2018 yılı, Türk Dünyası Kültür Başkenti Kastamonu'nun yılı olacak

Kastamonu, Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) tarafından "2018 Türk Dünyası Kültür Başkenti" ilan edildi. Kastamonu'nun TÜRKSOY tarafından Türk Dünyası Kültür Başkenti ilan edilmesi kentte sevinçle karşılandı.

  • 814
2018 yılı, Türk Dünyası Kültür Başkenti Kastamonu'nun yılı olacak
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kazakistan’ın Türkistan kentinde dün gerçekleştirilen TÜRKSOY Daimi Konseyi 35’inci dönem toplantısında, "Türk Dünyası Kültür Başkenti" ilan edilen Kastamonu’nun, bir sonraki Daimi Konsey 36’ncı dönem toplantısına da ev sahipliği yapmasına karar verildi. Kazakistan’ın Türkistan kentinde düzenlenen TÜRKSOY Daimi Konseyi 35’inci dönem toplantısında Kastamonu’nun Türk Dünyası Kültür Başkenti adaylığı TÜRKSOY’a üye ülkelerin kültür bakanları tarafından desteklendi.

Anadolu’nun eski yerleşim merkezlerinden bir tanesi olan Kastamonu, 7 bin yıllık tarihiyle kesintisiz bir kronolojiyle 900 yılı aşkın süredir Türk yurdu unvanına sahip. Türkmen beyliği Candaroğulları’nın başkenti, Osmanlı’nın 16 sancağından bir tanesi olan Kastamonu, bir dönemler İstanbul-Üsküdar’a kadar uzanan önemli bir kent merkezi idi. Çanakkale Savaşı ve Türk Milli Mücadelesinin kahraman şehri Kastamonu, İnebolu’dan cepheye kağnı ile mühimmat taşırken çocuğuyla birlikte donarak şehit olan Şerife Bacı ve erkek kılığına girerek düşmanla mücadele eden Halime Çavuş ile İstiklal Savaşı’nın kazanılmasında büyük rol oynadı.

Yaklaşık 375 bin nüfusa sahip Kastamonu, tarihi ve kültürel yerleri ve doğasıyla ilgi çekiyor. Yüzde 65’i ormanla kaplı, geniş flora ve faunaya sahip olan Kastamonu, aynı zamanda çeşitli yaban hayvanlarına ev sahipliği yapıyor. 170 kilometrelik kıyısıyla Karadeniz’in en uzun sahil şeridinin bulunduğu Kastamonu, dünyanın en önemli kanyonlarından biri olan Valla Kanyonu, dünyanın en büyük mağaralarından Ilgarini Mağarası, Gideros Koyu ve şelaleleri gibi doğal zenginlikleriyle biliniyor.

Vali Karadeniz: "Kastamonu kadim bir kültür şehridir"

Kastamonu Valisi Yaşar Karadeniz, “Kastamonu’nun Türk Dünyası 2018 yılı Kültür Başkenti olması Kastamonu için çok önemli bir değerdir. Kastamonu’nun hem ülkemiz içerisinde hem de Türk dünyasında hatta dünyada tanıtımı açısından çok kıymetli bir yıl geçireceğine inanıyorum. 21 Aralık itibariyle de ilk etkinliğimiz yapılacak. Bu etkinlikte de Kazakistan’da kararlaştırılan TÜRKSOY’un basın ödüllerinin Kastamonu’da verilmesi kararlaştırıldı. Ayrıca Kastamonu’nun Türk Dünyası Kültür Başkenti olması ile ilgili finansman toplantısı yapılacak. 2018 yılında da birçok etkinlik gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Planlama çalışmalarımız devam ediyor. Resmi açılışı mart ayının sonu veya nisan ayının başı itibariyle düşünüyoruz. Kastamonu’da iklimin elverişli olduğu aylar bu aylar. Kastamonu her şeyden önce bunu hak etmiştir. Kastamonu kadim bir kültür şehridir. Bunu Kastamonu’yu yakından tanıyan herkes biliyor. Fakat Kastamonu’yu görmeyenler açısından tanıtım eksikliğimiz vardı ve sanıyorum kültür başkentliği tanıtım eksikliğimizi giderecektir. Kastamonu yılın 12 ayı turizm yapmaya elverişli bir şehirdir. Yazın denizimiz, kışın kayak merkezimiz, eko turizme müsait alanlarımız, özellikle kanyonlarımız, mağaralarımızı şimdiden ziyaretçilerimiz fark etti. Bunları insanlarımıza birebir tanıtma imkanı yakalayacağız” dedi.

Başkan Babaş: "Kadim kent Kastamonu’yu dünyaya duyurma şansımız oldu"

Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş ise “Kazakistan’ın Kim kentinde kültür başkenti ülkeleri buluştular. Burada 6 ülke var. 8 tane de gözlemci ülke var. Yapılan oylamada Kastamonu Türkiye’de kültür baş yeri olarak ilan edildi ve imza atıldı. Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatı ve Kültür Bakanımızın talebiyle bu gerçekleşti. Kadim kent Kastamonu’yu dünyaya duyurma şansımız oldu. Bunun için de çok sevinçli ve gururluyuz. 2018 yılında her yönüyle Kastamonu dünyaya tanıtılacak. Özellikle tarihi ve kültürel dokusu, bütün güzellikleri, turizmdeki kat ettiği mesafe her şeyi anlatılacak. Burada birçok faaliyet yapma imkanımız olacak. Bize burada çok görev düşüyor. Ben bunun bilincindeyim. Biz Kastamonu olarak hazırız. Türk Dünyası Kültür Başkenti olmaya ve onu yaşatmaya hazırız diyorum. Kastamonululardan da destek bekliyorum. Böyle bir fırsat Kastamonu’nun eline her zaman geçmez. Bu fırsatı iyi değerlendirelim. Hem ticari anlamda, fiziki anlamda, turizm anlamında bunu Kastamonu’nun yararına çevirebileceğimiz bir proje olarak söylemek istiyorum. Kuruluşu milattan önce 2000’li yıllara dayanan Kastamonu’nun o günden bu güne kadar hem geçmişini, geçmişinde yaptığı bir sürü kültürel faaliyetleri şu ana kadar aktarabildiğimiz hem gelenekleri, hem görenekleri, hem de fiziki yapılarını, tüm dünyaya duyurmaya gayret göstereceğiz. Osmanlı’da da Kastamonu büyük bir öneme sahip. Osmanlı Devleti’nin 16 sancağından bir tanesi Kastamonu’dur. Onun için Kastamonu’da çok önemli bir tarih var. Çok önemli bir kültür var. Tabiat güzellikleri var. 12 ay turizm var. Bunları iyi anlatacağız. Bunları yaşama imkanını göstereceğiz” diye konuştu.