bulunduklarını söyledi.

  • 746
KKYDP'den 13 Projeye Hibe Desteği
TAKİP ET Google News ile Takip Et


Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı (KKYDP) kapsamında Kastamonu’dan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğüne bu yıl 13 proje başvuruda bulundu. Proje bedeli 182 bin TL olan Bireysel Sulama Makine ve Ekipman Alımlarının Desteklenmesi adı altında sunulan projelere toplam 90 bin TL hibe desteği sağlandı.

Projeleri kabul edilen çiftçiler ile İl Müdürü Osman Yaman, İl Müdürlüğü binasında protokol imzaladı. Törende konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Yaman, Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı (KKYDP) çerçevesinde olan Bireysel Sulama Makine ve Ekipmanlarının Desteklenmesinin, tarımsal faaliyetler için geliştirilen modern basınçlı bireysel sulama makine ve ekipmanının üreticiler tarafından kullanımının yaygınlaştırılarak, daha kaliteli ve pazar isteklerine uygun üretim yapılmasını sağlamak, iş gücünü azaltmak ve üretim maliyetlerini düşürerek üreticilerin gelir düzeyinin yükseltilmesi amacıyla yapıldığını belirterek, “Bakanlığımız tarafından Bireysel Sulama Makine ve Ekipman Alımlarının Desteklenmesi 2007 yılında başlamıştır. 2007-2014 yılları arasında toplam 31 projeye 269 bin TL hibe desteği sağladık” dedi.

2015 yılında Bireysel Sulama Makine Ekipman desteklemeleri için 13 projenin başvuruda bulunduğunu söyleyen İl Müdürü Yaman, tüm başvuruların Bakanlık tarafından kabul edildiğini kaydetti.

Tarla İçi Yağmurlama Sulama Sistemleri için 6 başvurunun yapıldığını belirten Yaman, “Buna karşılık hibe desteği 54 bin 156 TL’dir. Tarla İçi Damla Sulama Sistemleri için 6 başvuru yapılmış olup, ödenecek olan hibe desteği 26 bin 343 TL’dir. Tarla İçi Mikro Yağmurlama Sulama Sistemleri için 1 başvuru yapılmış olup, ödenecek olan hibe tutarı 10 bin TL’dir. Toplam 180 bin 145 TL olan proje tutarı için 90 bin 572 TL hibe desteği ödemesi yapılmıştır” diye konuştu.

Kastamonu’dan gelen proje sayısının çok az olduğunu söyleyen Osman Yaman, “Kastamonu’da merkez dahil 20 tane ilçe bulunuyor. Her ilçeden 4-5 tane proje gelseydi 100 tane proje olurdu. Ama 2015 yılında sadece 13 tane proje geldi. Bizim, mahalle sayımıza, ilçe sayımıza göre gelen proje sayısı çok az oluyor. Basınç Sulama Sisteminden faydalanırsak az su ile çok yer sularız. Sulama işçiliğimiz olmaz. Bitki besleme ile gübre atımını yaparız, başka bir uğraşımız olmaz” şeklinde konuştu.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından projeleri anlatmak ve yaygınlaştırmak için çaba sarf ettiklerini ifade eden Yaman, “Demek ki, yeterince anlatamadık herhalde, çünkü az proje başvurusu gelmiş. Önce bu projelerin faydalarını anlatacağız ve sizlerinde yaptıklarını bu arkadaşlara örnek göstereceğiz” ifadelerini kullandı.

“Su hayattır, boşa giden su milli servettir” diyen Yaman, şunları söyledi: “Çünkü suyun, bir daha geri dönüşü yoktur. Maalesef biz, zamanında gereken yatırımları alamamışız. İnşallah yakın bir zamanda Kırık Barajı’nın da yapılmasını bekliyoruz. Bizlerde, Bakanlık ve İl Müdürlüğü olarak Kırık Barajını gidip Kalkınma Bakanlığında saatlerce faydalarını anlattık ve savunduk. Kırık Barajı, şu anda faaliyete geçti. Kırık Barajı konusunda güzel bir haber bekliyoruz. Zaten Kırık Barajı, Ilgaz Tüneli’yle birlikte planlandı”

Kastamonu’nun ceviz konusunda Türkiye’de ilk 4’te yer aldığını aktaran Yaman, şunları kaydetti: “Şu anda ceviz konusunda 14’üncü sırada yer alıyoruz. Çünkü zamanında cevizin kerestesi iyi para etti ve çiftçiler sattı. Bu satılanların yerine ise, yeniden cevizler dikilmedi. Ama inşallah bunları dikeceğiz. Bu yıl sizin gayretlerinizle 62 bin adet ceviz fidanını toprakla buluşturduk. Bunun yanı sıra Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü de ayrıca çalışmalar yaptı. Hedefimiz, 100 bin ceviz fidanını toprakla buluşturmak. Son baharda yine projeler yapıyoruz. Ceviz fidanı dikmeye gayret edeceğiz. Tabii dikmek yetmiyor, bakmamızda gerekiyor. Bakarsak bağ olur, bakmazsak dağ olur. Çok dikmek yerine az dikelim bu cevizlerde ağaç olsun. Ne kadar çok bakarsak o kadarda fazla verim alırız. Cevize bakmaksak, o da bize bakmaz. Cevize yaklaşık 4-5 yıl boyunca bak, ondan sonra kendi haline bak o zaten kendiliğinden verimli hale gelir”

Türkiye’de ve dünyada ceviz stokunun olmadığını belirten Yaman, şöyle devam etti: “Çünkü ceviz, tüketime yetmiyor. Biz, cevizin üretimdeki sorunun halledebilirsek, pazarlamada zaten sorunumuz yok. Yani cevizin pazarı da alıcısı da fazla, elimizde kalır diye korkmayın. Kastamonu’da hayvancılık gelişti. Hayvancılıkta çok iyi bir durumdayız.  Et fiyatları ve süt fiyatları çok güzel bir durumda. Biz, meralarımızı ıslah ediyoruz, otlarımız artıyor. Bazı yerlerde hayvan sayısı az olduğu için otlarımız kalıyor”

VEDAT YUNUS İKİZOĞLU (İHA)