Koronavirüse karşı bağışıklığı güçlendirmenin püf noktaları

Çankırı Özel Karatekin Hastanesi Diyetisyeni Büşra Yurt, bağışıklık sistemini güçlendiren beslenme önerileri hakkında bilgi verdi.

  • 1505
Koronavirüse karşı bağışıklığı güçlendirmenin püf noktaları
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Diyetisyen Büşra Yurt; "Bugünlerde tüm dünya Dünya Sağlık Örgütünün pandemi yani salgın hastalık olarak ilan ettiği koronovirüs ile mücadele etmektedir. Stresin bağışıklığı baskıladığı ve bizi güçsüzleştirdiği bilinen bir gerçektir. Bizler panik ve stres yapmadan bilinçli davranmalı, gerekli önlemlere uymalı ve bağışıklığımızı güçlendirici davranışlarda bulunmalıyız. Bu noktada düzenli uyku, doğru-yeterli besin tercihleriyle sağlıklı beslenme anahtar rol oynamaktadır" dedi.

Dikkat edilmesi gereken püf noktaları açıklayan Yurt, şunları kaydetti;

"*En temel koruyucularımızdan olan C vitamini suda eriyen ve depolanamayan bir vitamin olduğundan günlük alınması gerekir.

*Beslenme rutinimizi limon, portakal, mandalina, kivi gibi C vitamince zengin besinlerle desteklemeliyiz.

*Bağışıklık sisteminin düzenlenmesinde önemli rol oynayan bir diğer vitamin en iyi ve doğal kaynağı güneş olan D vitaminidir.

*Besinsel kaynakları sınırlı olduğu için eksikliğinin vitaminlerle takviye edilmesi önemlidir.

*B12 vitamin ihtiyacının karşılanması için kırmızı et, balık, süt ve yumurta besinler uygun miktarlarda tüketilmelidir.

*Badem, fındık gibi yağlı tohumlar bağışıklık sistemini destekleyen E vitamini içerdiğinden porsiyonlar aşırıya kaçmadan tüketilebilir. Bağırsak sağlığınızı güçlendirmek için yoğurt, kefir, sirke, turş (hipertansiyonu olan ve tuz kısıtlaması olanlar için uygun değil) gibi probiyotik içeriği yüksek besinler tüketilmelidir.

*Nitrik oksit dediğimiz biyolojik düzenleyicileri arttırmak için Pancar, kızılcık, mor lahana, turp, yaban mersinini ve koyu yeşil yapraklı bitkiler tüketilmelidir.

*Kurubaklagiller ile hem lifinizi hem de bitkisel proteininizi alıp bağırsağınızdaki probiyotik bakterilerinizi beslemeniz mümkündür. Soğan-sarımsak içerdiği sülfürlü bileşiklerle güçlü antibiyotik görevi görürler.

*Baharatlardan zerdeçal, zencefil (gebe, emzikli, herhangibir rahatsızlığı olan, ilaç kullanan, ameliyat öncesi bireyler hariç 1 çay kaşığı kadar) kırmızı pul biber, karabiber ve kekik kullanarak koruma kalkanı oluşturabilirsiniz.

*Bol su tüketimini gözden kaçırmamak gerekir.

Bunların yanında düzenli ve yeterli uykunuzu, evde yapabileceğiniz egzersizlerinizi ihmal etmeyiniz.

Tedbirlerimizi alıp, yetkililere kulak verip, mecbur kalmadıkça evden çıkmayarak elimizden geleni hep birlikte yapacağız.

Sağlıklı daha güzel günlere."