Koşucular için ilk yardım önerileri!

Burkulmadan yaralanmaya…

  • 615
Koşucular için ilk yardım önerileri!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Koşmak günümüzde gittikçe yaygınlaşan bir spor. Uzmanların hareketsizliğin yarattığı sağlık sorunlarından kurtulmak için sık sık vurguladığı yürüyüş ve tempolu koşu, atletler içinse için tam bir tutku. Koşuyorlar, yarışıyorlar, üstelik bunu farklı coğrafyalarda ve iklim koşullarında da yapıyorlar. Ülkemizde de bu sporu sevenler için ‘mutlaka burada koşmalıyım’ dedirten türden farklı koşular düzenleniyor. İşte Tuz Gölü üzerinde koşmak, koşucuların rüyalarından birini daha gerçeğe dönüştürecek. Yaz mevsiminin en sıcak ayının son günlerinde düzenlenen (28-30 Temmuz) Garmin Runfire Salt Lake Ultra Trail’e katılan koşucular;  21 km’den 100 mile kadar farklı kategorilerde Tuz Gölü’nün muhteşem atmosferinde ter dökecekler. Farklı koşu organizasyonlarının yanı sıra Garmin Runfire Salt Lake Ultra Trail’in de sağlık sponsoru olan Acıbadem Mobil ise koşunun tüm aşamalarında  sporculara gerekli sağlık desteğini verecek. Spor yapmak, koşmak sağlığa ne kadar yararlıysa, beklenmeyen bazı durumlarda yeni sağlık sorunlarının habercisi de olabiliyor. Tuz gölünün üzerinde bambaşka bir atmosferde koşacak olan sporcuların sağlık sponsoru Acıbadem Mobil Sağlık’tan  Dr. Hazal Akgün  özellikle koşuya yeni başlayan ya da amatör atletler için çeşitli yaralanmalara karşı pratik olarak neler yapılabileceği konusunda bilgi verdi.

BURKULMA ve ZORLANMA
Düz olmayan bir yerde koşmak, ağrıya, şişmeye ve morarmaya neden olabilecek burkulmalara yol açabilir. 
Neler yapmalı?:  Etkilenen bölgeye buz tutun. Buz, bölgedeki kan akışını azaltarak yumuşak doku yaralanmalarında şişme, kanama ve sıvı toplanmasını azaltmaktadır.

SIVI KAYBI
Özellikle uzun koşular esnasında zaman kavramını kaybetmeniz ve sıvılarınızı düzenli olarak almayı unutmanız oldukça kolay olabilir. Vücut ağırlığınızın yüzde 1’i oranında su ve tuz kaybetmeniz baş ağrısı, baş dönmesi ve kramplar şeklinde ortaya çıkan susuzluk belirtileridir.
Ne Yapmalı?: Sıvı tüketin. İçme suyu kaybedilen sıvıların yerini alırken, izotonik sıvı takviyesi egzersizin neden olduğu tuz kaybını önlemek için en iyi seçenek olabilir.

KRAMP
Birçok koşucu aniden ortaya çıkan, sık sık alt bacak kaslarında ağrısız bir kramp hissiyle karşılaşır. 
Ne yapmalı?: Kası gerdirin. Kramp genellikle aşırı miktarda tuz ve sıvı kaybıyla ortaya çıkan, kimyasal atıkların birikmesi sebebiyle özellikle yoğun bir egzersiz veya koşu sırasında karşılaşılabilir. Kasları gerdirmek rahatlamaya ve atıkların kaslarda yok edilmesini hızlandırmaya yardımcı olur.

KANAMA
Özellikle kötü bir düşüş ciddi bir kanamaya neden olabilir. 
Ne yapmalı?: Kanayan bölgeye basınç uygulayın. Bir yaraya basınç uygularsanız, kan damarlarını sıkıştıracak  kan akışını engellemiş olacak ve kanın durmasına yardımcı olacaksınız.