KÜ'den 10 Milyon Liralık Yatırım

Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın, yaptıkları 10 milyon TL'lik yatırım sonrası Merkez Araştırma Laboratuarı'nın bölgeye hizmet edeceğini söyledi.

  • 572
KÜ'den 10 Milyon Liralık Yatırım
TAKİP ET Google News ile Takip Et


Rektör Aydın, Merkezi Araştırma Laboratuarı Uygulama ve Araştırma Merkezi binasını tanıttı. Bilimsel Araştırma Koordinatörlüğü tarafından bu yıl yapılan proje hakkında bilgiler veren Rektör Aydın, bina içinde bulunan bir cihazda saç telinden daha ince bir yere Başbakanın resminin konulduğunu söyledi. Saç telinin yirmide biri büyüklüğünde olan bir parçaya Başbakanın fotoğrafının koyulduğunu ifade eden Rektör Aydın, “Başbakanımız hiçbir yerde hediye kabul etmiyormuş. Bunu hediye olarak verdik. Nano teknoloji ile üretildiği için. Bu cihazın 7 ay önceki fiyatı 1.1 milyon TL. Bu Kastamonu’nun şuanda en gelişmiş en pahalı cihazı. Hem Kastamonulu sanayicilere hem de araştırmacılara ciddi bir hizmet veriyor” dedi.

Elektro mikroskopları içerisinde en üst elektro mikroskoplarından bir tanesine sahip olduklarını belirten Rektör Aydın, bu cihazdan daha iyisinin ancak bazı özelliklerin konularak yapılabileceğini söyledi. Şuanda fiyatının 1.3 milyon TL civarında olduğunu ifade eden Aydın, “Ülkemizin bilimsellik seviyesini arttırmasında çok önemli. Kastamonu Üniversitesinin yaptığı her yayın yaptığı her bilimsel aktivite ülkemize puan olarak sayılıyor. Türkiye her alanda ilk on sıralamasının içine girmeye çalıştığı gibi bilimsel alanda da bu çalışma sürüyor. Dünyada en fazla bilim üreten 18’inci durumdayız. Buda yeni açılan üniversitelerin katkılarıyla olacak. Bu Laboratuar kurulduktan sonra bu yönetim geldikten sonra Kastamonu Üniversitesi bilimsel seviyesi iki katına çıktı” diye konuştu.

Cihazdan çıkan sonuçların dünyanın en üst düzey dergilerinde yayınlanabileceğini aktaran Rektör Aydın, yanılma payı diye bir şey olmadığını ifade ederek, “Her şey doğru bir şekilde analiz edilmiş oluyor. Nano teknoloji artık revaçta” şeklinde konuştu.

Kastamonu Üniversitesi’nin bilim çalışmalarının 2012 yılından itibaren başladığını ifade eden Rektör Aydın, şöyle konuştu: “Bizim etrafımızdaki illerin hepsi bizden önce başladı. Ancak şuanda biz hepsinin önündeyiz. Araştırma merkezi bu bölgenin en iyi Laboratuarı. En az iki yıl geriden başlayarak hepsinin önüne geçtik. Bölgeye hizmet veriyoruz. Bizim hedefimiz herkeste olan cihazlar değil olmayanları almak ve hem Kastamonu’ya hem bölgeye hizmet etmek. İnsanlar şaşırıyor. Bu hizmet burada nasıl olur diyorlar” ifadelerini kullandı.

Kriminal anlamda da çalışmaların yapılabileceğini işaret eden Rektör Aydın, bunun kendi işleri olmadığını ancak istendiği takdirde bu şekilde çalışmalarında yapılacağını kaydetti.

Emniyet Müdürlüğünün ve Jandarma Komutanlığının kriminal laboratuarında yapılan çalışmaların Kastamonu Üniversitesi’nde de yapılabildiğini vurgulayan Prof. Dr. Seyit Aydın, şunları kaydetti: “Kriminal anlamda her türlü işi yapılabilir. Ancak bizim uzmanlık alanımız o değil. Kastamonu kıyı şeridinin radyasyon ölçümlerini de yapıyoruz. Şuan da herhangi bir olumsuz durumla karşılaşmadık”

Kastamonu’nun yakın zamanda üreten konuma geleceğini ifade eden Rektör Aydın, tanıttığı binada mühendislikten Tıp’ına kadar her alanın olduğunu belirtti. İçerisindeki bilimsel cihazlara 5,5 milyonluk hibe aldıklarını söyleyen Rektör Aydın, sadece 2 milyon liranın Kastamonu Üniversitesi’nin karşıladığını söyledi. 2,5 milyon TL daha alacaklarını belirten Rektör Aydın, şunları söyledi: “22 tane büyük cihaz var. Laboratuar bina dahil 10 milyon TL harcandı. Biz üniversite olarak bu rakamın sadece 2 milyonunu cebimizden aldık. Geri kalanı projelerle ve hibelerle alındı. Bu cihazları kullanmak için uzman personelimizde var. 9 tane uzmanımız var”

Sıvı azot makinesi hakkında da açıklamalarda bulunan Rektör Aydın, bölgede böyle bir makinenin olmadığını ve Kastamonu ile beraber bölgeye hizmet verdiklerini belirterek, çevre illerin kendilerinden sıvı azot aldığını ifade etti.

Rektör Aydın, şöyle devam etti: “Sıvı azot üretme sistemi kurduk. Sinop’tan Çankırı’dan buraya sıvı azot almaya geliyorlar.” Bina tanıtımının ardından Rektör Aydın, Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü vasıtasıyla bu yıl yapılan 54 tane projeyi imzaladı.

VEDAT YUNUS İKİZOĞLU (İHA)