Kopenhag'dan Pompeius Portresinin Kopyası Geldi

Taşköprü'nün sınırları içerisinde kalan Pompeiopolis antik kentini MÖ 64/63 yılında kuran Romalı General Pompeius'un (Pompeius Magnus-'Büyük Pompeius') mermer portresinin alçı mulajı Danimarkalı bir delegasyon tarafından ilçeye getirildi ve Pompeiopolis Tanıtım Merkezi/Depo Müzesi Teşhir Salonu'na yerleştirildi.

  • 463
Kopenhag'dan Pompeius Portresinin Kopyası Geldi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Pompeiopolis’in tarihini canlandırmak ve tanıtım merkezini zenginleştirmek için Pompeius mermer portresinin kopyası geçtiğimiz aylarda Kopenhang Glypthotek Müzesinden Taşköprü Belediyesi tarafından talep edilmişti. Buna istinaden Güney Danimarka Üniversitesi’nden Prof. Dr. Tönnes Bekker-Nielsen Başkanlığında bir delegasyon, Marit Bekker Nielsen ve Vera Sauer, Taşköprü‘yü ziyaret ederek Pompeius portresi mulajını Belediye Başkanı Hüseyin Arslan’a teslim ettiler.

İlk olarak Arslan’ı makamında ziyaret eden Danimarkalı heyet daha sonra Arslan ile birlikte Pompeiopolis Antik Kenti’nde bulunan Depo Müzesi’ne konularak teşhir edilmeye başlandı. Taşköprü Belediye Başkanı Hüseyin Arslan, ülkemizde ve özellikle Karadeniz Bölgesi’nde en önemli kazılardan bir konumundaki Pompeiopolis Antik Kenti’nde kazı çalışmalarının oldukça iyi bir şekilde seyrettiğini belirterek antik kentin kurucusu Pompeius Magnus’un Danimarka’nın Glyptothek Müzesi’nde yer alan mermer portresinin alçı mulajını Danimarkalı heyet tarafından kendilerine hediye edilmesinden memnuniyet duyduklarını söyleyerek Danimarkalı heyete teşekkürlerini sundu.

Pompeiopolis Antik Kenti Kazı Başkanı ve Kastamonu Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Latife Summerer’de “Bu mermer baş, Roma’da 1885 yılında Porta Pia’daki Licinian mezarında bulundu ve o zamanlar Kopenhag’da Glyptothek Müzesini kuran, varlıklı ve sanat sever Jacob Christian Jacobson (Carsberg FirmasInın sahibi) tarafından 1887 yılında satın alınıp Kopenhag’a getirildi. Pompeius’a ait günümüze kalan portrelerin içinde en kaliteli olan bu mermer baş, arkeologların görüşlerine göre Pompeius’un devrine ait bronz bir heykelin MS. 2. yüzyılda yapılmış bir mermer kopyası. Bu heykelin günümüze kalmayan bronz orjinalinin Roma’daki Pompeius tiyatrosunda dikili durduğu tahmin ediliyor. Bugüne kadar Pompeiopolis’de yapılan kazılarda kent kurucusu Pompeius’a ait hiç bir belge ele geçirilemedi. Ancak ilerki yıllarda böyle buluntulara rastlamak mümkün” dedi.

VEDAT YUNUS İKİZOĞLU (İHA)